Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Dobrá šálka kávy je zdravá

Dobrá šálka kávy je zdravá Vedeli ste, že existuje až 6 000 druhov kávy. Väčšina z nás však rozlišuje iba dva druhy, a to arabicu a robustu. Tieto dva druhy sa aj najviac pestujú. Pestovanie kávy sa datuje od roku 575 a začalo sa s ním v Jemene. Veľké hospodárske centrum pre obchod s kávou vzniklo v arabskom prístavnom meste Mocha. Malo veľký význam až do 15. storočia. Arabi si chceli svoj monopol udržať čo najdlhšie, avšak pestovanie kávy sa aj napriek ich snahe rozšírilo na Srí Lanku, Jávu, Sumatru, Kubu, Jamajku...
Koncom 19. storočia sa káva pestovala aj v Keni a Ugande, dokonca aj v austrálskom Queenslande. Európania si kaviarne zamilovali na prelome 18. a 19 storočia, kedy v nich tvorili svoje básne, písali romány, študovali...

Arabica a robusta
Ako sme už spomínali tieto dva druhy kávy sa na plantážach pestujú najčastejšie. Viete však, aký je medzi nimi rozdiel? Arabica má svoju nezameniteľnú vôňu a jemnú chuť. Robusta je naopak silná káva, má drsnú chuť, ale slabšiu arómu. Obsahuje až trikrát viac kofeínu než arabica. Pri výrobe sa preto často tieto dva druhy zmiešavajú, čím vzniká aromatická a výdatná zmes.
Povedzme si ešte niečo o stálozelenom kávovníku. Táto rastlina dorastá až do výšky 12 metrov. Každé dva metre je zastrihovaná. Prvé kávové zrná z nej môžete zberať až po šiestich rokoch a potom pravidelne desať až dvadsať rokov. Zrná dozrievajú po šiestich až jedenástich mesiacoch.

Prečo je káva zdravá
Kávu pijeme pre jej obsah kofeínu, ktorý nás vzpruží, povzbudí či osvieži. Niektorí vedci dokonca uvádzajú, že 5 až 6 šálok dobrej kávy denne nám nijako neuškodí. Práve naopak. Káva má protinádorové účinky, pomáha aj pri chudnutí a slúži aj ako prevencia pred vznikom cukrovky. Okrem kofeínu totiž obsahuje aj stopové prvky ako draslík, vápnik, flór, mangán, horčík a vitamín niacin. V malom množstve aj sacharidy a proteíny. Káva obsahuje aj antioxidanty. Tie sú pre ľudský organizmus dôležité, pretože zabraňujú nadmernej oxidácií, ktorá vzniká napríklad aj pri trávení jedla. Robusta, keďže je silnejšia má antioxidantov viac.

Ako si pripraviť hrnček dobrej kávy
Samotnej príprave kávy predchádza mletie. Pokiaľ ste ozajstný gurmán a kávu si meliete doma, mali by ste dodržiavať určité pravidlá. Na filtrovanú či prekvapkávanú kávu zomeľte zrnká nahrubo, pokiaľ používate kávovar či jemné filtre na prekvapkávanie, zomeľte kávu stredne. Na prípravu espresa či na „turka“ však musíte zomlieť kávu najemno.
Kávové zrná však až do mletia skladujte vo vzduchotesnom obale a meľte ju až pred prípravou kávy, pretože arómu si pomletá káva uchováva iba niekoľko dní.

Na prípravu kávy použite čistú studenú vodu, ktorú nechajte prejsť varom len krátko. Kávu však nezalievajte vriacou vodou. Po príprave svojej obľúbenej kávy, či už zalievanej či prekvapkávanej, ju nechajte chvíľu postáť. Gurmáni si hrnček, do ktorého si kávu nalejú, najprv predhrejú. Ak máte radi kávu s mliekom, používajte mlieko odtučnené. Tuk totiž bráni v tom, aby ste si vychutnali ozajstnú chuť dobrej kávy.

Aj vy ste práve dostali chuť na hrnček dobrej voňavej kávy? Už sa teda nemusíte báť, či vám neuškodí. Práve naopak, dobrá kvalitná káva vášmu telu len prospeje.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Práve som obdržala zásielku, ďakujem, spokojnosť nadmieru, ako v podstate vždy, ked od Vás nakúpim. ďakujem aj za pozornosti navyše.“

Daša Tirolová