Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Borievka

Borievka

Borievka je drevina, ktorá je schopná dávať nám zaujímavé plody, ktoré sa vyznačujú dezinfekčnými účinkami na ľudský organizmus. Najčastejšie ich používame v kuchyni, kedy sa tieto plody využívajú ako zaujímavé a aromatické korenie. Borievky obsahujú silné aromatické oleje, vďaka ktorým nám pomáhajú v mnohých oblastiach a krásne prevoňajú každý pokrm. Borievky nájdeme aj na Slovensku. Rastú na rôznych trávnatých plochách a plody dokážu dozrieť najmä v oblastiach, kde je dostatok slnka. Zaujímavosťou je, že ovciam nechutia, takže aj po spásaní plôch ovcami, na nich ostávajú drobné kríčky, ktoré si môžu nerušene rásť, na rozdiel od ostatných kríkov, ktoré ovce obhryzú. Samotné plody sú na zber náročnejšie, a preto aj cena týchto plodov je tomuto faktu úmerná. Avšak na trhu máme okrem celých borievok aj čaje alebo oleje, ktoré nám ich účinky ponúkajú v zjednodušenej forme. Pozrime sa spolu na ich zloženie, pôvod a účinky, ktoré nám poskytujú. Čítajte ďalej.

Odkiaľ pochádzajú?

Borievka je cyprusovitá drevina. Borievky pochádzajú z južných krajín a to z Grécka, Španielska, Francúzska a Talianska. Za najchutnejšie a najlahodnejšie sú považované borievky zbierané v Toskánsku. Ako som však spomínala, borievky nájdeme aj u nás. Sú to sladkasté a aromatické plody hnedočiernej až tmavofialovej farby. Borievky sa zbierajú až na jeseň, čo nám umožňuje počas zberu si užiť aj nádhernú zafarbenú jesennú prírodu. Práve v jeseni je v malých plodoch najväčšia koncentrácia cenných látok dôležitých pre naše telo. Najlepšie plody sa nachádzajú na trojročných kroch. Zrelý plod je hrubý asi jeden centimeter, je guľatý a šťavnatý. Plody borievky môžeme použiť v kuchyni ako ingredienciu pri varení. Buď ich pridávame celé, alebo ich roztlačíme, aby sa z nich uvoľnili aromatické látky. Okrem toho je známe, že z týchto plodov sa vyrába alkohol, akým je napríklad borovička alebo gin.

Čo obsahujú?

V úvode som spomenula, že základom borievok sú éterické oleje. Tieto oleje majú intenzívnu vôňu a chuť. V šupke malého plodu nájdeme živice, ktoré sú schopné nás chrániť pred infekciami a rovnako bojujú proti rôznym plesniam alebo jedom a majú močopudné účinky. Okrem týchto látok v nich nájdeme aj množstvo karoténov, vďaka ktorým majú svoje silné zafarbenie. Tieto farbivá podporujú naše sliznice, oči a naše bunky. Okrem toho v nej však nájdeme mnoho vitamínov, akými je napríklad vitamín C, ďalej polynenasýtené mastné kyseliny, čo podporuje udržanie stability nášho cholesterolu.

Pomoc

Borievky majú množstvo skvelých účinkov na náš organizmus. Tu sú niektoré z nich:

  • Detoxikujú
  • Bojujú proti plesniam
  • Pôsobia močopudne
  • Bojujú proti zápalom
  • Urýchľujú produkciu hormónov
  • Spomaľujú tvorbu vrások
  • Posilňujú imunitu
  • Chránia naše sliznice

V prípade, že sa neviete dostať k čerstvým borievkam v lese, naša stránka vám ponúka napríklad Extrakt z pukov borievky, ktorý sa užíva podľa hmotnosti človeka, to znamená jedna kvapka na kilogram hmotnosti a môže sa užívať trikrát denne. Okrem toho si môžete vybrať jeden z BIO čajov z obce Plavnica, ktorý má názov Borievka obyčajná a hlavnou funkciou tohto čaju je prečistenie organizmu.

Borievka je úžasná drevina, ktorá nám práve v jesenných mesiacoch ponúka ešte obrovské množstvo prospešných látok v drobných tmavofialových plodoch. Ak ste sa rozhodli tieto plody vyskúšať, zvoľte si spôsob, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Či už si plody pridáte do jedla alebo zvolíte extrakt, či si oddýchnete pri šálke skvelého čaju. Je to na vás. Váš organizmus dostane skvelé látky z borievky.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcela by som sa Vám poďakovať, za tak rýchlo doručenú objednávku. Včera som objednávala a dnes už bola doručená. Aj predchádzajúca objednávka bola doručená podobne, super. Srdečne ďakujem.“

Z. Katonová