Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Dodržiavate poctivo pitný režim?

Dodržiavate poctivo pitný režim?

Krátko po zahájení jarného ročného obdobia oslavuje každoročne svoj svetový deň jedna z najdôležitejších zložiek potrebných pre našu existenciu - voda. Svetový deň vody bol vyhlásený v roku 1992 valným zhromaždením Organizácie Spojených Národov a od roku 1993 je práve prvý z jarných dní - 22. marec dňom, kedy sa vode a jej dôležitosti pripisuje najväčšia pozornost. Pitný režim je téma, ktorej sa mnohokrát ľudia venujú len teoreticky a zabúdajú na jeho dodržiavanie v skutočnom živote. Poctivé dodržiavanie pravidelného a dostatočného príjmu tekutín nie je pre každého jednoduché, avšak pre správne fungovanie nášho tela je nevyhnutné.

Voda je základnou podmienkou pre optimálne fungovanie všetkých systémov v tele. Pre správnu funkciu organizmu je nevyhnutné v ňom zabezpečiť vyváženú rovnováhu tekutín. Na dostatočný príjem tekutín je potrebné dbať aj bez toho, aby náš organizmus pociťoval priamu potrebu smädu. Smäd je varovným signálom, kedy nám naše telo dáva najavo naliehavosť potreby príjmu vody a je úplne v poriadku, ak sa napijeme tekutín aj bez toho, aby nám telo dávalo znamenia, že ich potrebuje, pretože naše telo ich potrebuje príjmať na pravidelnej báze.

Ľudské telo v priemere obsahuje 60% vody z celkového objemu svojej telesnej váhy. Množstvo tekutín, ktoré by človek mal počas dňa prijať, závisí predovšetkým od váhy, ale i od veku, pohlavia alebo aktuálne vykonávanej aktivity. Dôležitosť dostatočnému príjmu tekutín by mala byť prikladaná najmä pri fyzických aktivitách, kedy naše telo vydáva väčšie množstvo energie ako v bežnom živote. Dbať na pitný režim je pre naše telo nesmierne dôležité i v letných mesiacoch, keď dávajú horúčavy nášmu organizmu poriadne zabrať, potíme sa a naše telo je častokrát dehydrované. Medzi primárne znaky dehydratácie patrí nadmerná únava, malátnosť, ale i bolesť hlavy alebo suchá pokožka. Farba moču je primárnym indikátorom toho, či je potrebné zvýšiť počas dňa príjem tekutín. Slabo žltá až priesvitná farba moču je znakom, že príjmame dostatočné množstvo vody počas dňa.

Ľudský mozog obsahuje 95% vody a dostatočným príjmom vody zabezpečíme nášmu telu optimálnu funkciu a stimuláciu mozgu, ale aj podporu pamäti. Príjem tekutín a dodržiavanie pitného režimu vedú k lepšej schopnosti koncentrovať sa a pohotovo reagovať na rôzne podnety. Bunky v organizme, ktoré sú dostatočne hydratované sú odolnejšie voči napadnutiu choroboplodnými organizmami a voda má teda prínos i na náš imunitný systém. Dostatočný príjem tekutín je súčasťou prevencie proti vzniku niekoľkých druhov rakoviny. Medzi najdôležitejšie funkcie vody v našom organizme patrí transport živín. Voda má veľký vplyv na fungovanie zdravého tráviaceho systému a detoxikáciu organizmu. Dodržiavanie pitného režimu predchádza nepríjemnej zápche. Okrem toho, že voda zbavuje organizmus odpadových látok, zabezpečuje i detoxikáciu obličiek. Pitný režim zohráva dôležitú úlohu i v boji proti únave a proti nepríjemným bolestiam hlavy. Napomáha pri správnom budovaní svalovej hmoty a zvyšuje pružnosť svalov. Dodržiavať príjem tekutín sa oplatí i kvôli zdravšej pokožke, podpore zdravých zubov, kostí a kĺbov.

Disciplína dodržiavania pitného režimu je mnohokrát tvrdý oriešok. Pripomínať si pravidelný príjem tekutín je však v dnešnej dobe jednoduché a praktické, pretože nám súčasné technológie ponúkajú rôzne aplikácie, ktoré nám na našich smartfónoch pripomínajú dodržiavanie pitného režimu. Ďalším spôsobom ako si zvyknúť na vyšší príjem tekutín je zaradiť do našej rannej rutiny povinný pohár čistej vody po zobudení. Čistú vodu si môžete viac obľúbiť, keď do nej pridáte ovocie alebo mätu. Príjem tekutín pomáha nadobudnúť pocit sýtosti a potláčať hlad. Pocit hladu je častokrát vyvolávaný dehydratáciou organizmu a práve preto príjem tekutín predchádza prejedaniu sa. Spomínané benefity sú len zlomok z toho, Zaujímavosťou je, že nadmerné množstvo alkoholických nápojov zvyšuje dehydratráciu organizmu. Preto si na tohtoročný svetový deň vody pripime pohárom čistej vody z vodovodu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem len povedat, ze odkedy moj syn uziva rakytnikovy sirup, je zdravsi o 100%. Uzival niekolko vitaminovych pripravkov,ale nic nepomohlo. Mozem len odporucit vase pripravky a obchod.“

Jancichova Monika