Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Cholesterol norma

Cholesterol norma

Ak človek počuje slovo cholesterol, znie v jeho ušiach ako niečo zlé, čo nesmie za žiadnu cenu preskočiť svoju stanovenú hranicu v organizme a tento pojem v nás nevyvoláva žiadne pozitívne emócie. Dlhú dobu sa hovorilo o tom, že práve cholesterol patrí k činiteľom, ktoré spôsobujú vznik kardiovaskulárnych ochorení. Dnes však už vieme, že cholesterol je nevyhnutný pre náš život a hlavne život našich buniek, ktoré sú základnou stavebnou jednotkou nášho organizmu. A tak ako sú bunky základnou zložkou nášho tela, tak je cholesterol základnou zložkou bunky. Náš organizmus si denne dokonca určité množstvo vytvára pre správne fungovanie. Avšak je pravda, že nadbytok cholesterolu nám škodí a to z dôvodu, že existuje viacero druhov cholesterolu. Pozrime sa teda bližšie na tento pojem a identifikujme si základné pojmy, aby pre nás cholesterol nebol len strašiakom.

Dobrý a zlý cholesterol

V našej krvi sa nachádzajú dva druhy cholesterolu. Ten dobrý a na druhej strane zlý cholesterol. Zlý, inak povedané LDL – low density lipoprotein a dobrý, HDL – high density lipoprotein. LDL je zlý preto, lebo sa usadzuje v našich črevách, kde pácha zlo. Spôsobuje vápenatenie našich čriev čím prispieva k zvýšenej náchylnosti na rôzne srdcové alebo cievne ťažkosti. Na druhej strane HDL sa nachádza v membránach buniek a vďaka nemu sa transportujú potrebné látky do bunky a von z nej. HDL je dobrý v tom, že jeho úlohou je odvádzanie zlých tukov z tela. Medzi ne patrí už spomínaný LDL cholesterol. Môžeme teda skonštatovať, že HDL naše cievy a srdce ochraňuje. Najdôležitejší na tom je ale pomer medzi dobrým a zlým cholesterolom.

Ovplyvňujú to potraviny

Je dôležité si uvedomiť, že množstvo dobrého, či zlého cholesterolu v našom organizme ovplyvňuje samozrejme aj strava. Nejde tu ale o to, koľko cholesterolu a tukov skonzumujeme, ale aké sú kvalitné a v akej forme ich do tela dávame. Ak sa snažíme s ohľadom na cholesterol upravovať náš jedálniček, je odporúčané znížiť príjem týchto látok na 60 gramov tukov na deň a príjem cholesterolu by mal byť na hodnote 300 miligramov denne. Medzi potraviny, ktoré obsahujú zdravé tuky a teda zvyšujú v našom tele hladinu dobrých tukov patrí napríklad rybie mäso. Rybie mäso obsahuje veľa zdravých tukov, ktoré hladinu prospešného cholesterolu zvyšujú, čím menia celkový pomer dobrého a zlého cholesterolu. Ak ste doteraz konzumovali veľa živočíšnych tukov, je dobré vymeniť ich napríklad za panenský olivový olej alebo repkový olej. Taktiež je potrebné dbať na to, aby sme znižovali príjem transmastných kyselín. Smutné je zistenie, že tuky, ktoré sa nachádzajú v potravinách naberajú na svojej škodlivosti práve priemyselným spracovaním. Napríklad transmastné kyseliny, o ktorých som hovorila, vznikajú pri stužovaní olejov. Tieto kyseliny nájdeme napríklad v mlieku a mäse, ale to v malom podiele. V trochu väčšom podiele sa nachádzajú napríklad vo vajíčkach, ale vzhľadom na to, že vajíčka obsahujú obrovské množstvá prospešných látok, je potrebné ich zaradzovať do svojho jedálnička pravidelne. Na rozdiel od týchto potravín je ich najviac v pečive, ktoré je trvanlivé. To znamená, že je ich veľa napríklad aj v sladkostiach, rôznych sušienkach, pľundrovom pečive, vyprážaných jedlách, čipsoch a mnohých iných druhoch, ktoré všetci tak veľmi zbožňujeme.

Správny výber potravín

Je množstvo zdravých potravín, ktoré hladinu cholesterolu výrazne upravujú. Medzi veľmi zaujímavé patrí napríklad olivový olej. Podľa nedávnych prieskumov je to napríklad aj avokádo. Veľmi dobrým pomocníkom sú napríklad aj orechy, ktoré obsahujú obrovské množstvo zdravých tukov. Ďalej sú to napríklad ovsené vločky alebo sója v rôznych podobách. Z ovocia patria medzi skvelých bojovníkov s cholesterolom napríklad čučoriedky. Veľmi zaujímavých zistením je aj fakt, že existujú liečivé rastliny, ktoré napomáhajú znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi. Sú to napríklad Pýr plazivý, ktorý sa ako burina nachádza v každej záhrade. Ďalej je tu napríklad Kotvičník zemný, ktorý mnohí možno poznáte ako životabudič, ktorý zvyšuje hladiny pohlavných hormónov u žien a mužov a tým ovplyvňuje sexuálny život. Okrem toho však blahodarne pôsobí na hladinu dobrého a zlého cholesterolu. V tomto prípade sa odporúča polovičku lyžičky sušenej vňate na 30 kilogramov hmotnosti ľudského tela zaliať horúcou vodou a to nechať lúhovať približne pol hodiny. Pozor na príjem vývaru z tejto rastliny by si však mali dať ľudia, ktorý majú žalúdočné problémy napríklad v podobe vredov a podobne.

Verím, že tieto informácie vám pomohli zorientovať sa v pojmoch, ktoré súvisia s cholesterolom. Je prekvapujúce, že existujú dva druhy, z čoho je nám jeden prospešný a druhý je naopak veľmi zlý. Pamätám si ešte na strednej škole spolužiačku, ktorá mala zvýšenú hladinu cholesterolu, preto nekonzumovala sladkosti, ale na obede v škole, sme jej všetci dávali domov ovocie, pretože ním si nahrádzala sladkosti, aby mala hladinu cholesterolu v normále. Vy už viete, ktoré iné potraviny sú vhodné na ovplyvňovanie hladín cholesterolu. Tak ich nezabudnite zaradiť do svojho jedálnička a tešte sa len z dobrých množstiev potrebných látok v tele.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Už sa teším na zdravé mňamky od vás. Máte super eshop, aj ceny sú celkom primerané ;-)“

Marienka Hasprová