Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Detoxikácia, áno či nie?

Detoxikácia, áno či nie?

Detoxikácia je vlastne očistou tela, kedy sa z neho odstránia všetky jedovaté, škodlivé látky, odumreté bunky, tkanivá a toxíny, nahromadené následkom nesprávneho životného štýlu. Sedavý spôsob života, konzumácia polotovarov, rafinovaných potravín, nadmerného množstva tukov, cukrov, bielkovín, konzervantov - to všetko prispieva k nahromadeniu škodlivín v našom organizme a následne k celému radu zdravotných problémov.
Cieľom detoxikácie je nielen odstrániť cudzorodé látky, ale aj zvýšiť schopnosť tzv. prirodzenej detoxikácie, ktorá v našom tele prebieha neustále (prostredníctvom orgánov, vrátane pľúc, kože, pečene, obličiek, čriev a lymfatického systému) a podporiť tak prirodzenú regeneráciu poškodených buniek.

  1. Detoxikácia pečene
    Pečeň patrí k najdôležitejším orgánom, prostredníctvom ktorého sa toxíny transformujú do podoby, ktorá sa krvou odplaví do obličiek a následne vylúči močom. Toxíny, ktoré sa nestihli neutralizovať, musí rozložiť žlč a až tak sa môžu prirodzene vylúčiť - stolicou. Keď je naša pečeň preťažená, resp. nestíha transformovať enormné množstvá toxínov, prejaví sa to najčastejšie v podobe tráviacich problémov.
  2. Detoxikácia čriev
    Črevá zbavujú naše telo toxínov v podobe pravidelného vyprázdňovania - stolicou. Ak sa ich funkcia naruší, všetky toxíny sa začnú postupne uvoľňovať späť do krvného obehu a spôsobia preťaženie pečene.
  3. Detoxikácia obličiek
    Obličky filtrujú krv a produkujú moč, ktorým sa vyplavia z tela škodliviny. Ide o najfrekventovanejšiu činnosť. Ak sa tento orgán preťaží, pocítime to bolestivým močením, tmavým, zakaleným a výraznejšie zapáchajúcim močom.
  4. Detoxikácia pľúc
    Odstraňovanie odpadových látok prebieha pri vydychovaní. Keď sú pľúca preťažené, prejaví sa to problémami s dutinami a dýchacími cestami.
  5. Detoxikácia kože
    Koža je našim najväčším orgánom, prostredníctvom ktorej sa toxíny eliminujú potením. Preťaženosť sa prejaví v podobe celulitídy a rôznych dermatologických problémov.
  6. Detoxikácia lymfatického systému
    Lymfa prenáša väčšinu odpadových látok do žilového systému, odkiaľ sa ďalej presúva do čriev, pľúc a obličiek. Pomáha zabrániť prenikaniu toxínov do krvi.

Akú formu detoxikácie zvoliť?

Existuje viacero spôsobov ako odstrániť z tela čo najväčšie množstvá škodlivín. Každý z nás už určite počul o rôznych podobách, vrátane tzv. hladovky, nespočetného množstva nezmyselných diét založených na jednostranných potravinách až po nákladné detoxikačné kúry.
Sú však tieto spôsoby správne, účinné a hlavne bezpečné z hľadiska zdravia?
Pokiaľ nezmeníme svoje zlé stravovacie návyky a nezaradíme do svojho života aktívny pohyb, zopár dňová očista nedokáže zaceliť škody, ktoré sme svojmu telu spôsobili rokmi nesprávneho životného štýlu. Takže najúčinnejšou formou detoxikácie je žiť zdravo každý jeden deň, nielen týždeň alebo dva.
Iba tak ochránite svoj organizmus pred oxidačným stresom, posilníte funkciu imunitného systému, podporíte prirodzenú regeneráciu orgánov a zlepšíte tak mentálnu, ale aj fyzickú výkonnosť.

Ako sa správne stravovať?

  • Je dôležité vedieť si vybrať potraviny, ktoré podporia prirodzené cesty detoxikácie. Do svojho jedálnička by ste mali zaradiť dostatok vlákniny, napr. v podobe ovocia a zeleniny, probiotiká (kombucha, jogurty, kefíry,...) a prebiotiká.
  • Používajte za studena lisované oleje, ktoré si svojim spôsobom spracovania uchovávajú všetky cenné živiny, napr. tekvicový, sezamový, ľanový, orechový, konopný, kokosový olej,...
  • Jedlá si dochucujte prírodnými surovinami, ako sú bylinky, pestované bez použitia pesticídov alebo herbicídov.
  • Ak pociťujete problémy s pečeňou zaraďte aj zázvor, pestrec mariánsky, či mätu priepornú.
  • Pri preťažených obličkách obohaťte svoj jedálniček feniklom, vresom, petržlenom, špargľou, ryžou a brusnicami.
  • Ak vás trápia črevné problémy nevynechajte napr. kyslú kapustu, celozrnné pečivo, ľanové semienka alebo datle.
  • Dodržujte pitný režim! Iba tak môžu obličky prirodzene vylučovať toxíny. Uprednostnite dojčenskú, filtrovanú vodu, bylinkové a zelené čaje. Odporúča sa aspoň 0,5 l na každých 15 kg telesnej hmotnosti.
  • Nevynechávajte raňajky.
  • Konzumujte viac obilnín, pseudoobilnín (napr. pohánka, quinoa, amarant), strukovín, semien, orechov, morských rýb, pri sladkostiach dajte prednosť kvalitnej horkej čokoláde.
  • Je potrebné vyhýbať sa nadmernej konzumácii mastných, vyprážaných, múčnych jedál, polotovarom, umelým farbivám, sladidlám, alkoholu, cigaretám, údeninám, rafinovaným cukrom /olejom a obyčajnej soli bohatej na sodík (vyskúšajte napr. himalájsku ružovú soľ).

Akú úlohu zohrávajú enzýmy a chlorofyl?

Enzýmy (látky bielkovinovej povahy) pomáhajú urýchliť bunkový metabolizmus. Naše telo ich obsahuje stovky a väčšinu z nich si dokáže vyrobiť samo. Okrem tých, ktoré potrebujú tzv. koenzýmy (minerály a stopové prvky). Tie musíme prijať vhodne zvolenou stravou - v ovocí, zelenine a obilninách.
Ak sa naruší činnosť čo i len jedného z enzýmov, zvýši sa tak riziko poškodenia voľnými radikálmi, ktoré sú zodpovedné za rôzne druhy zdravotných problémov.

Chlorofyl má vynikajúce antioxidačné a protizápalové účinky. Podporuje tvorbu krvi a pomáha pri problémoch s trávením. Obsiahnuté enzýmy pomáhajú rozkladať a neutralizovať voľné radikály. Nájdeme ho v surovej listovej zelenine, šalátoch, čerstvých bylinkách, avokáde a morských riasach.

Čo sú voľné radikály a ako sa pred nimi ochrániť?

Ide o atómy alebo molekuly, ktoré sa zúčastňujú na mnohých biologických procesoch v organizme (napr. likvidujú škodlivé baktérie). Ak ich počet neúmerne stúpne spôsobujú problémy. Napádajú bunky a spôsobujú zlyhávanie organizmu.
K ich rozmnožovaniu prispieva napr. žiarenie, znečistené ovzdušie, fajčenie, duševný /fyzický stres, množstvo liekov. Dá sa pred nimi vôbec ochrániť? Jedným z najúčinnejších riešení sú antioxidanty - stabilné molekuly, ktoré ich pomáhajú neutralizovať.
Zdrojom antioxidantov je naša strava (ovocie, zelenina, bylinky,...), vitamín E, C, karotenoidy, kyselina lipoová a rastlinné fenoly (napr. zelený čaj, kurkuma, kakao). K najvýznamnejším antioxidantom patria flavanoidy, resveratrol, glutation, katechíny, kurkumín, lykopén, luteín, kapsaicín, alicín a podobne.
Sú nevyhnutnou súčasťou ľudského organizmu - pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym problémom, poruchám nervového systému, problémom so zrakom alebo pamäťou.

Je dôležité si uvedomiť, že toxínov sa nikdy úplne nezbavíme. Môžeme im však zabrániť prekročiť istú hranicu, kedy nám začnú škodiť a spôsobovať problémy. Preto je veľmi dôležité neustále povzbudzovať náš organizmus k tomu, aby sa dokázal prirodzene detoxikovať. Zabezpečíte si tak optimálne zdravie a dobrú kondíciu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem sa Vám poďakovať za rýchle vybavenie a dodanie objednávky-toto je jedna z ciest k úspechu. Ďakujem veľmi pekne a želám veľa spokojných zákazníkov.“

Dadi Darnadi