Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Bylinky z Talianska

Bylinky z Talianska

Každý gurmán, ktorý pozná nezameniteľné chute talianskej kuchyne určite ocení informácie o bylinkách, ktoré sa pri čarovaní s talianskymi pochúťkami používajú. Nádherné vône, za ktorými sa ukrýva tajomstvo prírody. Tajomstvo úžasných talianskych byliniek. Poznáte ich? Viete o ich neuveriteľných účinkoch?

Najznámejšie druhy

Medzi najznámejšie bylinky používané v talianskej kuchyni a čoraz viac obľúbené už aj u nás patria bazalka pravá – Ocimum basilicum, rozmarín lekársky – Rosmarinus officinalis, tymián – Thymus vulgaris a oregano, presnejšie pamajorán obyčajný – Oreganum vulgare. Každá z rastliniek je užitočná v kuchyni, ale má aj špecifické vlastnosti. Samozrejme každá z nich má veľa rôznych odrôd.

Bazalka

Bazalka je najrozšírenejším korením v Taliansku. Nezaobíde sa bez nej žiadna reštaurácia. Používa sa do omáčok, polievok alebo šalátov. Je veľmi chutná v kombinácii s paradajkami a mozzarellou. Bazalka je z byliniek jedným z hlavných spúšťačov trávenia. Avšak zároveň s týmto javom aj podporuje chuť do jedla, takže pri chudnutí vám veľmi nepomôže. Bazalka je tiež dobrým pomocníkom pri nadúvaní a plynatosti. Odporúča sa radšej si bazalku primiešať do cestovinového šalátu, než len tak do zeleniny. Avšak obidve možnosti sú veľmi zdravé.

Rozmarín

Rozmarín bol v minulosti považovaný za kvet lásky a vernosti a pestoval sa skoro v každej domácnosti. Dnes sa táto silne aromatická a horkastá bylinka používa do polievok, šalátov, do zemiakov, mäsa a iných pokrmov. Táto rastlina má z liečiteľského hľadiska skvelé vlastnosti. Pomáha zvyšovať krvný tlak, čím zlepší aktivitu človeka, taktiež zlepšuje krvný obeh a priaznivo pôsobí pri nervozite, migréne, nespavosti, vyčerpanosti a depresiách.

Tymián

Táto bylinka sa v kuchyni využíva na ochucovanie mäsa, najmä diviny, hydiny a rýb, ale taktiež sa ňou ochucujú aj syry, zelenina či paradajkové jedlá. Tymián, rovnako ako bazalka, pomáha pri tráviacich ťažkostiach, nespavosti a podporuje tvorbu bielych krviniek. Taktiež pomáha v boji proti ochoreniam kĺbov a svalov.

Oregáno

Oregáno je veľmi známa bylinka vďaka obľúbenému talianskemu jedlu, ktorým je pizza. Ľudia tento pokrm milujú a vďaka oregánu má svoju typickú vôňu a chuť. Oregáno je taktiež zázračnou bylinkou, ktorá dokáže organizmu pomôcť v rôznych smeroch. Oregáno podporuje detoxikačný systém tela, pozitívne vplýva na činnosť srdca, pomáha čistiť zahlienené pľúca, rovnako pomáha aj pri tráviacich ťažkostiach a bolestiach žalúdka, podporuje chuť do jedla a veľmi zaujímavou skutočnosťou je fakt, že pomáha človeku bojovať s lupinami, ktoré sa vyskytujú hlavne v prechodných obdobiach, keď sa nám menia ročné obdobia.

Tieto bylinky sú rovnako ako všetky liečivé rastliny zázrakom z božej lekárne. Talianske dokonca aj úžasne chutia a ich aróma sa neuveriteľne šíri. Môžete si ich posadiť v záhradke alebo počas zimných mesiacov nimi oživiť kuchyňu. Tak hor sa do varenia nejakej talianskej špeciality, ktorá bude plná úžasných a chutných byliniek.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem velmi pekne za vybavenú objednávku v super rýchlom konaní. Balík dnes došiel:-)“

Duchová