Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaSpomedzi rôznych druhov zeleniny a ovocia si dnes už môžeme vyberať podľa vlastného vkusu a podľa aktuálnych plánov s varením. Dnešným objektom skúmania však pre mňa bude červená kapusta. Najčastejšie si ju spájame s husacími a kačacími hodmi, ale mala by sa v našich jedálničkoch stať súčasťou rôznych šalátov a iných čerstvých pokrmov, ktoré nám vďaka zázračným účinkom kapusty posilnia imunitu a dodajú zázračný prvok selén. Červená kapusta sa vyznačuje faktom, že dokáže z pôdy počas rastu vytiahnuť také množstvo selénu ako žiadna iná úžitková rastlina, ktorú dopestujeme v našich podmienkach. Kapusta priaznivo pôsobí na naše trávenie a dá do poriadku pohyb v našich črevách. Treba sa naučiť ju konzumovať a pripravovať na množstvo spôsobov a naše telo bude spokojné. Pozrime sa spolu na jej zloženie a účinky, ktoré nám každý jej odhryznutý kúsok prináša.
Čo to je?Červená kapusta sa u nás tradične pestuje už dlhé obdobia. Rovnako ju pestujú aj v krajinách východne od nás. Je veľmi dobrá na skladovanie. Najefektívnejšie je skladovať zimné odrody. Pri nakupovaní červenej kapusty by sme mali uprednostňovať menšie a uzavretejšie hlávky, pretože majú výraznejšiu arómu a rovnako aj vyšší obsah účinných látok. Červená kapusta bola pre našich predkov skutočným zdrojom vitamínov a potrebných látok po celú zimu.
ZloženieAko som už spomínala v úvode, červená kapusta je schopná z pôdy nasávať obrovské množstvá selénu. Robí to preto, aby chránila rastlinné bunky s vysokým obsahom vody pred útokmi voľných radikálov. Selén je súčasťou imunitného enzýmu, bez ktorého by sme my a naše bunky nemohli existovať. Sto gramov červenej kapusty môže obsahovať až 5 mikrogramov najkvalitnejšieho selénu. Selén v našom organizme napríklad znižuje obsah cukru v krvi alebo pomáha okysličovať svaly. Okrem selénu však červená kapusta obsahuje aj niacín, presnejšie vitamín B5. Tento vitamín blahodarne pôsobí na našu celkovú náladu a metabolizmus. Taktiež v kapuste nájdeme vitamín C, ktorý skvelo pôsobí na našu imunitu, zinok, ktorý ovplyvňuje funkcie mozgu a naše libido a kyselinu listovú, ktorá pomáha pri krvotvorbe. Okrem týchto látok v kapuste však nájdeme veľmi širokú škálu všetkého, čo naše telo potrebuje. Preto by sme ju nemali v obchodoch prehliadať a konzumovať ju veľmi často.
ÚčinkyČervená kapusta je možno nenápadná zelenina, avšak jej účinky pokrývajú veľa oblastí, s ktorými môžeme mať zo zdravotného hľadiska problém. Najčastejšie pomáha v týchto oblastiach:
Kapusta je skvelým pomocníkom pri našom trávení. Trávenie je dôležité pre našu pohodu, ale rovnako je veľmi dôležité pri akomkoľvek probléme v našom organizme. Pri správnom trávení sa omnoho rýchlejšie zotavíme a dáme do poriadku. Preto by sme mali dbať na náš metabolizmus, konzumovať potraviny, ktoré ho povzbudzujú, pretože práve trávenie je schopné odviezť z nášho organizmu všetky škodlivé látky.
Ak vás účinky kapusty zaujali, mali by ste po nej siahnuť čoraz častejšie a zvyknúť si na jej zaujímavú chuť. Môžete ju pripraviť na množstvo spôsobov. Či už ako prílohu v podobe šalátu alebo vo varených jedlách a podobne. Kapusta nám dodá veľké množstvo prospešných látok a hlavne selénu, ktorý nenájdeme tak ľahko v našej potrave. Je dokázané, že selén, ktorý dávame do organizmu prostredníctvom zeleniny alebo ovocia je oveľa kvalitnejší než selén, ktorý získame z mäsa. Ak však vám kapusta nie je po chuti, môžete ho získavať aj z mäsa alebo sa zamerať na výživové doplnky, ktoré vám v koncentrovanej podobe túto látku jednoducho dodajú.