Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čo je kolagén a prečo je dôležitý?

Čo je kolagén a prečo je dôležitý?

Slovo kolagén je aktuálne často vyskytujúcim sa pojmom v oblasti zdravia a krásy. Môžeme si ho predstaviť ako lešenie v našom tele, ktoré tvorí konštrukciu a zabezpečuje správne fungovanie celého organizmu. Prečítajte si o tom, či sa jeho pravidelné dopĺňanie oplatí a aké benefity vám môže poskytnúť.

Kolagén patrí medzi najrozšírenejší proteín v tele. Nachádza sa v kostiach, svaloch, šľachách, krvi, aj koži. Môžeme ho charakterizovať ako základnú zložku spojivového tkaniva a teda drží bunky pohromade. Jeho produkcia je pre telo prirodzená, avšak vekom sa spomaľuje.

Kedy prestáva telo produkovať kolagén?

Každý organizmus je jedinečný a preto sa spomalenie produkcie kolagénu môže líšiť. U niekoho dochádza k spomaleniu po dosiahnutí 25 rokov, u niekoho je to zasa po 30. Najčastejšie postrehnete jeho nedostatok na kvalite vašej pokožky. Keďže kolagén tvorí hlavnú zložku kože, zabezpečuje jej pružnosť a hydratáciu. Zvoliť teda potraviny s obsahom kolagénu, prípadne doplnky výživy je správnym krokom k spomaleniu starnutiu pokožky.

Ktoré potraviny obsahujú kolagén?

Samotný kolagén zohráva kľúčovú úlohu pri štruktúre a zdraví kože, šliach, ciev, chrupaviek, kostí a spojivového tkaniva. Najznámejším zdrojom kolagénu sú práve vývary z kostí a aspiky. Nájsť ho môžete aj v kuracej alebo bravčovej koži, prípadne v rybách.

Efektívna je konzumácia potravín, ktoré tvorbu kolagénu podporujú - orechy a semienka, citrusy, listová zelenina, strukoviny, brokolica alebo bobuľovité ovocie.
Treba taktiež uviesť, že absorpcia kolagénu z potravy nemusí byť tak účinná, ako z doplnkov.

Benefity pravidelného dopĺňania kolagénu

Zdravá pokožka

Suchá pokožka, tvorba vrások, zrýchlené starnutie kože - aj také môžu byť prejavy spomalenej produkcie kolagénu a jeho nedostatok. Ak chcete zvýšiť elasticitu, pevnosť a hydratáciu, neváhajte siahnuť po doplnkoch, ktoré podporia zdravie a krásu vašej pleti.

Silnejšie kosti

Kolagén ako dôležitá súčasť vášho organizmu dodáva pevnosť vašim kostiam. Jeho strata, ktorá prichádza vekom môže spôsobiť aj zhoršenie hustoty kostí a riziká zlomenín.

Regenerácia a svalová hmota

Kolagén má aj svoje zdravotné využitie. Keďže tvorí prirodzenú štruktúru tkanív, jeho prítomnosť dokáže pomôcť pri regenerácii kostí, hojení rán alebo pri podpore zrážanlivosti krvi.

Zmiernenie bolesti kĺbov

Správne fungovanie chrupaviek a tkanív, ktoré chránia vaše kĺby, môžete podporiť vyváženou stravou a pravidelným dopĺňaním kolagénu. Zlepšenie funkcie kĺbov a zmiernenie ich bolesti ocenia aj športovci.

Zdravšie vlasy a nechty

Kvalita vlasov dokáže potrápiť mnohé ženy. Kolagén ako univerzálna zložka organizmu a konštrukcia tkanív podporuje kvalitu, hustotu a pevnosť vlasov. Navyše ak vás trápi lámavosť nechtov, pozitívne účinky sa odrazia aj na nich.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem sa Vam podakovat za rychle a seriozne jednanie. Balicek prisiel dnes rano. Som velmi spokojna.“

Nora Takacova