Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Červený melón

Červený melón

Patríte aj vy medzi ľudí, ktorí si nevedia predstaviť leto bez červeného melónu? A vedeli ste, že melón je vlastne zelenina? Melón je tou najsladšou zeleninou, akú máme možnosť v našich podmienkach konzumovať a pestovať. Červený melón mnohí ľudia nazývajú aj melónom vodným, čo je odvodené od vysokého obsahu vody, ktorá v ňom je. Samozrejme, okrem vody obsahuje aj množstvo iných prospešných látok a je v jedálničku nie len osviežujúcou potravinou, presnejšie zeleninou, ale aj zdravým životabudičom. Melónom sa pripisuje aj skvelá vlastnosť, a tou je schopnosť vyvolávať v tele podobné účinky ako viagra. Poďme sa spolu pozrieť na účinky melónu, ktoré nám prináša.

Melón

Slovo melón pochádza z gréčtiny. Znamená to v preklade „veľké jablko“. Melón pôvodne pochádza z oblasti subtropickej Afriky odkiaľ sa neskôr rozšíril do Ázie a postupne aj k nám do Európy. Tento plod je v podstate bobuľou a ako som už spomínala patrí medzi zeleninu. Jeho latinský názov je Citrullus lanatus. Rastlina sa zaradzuje do čeľade tekvicovitých. Melóny rozdeľujeme do dvoch skupín. Sú to melóny vodné alebo melóny cukrové. Červený melón patrí do skupiny vodných melónov. Melónom sa darí hlavne v teplejšej klíme. To znamená, že v letnom období sme schopní si ho v niektorých oblastiach Slovenska, vypestovať tiež.

Zloženie

Vodný melón je tvorený červenou dužinou a pevnou zelenou kôrkou. V dužine môžeme nájsť rozmiestnené čierne semienka. Ako som už spomínala názov vodný je odvodený od množstva vody, ktorá sa v tomto plode nachádza. Voda tvorí až 92 percent z celkovej hmotnosti plodu. Z hľadiska vitamínov a iných potrebných látok pre náš organizmus je melón bohatý na mnohé z nich. Obsahuje vitamín A, vitamín C, vitamíny zo skupiny vitamínov B a z minerálnych látok je to napríklad jód, zinok, draslík, fosfor, železo, magnézium alebo vápnik. Toto zloženie v sebe ukrýva skvelé účinky na náš organizmus.

Ako na nás pôsobí

Ako som už spomínala, vedci zistili, že melón má povzbudzujúce účinky v sexuálnej oblasti. Okrem toho je však pomocníkom aj v iných oblastiach:

  • Podporuje trávenie
  • Ovplyvňuje krvný tlak
  • Pozitívne ovplyvňuje naše srdce
  • Pomáha v boji proti zápalom
  • Pozitívne vplýva na naše oči
  • Ochraňuje našu pokožku
  • Prečisťuje organizmus
  • Pozitívne vplýva na vlasy a nechty
Určite vás tieto účinky melónu príjemne prekvapili. Ak hľadáte inšpiráciu na recept, v ktorom dominuje melón a vy si tak môžete spestriť svoj jedálniček, prinášam vám recept na melónové smoothie.

Melónové smoothie

Keďže asi málokto vie, že tie najcennejšie látky sa nachádzajú práve v melónovej šupke, v tomto recepte použijeme aj šupku. Na prípravu smoothie potrebujeme jeden melón. Melón dôkladne umyjeme a spolu so šupkou pokrájame na malé kocky. Vhodíme ich do mixéra a rozmixujeme. Rozmixovanú zmes nalejeme do pohárov a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. V prípade, že chcete nápoj ochutiť iným ovocím, môžete akokoľvek experimentovať. Dobrú chuť.

Melón je skutočným letným zázrakom. Môžete ho skonzumovať ľubovoľné množstvo a bude pre vás len a len prínosom. Skúste zaradiť tento druh zeleniny do svojho jedálnička a vaše telo vám bude vďačné.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Objednavka mi bola dnes dorucena, maximalne rychlo a bezproblemovo, vyjadrujem spokojnost, dakujem. “

Pallajova