Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Brusnice

Brusnice

Poznáte tieto sladké a zdravé plody ukryté v podraste, kdesi hlboko v lesoch? Malé červené guličky so svojimi známymi účinkami. Možno si ich kupujete sušené alebo si ich chodíte nazbierať v určitých lokalitách aj u nás na Slovensku. Tí šťastnejší poznajú aj chuť čerstvých brusníc, no nám ostatným, ľuďom, ktorým rastie ovocie hlavne v supermarketoch, ostáva len možnosť konzumovať tieto zdravé plody vo forme suchých plodov alebo zaváranín. Avšak všetky formy sú pre nás prospešné a pre organizmus veľmi užitočné. V čom nám pomáhajú a čo to vlastne je, to je obsahom nasledujúceho článku.

Brusnica obyčajná

Rastlinka, na ktorej malé tmavočervené bobule rastú sa nazýva Brusnica obyčajná - Vaccinium vitis-idaea. Táto rastlina je podobná ako čučoriedka a v minulosti ju ľudia nazývali aj Brusnica pravá alebo Čučoriedka brusnicová. Je to malý poloker, ktorý je obsypaný zelenými okrúhlymi lístkami a sladkými plodmi, brusnicami. Táto rastlina patrí do čeľade vresovcovité - Ericaceae. Na Slovensku nájdete brusnice najmä v pásme kosodreviny, 1450 až 1900 metrov nad morom. Rovnako ako čučoriedky, černice, či maliny, mnoho ľudí chodí zbierať brusnice pravidelne každý rok a vyrába si z nich chutné vitamínové bomby v podobe lekvárov a kompótov.

Výživné látky

Brusnice sú známe hlavne faktom, že v tak malej bobuľke je obsiahnuté veľké množstvo úžasných látok, ktoré dokážu spraviť s ľudským organizmom hotové zázraky. Z vitamínov obsahujú vitamín C, K alebo vitamín E, obsahujú látky ako draslík, horčík, fosfor, sodík, magnézium, vápnik, rôzne druhy kyselín, napríklad kyselinu jablčnú, kyselinu šťaveľovú alebo kyselinu citrónovú. Taktiež obsahujú triesloviny a flavonoidy alebo obrovské množstvo antioxidantov. A veľmi zaujímavá je skutočnosť, že brusnice obsahujú omega 3 mastné kyseliny, čo bolo hlavným dôvodom, že sa začali používať v kozmetickom priemysle, kde sa ich výťažky používajú ako zložka pleťových krémov, masiek, odličovacích mliek alebo tonizačných vôd.

Účinky

Keďže je brusnica veľmi významná v konkurencii s inými prírodnými liečiteľmi má nenahraditeľné účinky na ľudský organizmus. Určite ste počuli hlavne o jej účinkoch na močové cesty a efektívnej pomoci pri problémoch s mužskou prostatou. Účinné v tejto oblasti sú hlavne preto, že obsahujú látky, ktoré sú antibakteriálne a ich pôsobenie v močových cestách spôsobí, že orgány obalia ochranným filtrom a infekcia nie je schopná útočiť a prenikať do orgánov. Toto je však len malá kvapka z toho, čo dokáže. Okrem toho je veľkým pomocníkom v boji proti tvorbe krvných zrazenín, prečisťuje cievy a tým napomáha celkovému krvnému obehu a ochrane srdca. Ďalej sú účinným pomocníkom pri hojení rán taktiež z dôvodu antibakteriálnych účinkov a schopnosti postihnuté miesto ochrániť akousi obrannou vrstvou. Účinné sú aj v boji s hnačkou alebo menštruačnými bolesťami. Taktiež pomáhajú bojovať s reumou alebo sklerózou. Pozor na konzumáciu brusníc by si však mali dávať ľudia, ktorí majú skúsenosť s tvorbou obličkových kameňov. V tejto oblasti by vám brusnice boli skôr na škodu ako na úžitok. Veľmi významným objavom bol aj výstup jedného výskumu, kde sa dokázalo, že brusnice blahodarne vplývajú na zuby a ďasná a eliminujú tvorbu zubných kazov. Ponúkame vám rôzne produkty, ktoré tieto plody a výťažky z nich obsahujú. V ponuke si môžete vybrať napríklad sušené bio brusnice - bez konzervačnej látky E220 - oxid siřičitý, brusnicovú šťavu, ktorá vás osvieži a pomôže svojimi látkami alebo brusnicový sirup, tablety, ... Všetky tieto produkty môžete prijímať ako doplnok zdravej a vyváženej stravy.
Ako vyplýva z vyššie uvedených účinkov, je úžasné zaradiť brusnice do svojho jedálnička. Ešte efektívnejšie by však bolo, vydať sa na túru a nazbierať si brusnice v lese. Človek by obdivoval nádhernú prírodu a priniesol si z nej domov poklad. Sladké brusnice. Inšpirujme sa teda prírodnou lekárňou a konzumujme tieto jedinečné plody ako prevenciu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Konečne som našla stránku, kde nájdem fakt všetko čo potrebujem a nemusím strácať čas tým, že sa budem trepať do obchodu kde aj tak polku veci čo potrebujem nenájdem. A kdeže mám veľa alergii a intolerancii naozaj tu nájdem aj mlsky, ktore mi neublizia. Naozaj ste super a určite budem vaše služby využívať naďalej.“

Nikol