Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Exotická papája

Exotická papája

Papája je sladký exotický plod, ktorí mnohí z nás mali možnosť ochutnať len párkrát v živote. Je pravdou, že nie je až tak obľúbená a často používaná v kuchyni ako iné exotické plodiny. Avšak jej účinky a taktiež chuť je skvelá, a preto by sme mali pri nakupovaní vyhľadávať aj túto skvelú plodinu. Papája má aromatickú chuť a tvar plodu je hruškovitý. Svojím zložením nám ponúka kombináciu enzýmov, ktoré sú prospešné najmä pre naše srdce a krvný obeh. Ak ste o nej toho veľa nevedeli, prečítajte si nasledujúce riadky a verím, že si ju obľúbite a konzumovať ju budete omnoho častejšie.

Pôvod

Papája je plod, ktorý je žltozelenej, žltej alebo dokonca až oranžovej farby. Rastie na melónovom strome a na jeho mohutných stonkách dokážu tieto plody dorásť do hmotnosti až 2,5 kilogramu. Papája potrebuje pre svoj optimálny rast vlhké a teplé prostredie. Strom, na ktorom tieto plody rastú pochádza z Nového sveta avšak dnes ju pestujú už vo všetkých tropických oblastiach sveta. Najviac pestovaná je v Strednej a Južnej Amerike, ale taktiež v Afrike alebo Ázii. Plody, ktoré si môžeme zakúpiť v obchodoch sa k nám dostávajú väčšinou z Kene, Kostariky, Thajska, Senegalu, Jamajky alebo Kolumbie. Z dôvodu drahej prepravy je aj cena úmerná rýchlosti, akou sa k nám ovocie dostáva. Papáje boli kedysi veľmi vzácne, no dnes si ich môžeme vychutnať kedykoľvek.

Zloženie papáje

Najdôležitejšie, čo môžeme v papáji hľadať sú skvelé enzýmy. Je to kombinácia enzýmov, ktoré sú prospešné pre srdce a krvný obeh a taktiež podporujú metabolizmus bielkovín. Tieto enzýmy vznikajú v šťave a v nezrelých plodoch. Je to zmes papaínu, chymopapaínu a papájového lyzozýmu. Práve vďaka tejto kombinácii enzýmov nesadajú na dozrievajúce papáje žiadne druhy hmyzu, pretože enzýmy ich odpudzujú. Iné exotické plody sa chránia pred útočiacim hmyzom napríklad hrubou šupkou, avšak papája má na to iný spôsob. Papája enzýmy nám skutočne veľmi pomáhajú. Papaín je schopný štiepiť bielkoviny z potravy na aminokyseliny. Genetické výskumy ukázali, že štiepenie bielkovín v našom organizme je mimoriadne dôležité, pretože za všetko, čo sa v organizme deje, môžu práve bielkoviny. Dužina papáje je bohatá na provitamín A, taktiež obsahuje kyselinu pantoténovú alebo vitamín C. Okrem toho obsahuje množstvo minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré na nás pôsobia blahodarne.

Skvelé účinky

Papája na nás pôsobí skutočne blahodarne. Pomáha nám v týchto oblastiach:

  • Zlepšuje kvalitu bielkovín v organizme
  • Pomáha nám byť vitálnymi
  • Dáva nám silu
  • Pomáha pri poruchách, ktoré vznikajú z nedostatku bielkovín
  • Podporuje tvorbu svalov
  • Posilňuje srdce a krvný obeh
  • Podporuje tvorbu hormónov
  • Zvyšuje libido
  • Posilňuje imunitu
  • Ochraňuje sliznice
  • Povzbudzuje zrak
  • Podporuje tvorbu vlasových pigmentov
  • Zlepšuje našu náladu

Vedeli ste, že...

Papája je skvelým dezertom po každom výdatnom obede alebo večeri. Nielen, že skvelo chutí, ale vďaka svojmu zloženiu zabezpečí, aby aj ostatné zložky potravy, ktoré sme zjedli, ľahšie strávili. A to vďaka spomínanému papaínu, ktorý stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov.

Papája je skutočne špeciálnym ovocím. Je potrebné hľadať takéto alternatívy v prípade, že chceme svoje telo niečím novým prekvapiť a obohatiť ho novými skvelými chuťami, ale rovnako aj špeciálnym zložením, ktorým papája určite disponuje. Vďaka jej skvelým enzýmom, ktoré nám pomáhajú so spracovaním bielkovín by sme mohli toto ovocie zaradiť medzi tie najzdravšie. Pri najbližšom nákupe skúste vyhľadať aj tento plod a pripravte si z neho chutný dezert, ktorým potešíte nielen seba, ale aj svojich blízkych alebo priateľov.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Konečne som našla stránku, kde nájdem fakt všetko čo potrebujem a nemusím strácať čas tým, že sa budem trepať do obchodu kde aj tak polku veci čo potrebujem nenájdem. A kdeže mám veľa alergii a intolerancii naozaj tu nájdem aj mlsky, ktore mi neublizia. Naozaj ste super a určite budem vaše služby využívať naďalej.“

Nikol