Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy

Je medzi nami množstvo ľudí, ktorých v pravidelných intervaloch trápi bolesť hlavy. Príčiny môžu byť rôzne a rovnako aj ich odstraňovanie. Bolesti môže spôsobovať napríklad zmena počasia, nadmorskej výšky alebo strava, ale rovnako môže byť príčinou aj vážnejší problém, ktorý bez lekárskej pomoci človek neodstráni. Podľa vedeckých informácií rozlišujeme bolesti hlavy primárne a sekundárne. Medzi primárne bolesti hlavy patrí napríklad aj taká migréna, ktorá trápi čoraz viac ľudí a ničí nám tak kvalitu života. Ani jeden deň s bolesťou hlavy nie je príjemný, a preto by sme sa mali snažiť žiť tak, aby sme tieto nepríjemné pocity nemuseli prežívať, a ak už áno, nech je to znesiteľné a len raz za čas. Poďme sa pozrieť na bolesť hlavy bližšie a naučme sa s ňou efektívne bojovať.

Rozdelenie

Ako som už povedala, rozlišujeme bolesti hlavy primárne a sekundárne. Primárne bolesti sa vyznačujú tým, že sú spôsobené neurochemickými zmenami, ktoré nastávajú v mozgu. Medzi tieto bolesti patrí napríklad migréna. Primárne bolesti môžu byť sprevádzané napríklad nevoľnosťou a zvracaním. Vznikajú hlavne zo stresu. Ale taktiež to môžu byť bolesti, ktoré postihujú hlavu celú a nesprevádza ich žiadna nevoľnosť ani iné prejavy. Na rozdiel od primárnych, sekundárne bolesti vznikajú najčastejšie po úrazoch hlavy, pri problémoch s trávením, ako následok rôznych mozgovocievnych ochorení, nádorov a podobne. Najdôležitejšie je pri bolesti hlavy identifikovať príčinu a správne zareagovať. Je dôležité vylúčiť vážnu chorobu v rodine a s bolesťou začať bojovať.

Nesprávne sedenie

Keďže v súčasnosti mnohí z nás pracujú každý deň usadení za pracovným stolom, nesprávne sedenie a postavenie tela pri tejto činnosti môže hravo spôsobovať bolesti hlavy. Takéto sedenie môže spôsobovať tlak v hlave a v kŕčnych svaloch. Taktiež je nebezpečné ak máte počítač príliš vysoko alebo príliš nízko a svoju hlavu tak veľmi dlhý čas zaťažujete nesprávnou polohou. Samozrejme okrem bolestí hlavy trpia aj naše oči a samozrejme krk. Dávajte si preto na svoje sedenie pozor a snažte sa mať opierku chrbta, držať hlavu v správnej polohe a nepreťažovať svoj krk.

Nepravidelné stravovanie

Možno sa vám to zdá čudné, ale náš organizmus potrebuje pri prijímaní potravy svoj režim. V prípade, že nejaké jedlo vynecháme, môžeme na sebe pozorovať bolesti hlavy aj z dôvodu hladu a zníženej hladiny cukru. Avšak nie je najšťastnejším riešením hneď si dať niečo sladké. Radšej zvoľte výživné a na vitamíny a minerály bohaté jedlo, ktoré hladinu cukru dvihne a nedovolí jej tak skoro klesnúť ešte nižšie.

Káva

Bolesti hlavy spôsobené kávou nevznikajú v momente, kedy kávu pijete, ale podobne ako v prípade hladu aj v prípade kávy vás môže bolesť hlavy zasiahnuť, ak na to, že máte v istom čase počas dňa zvyk kávu piť, zabudnete. Vtedy vaše telo reaguje podobne ako v prípade hladu a vy cítite, že vás bolí hlava. Na druhej strane, netreba to s kávou ani preháňať, pretože aj to vám môže spustiť nepríjemné bolesti hlavy.

Fajčenie

Fajčenie môže taktiež spôsobovať bolesti hlavy. Nikotín pôsobí na náš organizmus tak, že vďaka nemu sa nám sťahujú cievy, čo je hlavnou príčinou bolestí hlavy. A aby toho nebolo málo, z dymu môže bolieť hlava aj nefajčiarov, ktorí náhodou vdychujú okolitý dym. Preto sa cigaretám vyhýbajte a taktiež sa snažte pohybovať na miestach, kde vás cigaretový dym nebude ohrozovať. Okrem týchto príčin je omnoho viac činiteľov, ktoré nám bolesti spôsobujú.

Patria sem:

  • Silné vône
  • Príliš veľa alkoholu
  • Stres
  • Nedostatok spánku
  • Nedostatok tekutín
  • Menštruácia
Určite ste na sebe spozorovali aj omnoho viac faktorov, ktoré bolesť spôsobujú. Na tie hlavné v prípade zlého stravovania alebo nedostatku tekutín, či nedostatku spánku si dávajte pozor. Môžete ich ovplyvniť a zmeniť tak kvalitu svojho života. Avšak sú aj faktory, ktoré len tak neodstránite a v prípade vážnych chorôb sa musíte obrátiť na svojho lekára. Ak však patríte medzi tých šťastnejších, ktorých bolí hlava len z odstrániteľných faktorov, neváhajte a vyhýbajte sa im. Urobíte tak službu nielen sebe, ale aj ostatným okolo vás.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Bol som príjemne prekvapený rýchlosťou, akou to bolo celé vybavené i e-mailom s podacím číslo. Vaša služba bola priam fantastická.“

Ľubomír