Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Fenikel

Fenikel

V starovekom antickom a ázijskom svete považovali fenikel za všestranný prostriedok, ktorý pomáhal rôznym oblastiam zdravia, a to vďaka jeho charakteristickej anízovej chuti. U nás sa rozšíril vďaka mníchom, ktorí ho pokladali za veľmi účinný prostriedok pri poruchách trávenia alebo pri prechladnutí. Fenikel obsahuje veľa vitamínu C, vďaka čomu je schopný posilňovať našu imunitu. Okrem toho v ňom nájdeme aj veľa Beta-karoténu. Pri konzumácii je najideálnejšie podávať ho surový pokvapkaný napríklad slnečnicovým alebo klíčkovým olejom. Z pokrmu sa tak stane skutočná bomba plná zdravia, pretože oleje obsahujú vitamín E. Pozor však na ľudí, ktorí trpia často hnačkou, tí by mali konzumovať fenikel menej často. Pozrime sa bližšie na účinky tejto rastliny a začnime ju používať v kuchyni častejšie.

Čo to je?

Fenikel pestovali už starí Gréci a Rimania, a vďaka účinným siliciam v zelenej hľuze sa už dávno rozprávali legendy. Fenikel je mrkvovitá zelenina a v súčasnosti sa v hojnom množstve pestuje aj u nás. Fenikel pochádza zo Stredomoria. Rastlina obľubuje teplé podnebie, avšak nie príliš horúce podnebie. Najviac feniklu sa vypestuje najmä v Grécku, Turecku, Taliansku, južnom Francúzsku alebo severoafrických krajinách. Fenikel z dovozu si môžeme zakúpiť od jasene do jari, to znamená, že patrí k najvhodnejším zimným druhom zeleniny. Pri nákupe by sme sa mali informovať, či rastlina nebola kontaminovaná chemickými látkami.

Obsah

Feniklová hľuza obsahuje veľké množstvo vlákniny, a preto odstraňuje poruchy trávenia. Okrem toho v ňom nájdeme vysoký podiel draslíka, ktorý zabezpečuje hospodárenie s vodou v organizme, vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém. Fenikel nám ponúka kombináciu dvanástich najdôležitejších stopových prvkov a štrnástich aminokyselín. Z fenikla získavame aj éterický feniklový olej, ktorý dokáže ukľudniť črevné poruchy, odstraňovať hlien z oblasti nosohltana a zmierniť kašeľ. Z plodov sa získava aj upokojujúci čaj, ktorý je vhodný na črevá a žalúdok najmä u detí.

Účinky

Tu sú najznámejšie účinky tejto rastliny:

  • Odstraňuje zápchu
  • Pomáha našim črevám
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Odvodňuje
  • Detoxikuje
  • Stimuluje naše bunky
  • Posilňuje imunitu
  • Podporuje naše nervy
  • Zlepšuje náladu
  • Znižuje tvorbu hlienu
  • Má utišujúce účinky

Ak si neviete predstaviť fenikel vo vašej kuchyni, naša stránka vám ponúka množstvo skvelých výrobkov, ktoré túto zeleninu nahradia. Môžete si vybrať napríklad Éterický olej fenikel, sypaný alebo klasicky balený čaj z fenikla, ktorý vám zaručene pomôže pri tráviacich ťažkostiach. Okrem toho môžete siahnuť po feniklovom sirupe alebo zvoliť vitamíny a minerálne látky v koncentrovanej podobe v rôznych kombináciách. Výber je len na vás.

Fenikel je skutočne zaujímavou zeleninou. V našich kuchyniach sa stáva čoraz obľúbenejšou zeleninou a nie je sa čo čudovať, keďže nám ponúka také skvelé zloženie a účinky. Naučte sa správne túto rastlinu využívať a pripravujte si z fenikla zaujímavé pokrmy, ktoré budú plné zdravých látok a vaše trávenie vďaka nim bude fungovať presne tak ako má. Starajte sa o svoje zdravie aj prostredníctvom takejto plodiny.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zasielka prisla v poriadku.Velmi pekne dakujem za jej rychle dorucenie a darcek navyse.“

Morhac