Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čo je SPF a aký faktor si vybrať pre efektívnu ochranu v lete

Čo je SPF a aký faktor si vybrať pre efektívnu ochranu v lete

Slnko, teplé počasie a leto na dosah. S prichádzajúcimi slnečnými mesiacmi sa snažíme tráviť čo najviac času mimo našich domovov. Pobyt vonku nás nabíja energiou a vitamínom D. Vyššie teploty však prinášajú aj vyššie riziko slnkom spálenej pokožky. Ako sa počas leta chrániť a aký faktor zvoliť?

Čo je to SPF?

SPF je skratka pre „Sun Protection Factor“ - úroveň ochrany pred slnečným UVB žiarením. Pre lepšiu predstavu - SPF 15 dokáže blokovať 93% UVB lúčov, SPF 30 blokuje 97% a SPF 50 blokuje 98%. Odborníci odporúčajú využívať prípravky medzi 30 a 50 SPF. Napriek tomu, že existujú opaľovacie krémy s vyšším faktorom, žiadny z produktov Vám nevie poskytnúť 100% ochranu.

UVA / UVB lúče - pred ktorým sa chrániť?

Pri kúpe je správne sa uistiť, že opaľovací krém, sprej alebo gél, Vás ochráni pred UVB aj UVA lúčmi. Oba druhy lúčov dokážu spôsobiť popáleniny a vplývať na starnutie kože. UVA je častokrát zodpovedné za jemné vrásky a tmavé škvrny, avšak UVB lúče hrajú významnejšiu úlohu pri vzniku rakoviny kože a spálenín.

Mnoho ľudí podceňuje oblačné počasie. Aj keď slnko nevidíte, neznamená to, že ochrana pred UV žiarením nie je potrebná. UVA a UVB lúče prenikajú cez mraky a vaša pokožka môže byť vystavená ich škodlivým vplyvom. Využívanie produktov s SPF aj počas oblačných dní oceníte najmä z dlhodobého hľadiska.

Má typ pokožky vplyv na opálenie?

Niektorí do hneda, niektorí do červena. Ako je to možné? Vplyv na opálenie má melanín - kožné farbivo, ktoré chráni telo pred UV žiarením, avšak len určitý čas. Preto je nutné organizmu dopomôcť používaním ochranných prípravkov. Aký faktor používať podľa fototypu?

Fototyp 1

Typická pre fototyp 1 je svetlá a citlivá pleť s množstvom pieh, modré oči a ryšavé vlasy. Koža sa zvykne po priamom pobyte na Slnku bolestivo spáliť a sčervenať. Pokožka sa dokáže chrániť pred UV žiarením zvyčajne len 5-10 minút a využívať by sa mali krémy s SPF 50+.

Fototyp 2

Fototyp 2 spoznáte podľa svetlej pleti, svetlých vlasov a modrých, prípadne zelených očí. Ľudia s týmto typom sú náchylní na spálenie a sčervenanie kože. Zvyčajná doba vlastnej ochrany pred žiarením je 10-20 minút. Vhodnou voľbou sú krémy SPF 30-50+.

Fototyp 3

Aj keď ľudia s fototypom 3 majú svetlohnedú pleť a koža sa zvykne opáliť dobre, odporúča sa využívať opaľovacie prípravky s faktorom 20-50+. Rizikový je vznik pigmentových škvŕn. Typické sú taktiež hnedé vlasy a hnedé, prípadne sivé oči. Vlastná doba ochrany je približne 20-30 minút.

Fototyp 4

Tmavšia pleť, tmavé vlasy a oči a pokožka opálená dohneda. Fototyp 4 sa spáli veľmi výnimočne, avšak môžu vznikať pigmentové škvrny. Napriek dobrej znášanlivosti slnečných lúčov, využívanie produktov s SPF 15-50+, je dobrá investícia pre zdravie pokožky v budúcnosti.

Ako často je vhodné sa natierať opaľovacím krémom?

Opakované natieranie záleží od dĺžky pobytu na priamom slnku. Ak sa opaľujete a vystavujete slnečnému žiareniu, je dôležité aplikovať krém v pravidelných intervaloch. V tomto prípade sa odporúča minimálne každé 2-3 hodiny. Pri pobyte vo vode nezabúdajte na aplikáciu prípravkov častejšie.

Tipy pre slnečnú ochranu

  • Vyhýbajte sa intenzívnemu pobytu na slnku od 11 - 15 hodiny.
  • Nezabúdajte sa pravidelne natierať každé 2 - 3 hodiny.
  • Pri kúpaní aplikujte prípravky častejšie, prípadne využívajte vodeodolné produkty.
  • Zvoľte vhodný faktor pre váš typ pokožky.
  • Všetkého veľa škodí - snažte sa opaľovať s mierou.
  • Pravidelne konzumujte betakarotén.
  • Noste klobúk, prípadne šiltovku pre ochranu hlavy a kože medzi korienkami vlasov.
  • Ak je vaša pokožka začervenaná, zostaňte v tieni.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem krasne vsetko mi prislo v poriadku :) som spokojna a odporučim dalej :) “

Nikola