Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Bezlepkové stravovanie

Bezlepkové stravovanie

Mnohí z vás už o bezlepkovej strave a bezlepkovom stravovaní mnohokrát počuli. Možno ste to práve vy, kto musí túto prísnu diétu dodržiavať a dávať si pozor na potraviny, ktoré obsahujú lepok a nahrádzať ich inými druhmi. Bezlepková diéta je vlastne jedinou možnou cestou ako liečiť ochorenie nazývané celiakia. Jednoducho povedané, ľudia, ktorí ňou trpia nesmú prijímať žiadne potraviny obsahujúce lepok, pretože pre ich organizmus je to veľmi nebezpečné. Ak o ochorení nevieme a potraviny obsahujúce lepok konzumujeme, môže sa to prejavovať na našom zdravotnom stave. Môže nám to poškodzovať tráviaci trakt, sliznicu tenkého čreva alebo môžeme chorobu identifikovať návalmi hmotnosti zo dňa na deň alebo naopak úbytkami hmotnosti. Pozrime sa bližšie na toto ochorenie a na potraviny, ktoré sú zakázané, a ktoré sú naopak blahodarné.

Celiakia

Celiakia je ochorenie, v ktorom sa prejavuje neznášanlivosť imunitného systému na lepok. To znamená na lepkovú bielkovinu gluténu. Táto lepková bielkovina sa nachádza najmä v obilninách ako sú napríklad pšenica, raž, špalda, jačmeň, ovos a podobne. Ak má človek takúto neznášanlivosť na lepok, prejavuje sa to najmä v tráviacom trakte. Keďže naše črevá sú vybavené malými výbežkami, ktorými je pokryté celé vnútro ciev, tieto výbežky, mikroklky, pôsobením lepku začínajú byť zapálené. V normálnom stave nám slúžia na správne vstrebávanie živín do organizmu. Tým, že máme takúto poruchu, dochádza k vyhladzovaniu povrchu čreva a samotnému poškodzovaniu sliznice tenkého čreva. Vzhľadom na skutočnosť, že klky a mikroklky nachádzajúce sa v čreve dá sa povedať strácajú svoju funkčnosť, dochádza k nedostatočnému vstrebávaniu živín do organizmu.

Celiakia sa prejavuje týmito symptómami:
  • Výskyt hnačiek
  • Únava
  • Strata hmotnosti
  • Bolesti brucha alebo nafúknuté brucho
  • Nevoľnosti
  • Nedostatok živín v organizme

Na základe výskumov o rozsahu tejto choroby medzi obyvateľstvom sa zistilo, že na Slovensku trpí touto poruchou jeden zo štyristo obyvateľov. Preto je nevyhnutné informovať sa o tomto ochorení a správne s ním bojovať. Hlavnou podmienkou pri identifikácii, že ste intolerantný na lepok je samotný začiatok bezlepkovej diéty, vďaka čomu sa váš stav dostáva do normálu. Trávenie začne fungovať ako má a živiny sa začnú vstrebávať presne tak ako to organizmus potrebuje.

Bezlepková strava

Je dôležité si uvedomiť, že bezlepková strava je jedinou cestou k zlepšeniu stavu. To znamená, že jedinec musí z jedálnička vylúčiť všetky potraviny obsahujúce lepok. V tomto prípade je dôležité vedieť, že je úplne jedno koľko lepku človek príjme, pretože aj minimálne množstvo vám môže ublížiť. V súčasnosti človek potraviny, ktoré sú určené pre ľudí, ktorí nesmú konzumovať lepok, nájde buď v lekárňach, kde môžu byť predávané buď na predpis alebo voľne, taktiež ich nájde v predajniach zdravej výživy alebo v špecializovaných predajniach. Dôležité je veľmi dobre preskúmať aj to, ktoré bežné dostupné potraviny lepok neobsahujú a zahŕňať ich do svojho jedálnička. Patrí tam napríklad ryža, kukurica, mäso, zemiaky, ryby, ovocie, zelenina. Okrem týchto potravín už na trhu nájdeme aj špeciálne bezlepkové potraviny, ktoré existujú od chleba až po rôzne sladké dobroty.

Na takýchto potravinách musíme hľadať označenie, že sú skutočne bezlepkové. Najčastejšie je označenie vo forme preškrtnutého klasu. Vzhľadom na to, že človek dodržiava bezlepkovú diétu, jeho stav sa zlepšuje a pozitívne to vplýva aj na organizmus.

Vďaka tejto zmene:
  • Upraví sa sliznica tenkého čreva
  • Zlepší sa vstrebávanie živín
  • Upraví sa trávenie
  • Znižuje sa nedostatok dôležitých živín
  • Zmiznú prejavy akými sú hnačky alebo nadúvanie

V našej ponuke produktov, ktoré neobsahujú lepok nájdete naozaj všetko. Od pečiva, cez cestoviny, chlebové placky, cereálie, špeciálne múky a zmesi na pečenie chleba, nápoje a bezlepkové cukrovinky.
Bezlepková diéta nie je jednoduchá pre nikoho, kto bol zvyknutý dopriať si teplé pečivo z pekárne. Avšak zmenou jedálnička môžete dosiahnuť aj zdravotné zmeny a celkovo zmeniť svoj životný štýl. Prejaví sa to na vašom zdravotnom stave a celkovej pohode. Nebojte sa preto tejto komplikácie a naučte sa s celiakiou žiť. Vaše telo vám bude vďačné a vďaka súčasnej možnosti zohnať všetky druhy potravín aj bez lepku si ani nevšimnete, že nekonzumujete potraviny obsahujúce lepok.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielku som prevzala, prišla v poriadku a s dodaným tovarom a službami som veľmi spokojná. Ďakujem.“

Jana Vidholdová