Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Erythritol - ,,cukor“ bez kalórií

Erythritol - ,,cukor“ bez kalórií

Ideálne sladidlo pre nadšencov zdravého životného štýlu. Erythritol sa používal v Japonsku už od roku 1990 na sladenie cukríkov, čokolád, jogurtov, želé, džemov, nápojov a vôbec ako celková náhrada cukru v domácnosti. Erythritol je klasifikovaný ako cukrový alkohol. Cukrové alkoholy, nazývané aj polyoly, sú náhrady cukru, ktoré sa buď extrahujú z rastlín alebo vyrobia zo škrobov a to je hlavný dôvod, prečo si ich netreba mýliť s umelými sladidlami. Erythritol sa prirodzene vyskytuje v malých množstvách v hrozne, melónoch, hubách a fermentovaných potravín ako je víno, pivo, syr a sójová omáčka.

Všetko, čo by ste mali vedieť o používaní erythritolu

  • Jeho sladivosť je približne 70% v porovnaní so stolovým cukrom (sacharóza).
  • Je tepelne stabilný - možno ho využívať aj pri pečení vašich obľúbených koláčov.
  • Nespôsobuje tvorbu zubných kazov.
  • Viac ako 90% z erythritolu sa zvyčajne rýchlo vstrebáva v tenkom čreve - teda vylúči sa močom.
  • Malé množstvo neabsorbovaného erythritolu môže prechádzať do hrubého čreva no nespôsobuje nepríjemné nadúvanie ako iné cukrového alkoholy (xylitol, maltitol, sorbitol). Táto vlastnosť z neho robí výnimočnú alternatívu iných prírodných ale aj umelých náhrad.
  • Nadmerná a neuvážená konzumácia však môže vyvolať laxatívne účinky (odporúča sa max. 50g denne).
  • Nie je vhodný do ciest, ktoré sú kysnuté.
  • Nerozpúšťa sa tak ľahko ako cukor - chce to o niečo viac času a trpezlivosti.
  • V porovnaní so stéviou, nezanecháva v ústach horkú pachuť.
  • Nemusíte sa báť, cukrové alkoholy neobsahujú v skutočnosti žiaden alkohol!
  • Je vhodný pre vegetariánov aj vegánov.

Použitie v kuchyni

Odporúčame použiť 1 a pol šálky erythritolu namiesto 1 šálky rafinovaného cukru. Keďže je o niečo menej sladký, možno ho kombinovať aj so stéviou.
Je to vynikajúce sladidlo na ochutenie kávy a čaju, ovocia alebo obilnín, omáčok a podobne. Môžete si ho nechať aj v cukorničke na kuchynskom stole - a to aj vo vlhkom prostredí, pretože neabsorbuje vlhkosť z atmosféry a tak zostane stále sypký.
Jeho molekulárna štruktúra zabraňuje zhnednutia cesta a teda len ťažko by ste si z neho pripravili sladký karamel.

Zhrnutie na záver

Na záver možno skonštatovať, že erytritol má niekoľko výhod oproti cukru: neobsahuje takmer žiadne kalórie (0,2 kalórií na 1 gram), nespôsobuje zubný kaz, nedvíha hladinu cukru v krvi a zo všetkých polyolov je najlepšie stráviteľný.
Jeho najväčšou nevýhodou je jeho dostupnosť. Erythritol stále nie je ľahké nájsť a bežne zakúpiť v potravinách. No keďže sa jedná o produkt, ktorý možno zaradiť k produktom zdravej výživy, v našom e-shope je samozrejmosťou.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Želám pekný deň a veľmi pekne ďakujem za veľmi rýchle vybavenie mojej objednávky.“

Alžbeta Kačmarčíková