Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Doplňte jesenné zásoby vitamínu D

Doplňte jesenné zásoby vitamínu D

Vitamín D je vo všeobecnosti možno jeden z menej známych a skloňovaných vitamínov, avšak zaručenie je nemenej dôležitý pre náš organizmus. Na prvé počutie nepodstatný vitamín je skutočne významným, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prečo je vitamín D pre naše telo potrebnou látkou si priblížime v nasledujúcich riadkoch. Hneď na úvod však možno zvýrazniť fakt, že by sme tento vitamín a jeho suplementáciu, ako i konzumáciu zo zdrojov potravy nemali podceňovať a ignorovať. Zasluhuje sa predsa o zdravé fungovanie nášho tela.

Vedeli ste, že za prirodzený príjem vitamínu D do nášho tela možno byť vďační nášmu slnku? Vďaka pôsobeniu slnečného žiarenia sa v našej koži spúšťa proces tvorby vitamínu D, a to je jeden z dôvodov, prečo sa ho nášmu telu počas chladnejších mesiacov nemusí dostávať v optimálnom množstve. Júlové a augustové slniečko pomaly vystriedala (síce) nádherne farebná, avšak i omnoho studenšia jeseň. A presne obdobie náhleho prechodu z horúcich slnečných dní na studené jesenné počasie je čas, kedy dostáva náš imunitný systém poriadne zabrať. Je len v našich rukách, či budeme v tomto období zodpovedne dbať na svoje zdravie, a práve dostatočný príjem vitamínu D je jedným zo spôsobov ako svojej imunite možno pomôcť tieto „skúšky“ chladným počasím zvládnuť v plnom zdraví.

Vitamín D priaznivo pôsobí nie len na náš imunitný systém, ale i na hustotu kostí a zdravý chrup. Možno po ňom siahnuť v prípade svalovej bolesti, únavy, ochoreniach kože alebo osteoporózy. Vitamín D sa poctivo stará o reguláciu viac než 200 génov, ktoré majú na zodpovednosti významné biologické procesy v našom tele. Známy je i svojim antikarcinogénnym charakterom a spája sa s prevenciou vzniku niektorých typov rakoviny, ako napríklad rakoviny hrubého čreva, kože, prsníkov alebo prostaty. Využíva sa i v prípade liečby Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Vitamín D je obľúbencom budúcich mamičiek, nakoľko napomáha správnemu vývoju kostry bábätka. Počas dojčenia vplýva u mamičiek na optimálnu tvorbu materského mlieka. Na základe štúdie uskutočnenej v priebehu septembra tohto roku, ktorá zahŕňala 76 pacientov priebežne hospitalizovaných s vírusovým zápalom pľúc spôsobeným COVID-19, bol zistený priaznivý vplyv vitamínu D na liečbu pacientov zasiahnutých týmito zdravotnými ťažkosťami. Dvom tretinám pacientov bol popri štandardnej liečbe podávaný i vitamín D3 v nárazovej dávke, pričom iba 1 pacient z tejto skupiny skončil na JIS, zatiaľ čo z jednej tretiny pacientov, ktorým nebol podaný vitamín D3 skončilo 13 na JIS pre vzniknuté komplikácie.

Slniečko sa čoraz častejšie skrýva, a preto nastáva čas doplniť jesenné zásoby vitamínu D aj inými spôsobmi. Možno sa pýtate, z ktorých potravín vitamín D možno nášmu telu doplniť. Vitamín D získate konzumáciou rýb (makrela, tuniak, sardinky, treščia pečeň, losos), ale i konzumáciou rybieho oleja. Nájdeme ho i v bravčovom, teľacom a kuracom mäse, a to predovšetkým v pečeni. Je súčasťou vaječného žĺtka, mliečnych produktov, a dokonca i avokádo obsahuje určitý podiel vitamínu D. Slnečné žiarenie, optimálna strava bohatá na vitamín D alebo...? Alebo suplementácia vitamínu D prostredníctvom výživových doplnkov. Vitamín D je dostupný vo forme tabliet (i šumivých rozpustných vo vode). Výživový doplnok má i svoju tekutú podobu alebo formu kvapiek. Vitamín D nájdeme aj ako doplnkovú súčasť rybieho oleja.

V prípade, že Vás trápi mrzutá nálada, zlý spánok, svalová bolesť, celková únava a prípadná zvýšená precitlivenosť, je viac než pravdepodobné, že Vám telo vysiela signál, aby ste doplnili zásobu vitamínu D. Neignorujte varovné signály, vždy nám dávajú najavo, že niečo treba v našom tele napraviť.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za objednávku, prišla rýchlo a v poriadku. Ešte raz ďakujem. “

Šimová