Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čo všetko dokáže kurkuma

Čo všetko dokáže kurkuma

Je Vám názov korenia indický šafrán na prvé počutie známy? A čo tak kurkuma alebo „korenie života“ ? Známa korenina je spájaná s indickou kuchyňou, ale i s jej liečivými účinkami na zdravie a pleť. Kurkuma sa mnohým môže spájať i s používaným karí korením, ktorého je súčasťou. Podzemok kurkumovníka dlhého, z ktorého pochádza korenina, je svojim vzhľadom veľmi príbuzný zázvoru, od ktorého sa líši len typickou oranžovou farbou. Vedeli ste, že spojenie kurkumy a zázvoru má silné protizápalové účinky, ktoré sú vďaka ich spoločnej kombinácií ešte intenzívnejšie a rýchlejšie pôsobiace na náš organizmus? So zázvorom má kurkuma mnoho spoločného, ale ponúka pre naše zdravie i čosi viac, čo spoločne objavíme v našom článku.

Domovom kurkumy je India

Korenina má svoj pôvod v Indii a je významnou súčasťou indickej medicíny ajurvédy, ktorá sa považuje za najstarší liečebný systém a využíva sa viac ako 5000 rokov. Kurkuma mala v minulosti v ajurvédskej medicíne svoje miesto najmä v spojitosti s ochoreniami pečene, infekciami, zápalmi a v súčasnosti ju ajurvéda využíva najmä pri ťažkostiach s trávením. Svoju cestu našla korenina i do našej Európy a to počas stredoveku, pričom sa o nej vo svojich denníkoch zmieňoval i známy cestovateľ Marco Polo.

Bohatý zdroj antioxidantov

Súčasnosť dala kurkume „nálepku“ - superpotravina a nemožno sa tomu vôbec ani čudovať. Kurkuma sa považuje za dôležitý prírodný zdroj antioxidantov, predovšetkým kurkumínu, ktorý tvorí aktívnu zložku kurkumy. Kurkumín je mnohokrát spájaný i s protinádorovými účinkami. Korenina má pozitívny vplyv na funkcie pamätie a je skúmaná v spojitosti so spomaľovaním priebehu Alzheimerovej choroby. Častokrát je kurkuma vyhľadávaná pri vzniku rôznych tráviacich ťažkostí. Podzemok kurkumovníka blahodárne pôsobí i na hladinu cholesterolu. Konzumácia kurkumy efektívne vplýva i na posilnenie nášho imunitného systému a na elimináciu zrážanlivosti krvi. O priaznivých účinkoch kurkumínu sa častokrát hovorí i v spojitosti s cukrovkou a obezitou.
Vďaka termogénnym účinkom sa kurkuma konzumuje aj počas snahy o redukciu hmotnosti. Zvyšovanie hladiny serotonínu a dopamínu dokáže eliminovať depresie a práve to dokáže kurkumín. Korenina má schopnosť tlmiť zápaly v tele.

Zlaté mlieko pre sladké sny a zdravie

Počuli ste už o Zlatom mlieku, ktorého pôvod je v Ázií? Za posledné roky sme sa stretli s mnohými trendmi ako matcha latté, rôzne smoothies zo spirulinou a jačmeňom, či zelená káva a Zlaté mlieko alebo Golden milk patrí v súčasnosti medzi ďalší spomedzi revolučných nápojov, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie. Žiadne drahé kaviarne Vás nemusia trápiť, pretože jeho prípravu zvládnete ľavou- zadnou kedykoľvek z pohodlia domova. Základ tvorí kombinácia mlieka a mletej kurkumy. Na prípravu možno využiť ľubovoľné Vami preferované mlieko, či máte radi živočíšne alebo radšej mlieko rastlinného pôvodu, ktoré najskôr zohrejete v hrnci a za stáleho miešania postupne pridáte jednu čajovú lyžičku mletého korenia kurkuma (môžeme použiť i kurkumovú pastu, prípadne čerstvý koreň kurkumy, ktorý spracujeme rovnakým spôsobom ako v prípade zázvoru). Pre lepšiu chuť si nápoj môžete dochutiť trochou škorice a medu.
Účinok Zlatého mlieka je efektívnejší v prípade, že pri jeho príprave použijeme aj trochu čerstvého nastrúhaného zázvoru a štipku čierneho korenia. Trochou kokosového oleju v nápoji prispejete k efektívnejšiemu vstrebávaniu kurkumy v organizme. Možno si kladiete otázku, prečo práve spojenie mlieka, oleja a kurkumy? Faktom je, že kurkuma práve v spojení s kvalitnými tukmi je najviac účinnou v našom organizme. Tento netradičný elixír je odporúčané konzumovať približne hodinku pred tým, než sa chystáme ísť odpočívať a spať.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, dnes mi od Vás prišla zásielka so sirupom Laktofyt. Chcem sa Vám poďakovať za bezpečné doručenie, bezproblémový obchod a rýchle jednanie. Samozrejme aj za darčeky :) Prajem Vám veľa spokojných a stálych zákazníkov. “

Kovalančíková