Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaSpomedzi rôznych druhov zeleniny a ovocia si dnes už môžeme vyberať podľa vlastného vkusu a podľa aktuálnych plánov s varením. Dnešným objektom skúmania však pre mňa bude červená kapusta. Najčastejšie si ju spájame s husacími a kačacími hodmi, ale mala by sa v našich jedálničkoch stať súčasťou rôznych šalátov a iných čerstvých pokrmov, ktoré nám vďaka zázračným účinkom kapusty posilnia imunitu a dodajú zázračný prvok selén. Červená kapusta sa vyznačuje faktom, že dokáže z pôdy počas rastu vytiahnuť také množstvo selénu ako žiadna iná úžitková rastlina, ktorú dopestujeme v našich podmienkach. Kapusta priaznivo pôsobí na naše trávenie a dá do poriadku pohyb v našich črevách. Treba sa naučiť ju konzumovať a pripravovať na množstvo spôsobov a naše telo bude spokojné. Pozrime sa spolu na jej zloženie a účinky, ktoré nám každý jej odhryznutý kúsok prináša.
Čo to je?Červená kapusta sa u nás tradične pestuje už dlhé obdobia. Rovnako ju pestujú aj v krajinách východne od nás. Je veľmi dobrá na skladovanie. Najefektívnejšie je skladovať zimné odrody. Pri nakupovaní červenej kapusty by sme mali uprednostňovať menšie a uzavretejšie hlávky, pretože majú výraznejšiu arómu a rovnako aj vyšší obsah účinných látok. Červená kapusta bola pre našich predkov skutočným zdrojom vitamínov a potrebných látok po celú zimu.
ZloženieAko som už spomínala v úvode, červená kapusta je schopná z pôdy nasávať obrovské množstvá selénu. Robí to preto, aby chránila rastlinné bunky s vysokým obsahom vody pred útokmi voľných radikálov. Selén je súčasťou imunitného enzýmu, bez ktorého by sme my a naše bunky nemohli existovať. Sto gramov červenej kapusty môže obsahovať až 5 mikrogramov najkvalitnejšieho selénu. Selén v našom organizme napríklad znižuje obsah cukru v krvi alebo pomáha okysličovať svaly. Okrem selénu však červená kapusta obsahuje aj niacín, presnejšie vitamín B5. Tento vitamín blahodarne pôsobí na našu celkovú náladu a metabolizmus. Taktiež v kapuste nájdeme vitamín C, ktorý skvelo pôsobí na našu imunitu, zinok, ktorý ovplyvňuje funkcie mozgu a naše libido a kyselinu listovú, ktorá pomáha pri krvotvorbe. Okrem týchto látok v kapuste však nájdeme veľmi širokú škálu všetkého, čo naše telo potrebuje. Preto by sme ju nemali v obchodoch prehliadať a konzumovať ju veľmi často.
ÚčinkyČervená kapusta je možno nenápadná zelenina, avšak jej účinky pokrývajú veľa oblastí, s ktorými môžeme mať zo zdravotného hľadiska problém. Najčastejšie pomáha v týchto oblastiach:
Kapusta je skvelým pomocníkom pri našom trávení. Trávenie je dôležité pre našu pohodu, ale rovnako je veľmi dôležité pri akomkoľvek probléme v našom organizme. Pri správnom trávení sa omnoho rýchlejšie zotavíme a dáme do poriadku. Preto by sme mali dbať na náš metabolizmus, konzumovať potraviny, ktoré ho povzbudzujú, pretože práve trávenie je schopné odviezť z nášho organizmu všetky škodlivé látky.
Ak vás účinky kapusty zaujali, mali by ste po nej siahnuť čoraz častejšie a zvyknúť si na jej zaujímavú chuť. Môžete ju pripraviť na množstvo spôsobov. Či už ako prílohu v podobe šalátu alebo vo varených jedlách a podobne. Kapusta nám dodá veľké množstvo prospešných látok a hlavne selénu, ktorý nenájdeme tak ľahko v našej potrave. Je dokázané, že selén, ktorý dávame do organizmu prostredníctvom zeleniny alebo ovocia je oveľa kvalitnejší než selén, ktorý získame z mäsa. Ak však vám kapusta nie je po chuti, môžete ho získavať aj z mäsa alebo sa zamerať na výživové doplnky, ktoré vám v koncentrovanej podobe túto látku jednoducho dodajú.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.