Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Červená repa ako bojovník proti vysokému tlaku

Červená repa ako bojovník proti vysokému tlaku

Príroda je vo väčšine prípadov tou najlepšou lekárňou. Široká škála zeleniny, ovocia či byliniek dokáže rýchlo a efektívne zatočiť s množstvom našich zdravotných problémov. Ak namiesto liekov radšej siahnete po pohári s vodou či zdravých citrusoch, máme pre vás ďalší zaujímavý tip. Výnimočnou super-potravinou, ktorá naštartuje náš organizmus a nemali by sme na ňu zabúdať je repa červená.

Zelenina, ktorá možno nie je súčasťou vášho bežného jedálnička, no mali by ste o tom rozhodne uvažovať. Repa červená, alebo ľudovo nazývaná ako cvikla, je bohatá na množstvo výživných látok, vitamínov či minerálov ako zinok, vápnik či jód. Práve preto sú jej priaznivé účinky skutočne širokospektrálne a prekvapí vás, v čom všetkom vám môže pomôcť.
Cvikla očistí váš organizmus od rôznych nečistôt, odvodňuje a je taktiež vhodnou potravinou aj počas chudnutia. Jej schopnosť posilňovať imunitu oceníte práve počas zimných mesiacov. Množstvo živín obsiahnutých v cviklovej šťave má dokázateľné protirakovinové účinky, a preto je vhodná aj pri liečbe, ale aj ako prevencia rakoviny.

Vďaka vysokému obsahu železa by ju ženy mali konzumovať aj počas menštruácie. Železo prospieva tvorbe červených krviniek, a tak práve cvikla môže zabrániť zdravotným komplikáciám a menštruačným nevoľnostiam. A aby toho nebolo málo, s cviklou môžete bojovať aj proti starnutiu. Vysoký obsah kyseliny listovej dokáže zabrániť tvorbe vrások a kožným problémom.

Priaznivé účinky červenej repy na naše zdravie sú neoceniteľné. A na jeden z hlavných dôvodov, prečo jej hovoríme aj krvavé zlato nesmieme zabudnúť. Vďaka vysokému obsahu dusíkatých zlúčenín, ktoré rozširujú cievy je cvikla účinná v boji proti vysokému krvnému tlaku. Namiesto rady liekov je pri hypertenzii vhodné vypiť dva poháre cviklovej šťavy denne. Toto množstvo stačí k preukázateľnému zlepšeniu krvného tlaku, a taktiež aj ako prevencia pred ďalšími možnými chorobami. Vysoký tlak je totiž nebezpečným spúšťačom ďalších kardiovaskulárnych chorôb, a preto by sme nemali zanedbávať ani prevenciu.

Ako konzumovať cviklu?

Ak sú toto dôvody, ktoré vás presvedčili o tom, že by ste mali cviklu zaradiť do svojho jedálnička, napovieme vám, ako na to. Najjednoduchšou formou konzumáciou cvikly je 100% cviklová šťava, ktorá je ľahko dostupná alebo si ju môžete vyrobiť aj doma. Ak vám samotná cviklová šťava nechutí, môžete do nej pridať lyžicu medu, ktorý jej chuť príjemne zjemní. Rannú vitamínovú bombu si môžete dopriať nápojom z cvikly, mrkvy a jablka. Jeho príprava je úplne jednoduchá a zaberie vám pár minút. Všetky suroviny si umyjete, očistíte a nakrájate na menšie kocky. Všetko spolu rozmixujete a ihneď môžete podávať. Pre lepšiu chuť môžete opäť použiť med alebo šťavu z citróna.

Surová cvikla je aj výbornou ingredienciou do rôznych šalátov. Môžete ju nakrájať na plátky alebo nastrúhať do zmesi listovej zeleniny, semiačok, orechov či jablka. Chuť šalátu môžete zjemniť jogurtovým dresingom a výživný zdravý obed či večeru máte na stole. Červenú repu môžete jesť aj uvarenú, avšak odporúčame ju šetrne pripraviť napríklad nad parou, aby počas varenia nestratila výživné látky. Jej využitie nie len v kuchyni, ale aj v boji proti rôznym zdravotným problémom je skutočne nekonečné. Tak, ak ste tak ešte neurobili, zaraďte toto krvavé zlato do svojej domácej lekárne. Riskujete iba to, že sa s ňou váš organizmus skutočne naštartuje. Tak teda na zdravie s pohárom cviklovej šťavy.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ste spoľahlivý, rýchly internetový obchod. Vôbec nemám obavu nakupovať. Ďakujem“

Rimma