Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Fajčenie a naše zdravie

Fajčenie a naše zdravie

Fajčenie je v súčasnosti závislosťou, ktorej prepadlo množstvo ľudí a my to pozorujeme na každom kroku. Už deti na základných školách prvýkrát testujú chuť cigarety a je ťažké zabrániť tomu, aby človek nechcel spoznať niečo, čo každý deň vykonáva toľko ľudí. V meste, pred rôznymi inštitúciami, na balkónoch, jednoducho všade, kde je možné fajčiť, ľudia túto činnosť praktizujú. Všetci dobre vieme, že fajčenie poznáme aktívne a pasívne a že oba tieto spôsoby sú škodlivé ako pre fajčiarov tak aj pre nefajčiarov, ktorí pasívne vdychujú cigaretový dym. Len ťažko s tým môžeme bojovať, ale aj takýto článok možno pár ľuďom pomôže zamyslieť sa nad tým, aké vážne dopady môže mať táto závislosť a v čom nám tak veľmi ubližuje. Nielenže v prípade, ak s ňou prestanete, ušetríte peniaze, ale hlavne zachránite svoje telo a zlepší sa vám činnosť mnohých orgánov a sústav v organizme. Tak sa teda pozrime na to, ktoré oblasti fajčením ohrozujeme a čo tým spôsobujeme.

Fajčenie všeobecne

Fajčenie je činnosť, pri ktorej vdychujeme a vydychujeme dym z tlejúceho tabaku. Táto činnosť má znaky naučeného správania sa, ktoré sa spája s fyzickými, psychickými a spoločenskými zážitkami. Pri tejto činnosti vzniká závislosť na látku, ktorá je obsiahnutá v cigaretovom dyme, na nikotín. Cigarety sa šúľajú z rastliny nazývanej tabak. V súčasnosti sú výrobcovia cigariet zameraní predovšetkým na zisk a nezáleží im na zdraví ľudí. Preto vyrábajú cigarety s rôznymi sladkými príchuťami ako sú napríklad vanilka, mentol, pridávajú do zmesi cukor a podobne. Chcú docieliť, aby aj začiatočníkovi zachutila cigareta a vypestoval si tak závislosť, pretože každý jeden závislý človek znamená pre tieto spoločnosti obrovské zisky.

Tabak

Rastlina tabak nesie latinský názov Nicotiana. Poznáme rôzne druhy tabaku, napríklad Nicotiana africana, Nicotiana glauca, Nicotiana longiflora, Nicotiana obtusifolia a množstvo iných. Táto rastlina patrí do čeľade ľuľkovité. Tabak sa k nám ako mnoho iných rastlín dostal z Ameriky. Tabak ako som už spomínala je obľúbený hlavne kvôli svojim listom, z ktorých sa vyrábajú cigarety. Listy obsahujú látku, alkaloid nikotín, ktorá je základnou návykovou látkou obsiahnutou v cigaretách. V súčasnosti sa tabak pestuje až v 117 krajinách sveta. Samozrejme aj u nás alebo susednom Česku. Najväčšími pestovateľmi sú však Čína, Brazília, India, Zimbabwe, Kamerun.

Škodlivosť fajčenia

Možno ste netušili aké odporné látky obsahuje cigaretový dym. Sú v ňom napríklad arzén, ktorý sa tiež používa v jede na potkany, ďalej sa v ňom nachádza napríklad škodlivý formaldehyd, alebo močovina. Tieto zistenia ma naozaj znechutili. Teraz však prejdime k tomu, čo všetko nám v organizme fajčenie môže spôsobiť.

Rakovina pľúc a chronická obštrukčná choroba pľúc

Rakovina pľúc je vlastne vytvorenie nádoru na pľúcach, ktorého existencia sa zistí až v pokročilom štádiu jeho existencie. Doposiaľ nebola vynájdená spoľahlivá metóda na lokalizáciu nádoru v počiatočnom štádiu. Avšak treba si uvedomiť, že každá nová vyfajčená cigareta zvyšuje riziko tejto choroby. Ďalej je tu chronická obštrukčná choroba pľúc, ktorá je tiež jednou z veľmi vážnych chorôb. Ide vlastne o zužovacie dýchacích ciest spôsobené fajčením. Tento stav zúženia dýchacích ciest sa aj po zanechaní fajčenia už do normálneho stavu nevráti. S touto chorobou sú spojené aj prejavy ako je napríklad znížená schopnosť fyzickej námahy, fakt, že človek sa veľmi rýchlo pri fyzickej činnosti zadýcha a prejavuje sa to aj vykašliavaním hlienov. Táto choroba je dúfam ďalším zdvihnutým prstom.

Pohlavný a imunitný systém

Tak ako na ženy, aj na mužov v oblasti pohlavného systému, fajčenie zle vplýva. U mužov sa po pár rokoch fajčenia môže vytvoriť impotencia a u žien môže dôjsť k nepravidelnosti a narušeniu menštruačného cyklu. U žien je v prípade fajčenia aj skorší nástup menopauzy než je to u žien, ktoré fajčeniu počas života neprepadli. V oblasti imunitného systému majú fajčiari oslabenú obranyschopnosť a vďaka poškodeným slizniciam sa do ich tela ľahšie dostanú nežiaduce vírusy. Preto sa u fajčiarov vyskytuje častejšie chrípka a rôzne iné vírusové ochorenia.

Okrem týchto oblastí, fajčenie škodí aj v iných prípadoch:
  • Poškodzuje srdce a cievy
  • Ničí nám hrtan
  • Spôsobuje kašeľ
  • Spôsobuje ochorenia žalúdka
  • Negatívne vplýva na zuby, nechty a vlasy
  • V prípade tehotných žien, môže mať na dieťa táto závislosť veľmi negatívne účinky

Všetky tieto negatívne varovania sú dúfam dôvodom na zamyslenie sa a na zahájenie boja proti fajčeniu. Niektorí ľudia možno fajčia preto, že sa im táto činnosť páči alebo chvíľku s cigaretou vnímajú ako relax. Ja si však myslím, že je to ten najhorší spôsob oddychu. A ak chcete dopriať svojmu telu naozajstný oddych, prestaňte fajčiť, zahoďte cigarety a začnite žiť zdravo.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem veľmi pekne za tovar, neprešlo ani 24 hodín a mala som ho doma. S takouto rýchlosťou vybavenia objednávky som sa ešte nestretla.“

Gabriela Baková