Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Čokoláda

Čokoláda

Čokoláda, najobľúbenejšia cukrovinka na svete, ohreje určite aj to najchladnejšie srdce. Nejeden človek je ňou posadnutý a na nej závislý. Jej chuť je zmyselná a hriešna a jej konzumácia dokáže uvoľniť aj v tej najstresujúcejšej situácii. Stačí si ju položiť na jazyk a cítite sa ako v inej dimenzii. Vydajme sa na cestu pátrania po čokoládových zaujímavostiach.

Čo to vlastne je?

Je to potravina, ktorej výroba pozostáva zo spracovania plodov kakaovníka, kakaových bôbov. Strom, z ktorého tieto plody pochádzajú sa odborne nazýva Theobroma cacao. Prvým národom, ktorý sa začal pestovaním tohto stromu zaoberať boli Olmékovia. Neskôr sa tento spôsob pestovania udomácnil aj v iných národoch, napríklad u Aztékov. Vtedy ešte ľudia nevyrábali čokoládu v pevnom skupenstve, ale robili si z kakaových bôbov nápoj, ktorý popíjali. Keď sa neskôr dostalo kakao aj do Európy, konzumovali ho výhradne vyššie triedy obyvateľstva. Čokoláda bola znakom bohatstva a postavenia. Neskôr sa z čokolády stávala podoba dnešná a konzumuje ju už každý, kto si ju v obchode kúpi.

Zázračný strom

Už som spomenula, že kakaové bôby rastú na strome zvanom Theobroma cacao - kakaovník pravý. Strom sa zaradzuje medzi vždyzelené rastliny a dorastá do výšky 5 - 8 metrov. Listy má zelené až krikľavo-zelené. Plod môže dosahovať rozmer až 30 centimetrov po dĺžke. Je to rastlina, ktorá je dosť náročná na pestovanie a nároky na prostredie. Dobre rastie len pri teplote nad 16 °C. Rastlina je schopná rásť len v nižších nadmorských výškach a pestuje sa na plantážach. Najviac kakaa vypestuje v súčasnosti Mexiko.

Ktorá čokoláda je pre nás prospešná?

Čokoláda, ktorú označujeme za pravú čokoládu a zdraviu prospešnú sa vyrába výlučne z kakaového prášku a kakaového masla a kakaovej sušiny obsahuje najmenej 35%. Okrem tejto pravej čokolády poznáme ešte mliečnu a bielu čokoládu. Do mliečnej sa pridáva samozrejme sušené mlieko a na výrobu bielej čokolády sa používa len kakaové maslo a iné pridané suroviny, ktoré ju robia bielou a menia jej aj chuť. V našich čokoládach samozrejme nechýba cukor. Pre naše zdravie je najvhodnejšia horká, čiže pravá čokoláda. Mali by sme si ju vyberať podľa percenta kakaovej sušiny, to znamená, čím viac tým lepšie. Čokoláda obsahuje látky, ktoré pôsobia ako antioxidanty, a preto je pre náš organizmus skvelým pomocníkom. Rovnako obsahuje aj látky, ktoré náš organizmus povzbudzujú k lepším výkonom. Celkovo čokoláda uvoľňuje stres, dodáva energiu, spevňuje zuby, podporuje dýchanie, predchádza tvorbe krvných zrazenín, podporuje funkčnosť mozgu. Samozrejme, keď konzumujeme často mliečnu čokoládu s vysokým obsahom cukru a iných nezdravých látok, na zdraví nám to nepridá. Niektoré druhy čokolády sa dokonca vyrábajú aj z nepražených kakaových bôbov. To znamená, že si zachovávajú omnoho viac prospešných látok, a preto je tento druh čokolády omnoho zdravší, než cukrovinky vyrobené z pražených bôbov.

Všetky potraviny, a rovnako aj čokoládu treba konzumovať s mierou. Vždy treba v obchode vyberať len kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaovej sušiny. Verím, že milovníkov čokolády som potešila a že neprajníci si od dnes doprajú nejakú tú čokoládovú pochúťku na zlepšenie nálady a zmiernenie stresu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle a spoľahlivé vybavenie objednávky. Balík som si dnes prevzal na pošte. Všetko je v poriadku. Prajem Vám veľa spokojných zákazníkov.“

Milan Švider