Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Fitness strava

Fitness strava

Vzhľadom na súčasnosť a vzrastajúci trend starostlivosti o telo, pozorujeme čoraz viac ľudí, ktorí trávia voľný čas cvičením v posilňovniach. Každý túži po dokonalom tele a ľudia si začali uvedomovať, že bez pohybu je život naozaj chudobný a telo ochabnuté a bez energie a pocitov spokojnosti a šťastia. Kult tela je v mnohých oblastiach veľmi dôležitý a obezita je strašiakom pre každého. Avšak cvičenie ide ruka v ruke so stravou a istými zásadami, ktoré je potrebné pri cvičení v posilňovni striktne dodržiavať. Je dokázané nielen výskumom ale samotnými ľuďmi, ktorí na sebe pracujú, že strava tvorí polovicu úspechu na ceste za dokonalým telom. Chcete vedieť ako sa má stravovať človek, ktorý začína alebo už cvičí a má určitú víziu vzhľadu svojho tela? Čítajte ďalej.

Strava, polovica úspechu

Mnoho ľudí si myslí, že za dokonalým telom sú len hodiny strávené v posilňovni, alebo čas vybehaný pri kardio cvičení. Avšak pravdou je, že polovicu úspechu robí samotné stravovanie, ktoré dokáže výsledky urýchliť, no na druhej strane aj spomaliť v prípade, že sa stravujeme nezdravo a ignorujeme určité pravidlá, ktoré sú vo svete fitnes a kulturistiky pevne stanovené. Dá sa to zhrnúť jednou vetou. Strava človeka, ktorý cielene cvičí by mala byť kvalitná. A to nielen v kvalite použitých surovín, ale samozrejme aj z hľadiska pestrosti a vyváženosti.

Čo jesť

Najdôležitejším faktom pri stravovaní je zásada konzumácie veľkého množstva bielkovín a správnych sacharidov. Samozrejme v súhre s minimalizovaním príjmu tukov. Vďaka mnohým štúdiám je potvrdené, že človek by mal v prípade kulturistiky a fitnes na 1 kg svojej váhy zjesť denne 2 gramy bielkovín a 5 gramov sacharidov. V pohľade na tuk by sme ho mali zjesť čo najmenej, ale na správne fungovanie celého organizmu a nášho mozgu je potrebné denne prijať 50 gramov tuku. Toto číslo je minimálna stanovená hodnota tuku. Ak sa chceme venovať aj počtu jedál denne, optimálne je prijímať 5 jedál denne. Samozrejme vo vyvážených množstvách. A v prípade, že človek si po cvičení dáva napríklad proteínový koktail alebo podobný doplnok výživy, považujeme to už za jeden z chodov. Pred samotným cvičením približne 4 hodiny, treba dbať na to, aby človek prijal stravu bohatú na polysacharidy, aby mal dostatok energie počas cvičenia. Naopak po tréningu je potrebné prijať stravu bohatú na bielkoviny a správne sacharidy.

Hlavné zložky stravy

Medzi hlavné zložky stravy, ako som už spomínala patria bielkoviny, sacharidy a tuky. Bielkoviny, ktoré sa skladajú z aminokyselín sú hlavnou stavebnou zložkou svalov. Vzhľadom na to, že bielkoviny rozlišujeme rastlinné a živočíšne, musíme sa správne rozhodovať, ktoré budeme prijímať, pretože zatiaľ čo živočíšne bielkoviny obsahujú všetky potrebné aminokyseliny v prípade rastlinných to tak nie je. Preto treba uvažovať nad tým, či skonzumujeme viac potravín obsahujúcich rastlinné bielkoviny alebo naopak menej potravín, ktoré obsahujú živočíšne bielkoviny, v ktorých sa nachádzajú všetky potrebné aminokyseliny. A keďže cvičiaci človek potrebuje prijímať potravu tak, aby v čase tréningu nemal plné brucho a mohol podávať kvalitný výkon, vhodnejšie je prijímať živočíšne bielkoviny. Tieto nachádzame hlavne v potravinách ako sú vajíčka, mlieko, kuracie mäso, hovädzie mäso alebo aj mliečne výrobky, napríklad syry alebo tvaroh.

Sacharidy sú z pohľadu stravovania najdôležitejším zdrojom energie. Sacharidy rozdeľujeme na jednoduché, inak nazývané monosacharidy, ďalej sú to zložité sacharidy, ktoré poznáme aj pod názvom polysacharidy a napokon sú to oligosacharidy. Pre kulturistiku a fitnes sú najosožnejšie polysacharidy. Tie sa v tele rozkladajú dlhú dobu a znamenajú pre nás dlhodobejší prísun energie. Medzi monosacharidy patrí napríklad cukor, glukóza, fruktóza, medzi polysacharidy zemiakový škrob obsiahnutý prevažne v ovocí a zelenine. Bez tukov sa organizmus nezaobíde, ale musíme s nimi narábať opatrne. Mali by sme ho prijať len toľko, koľko je nevyhnutné. Samozrejme treba sa vyhýbať sladkým pokrmom a mastným jedlám, ktoré nám pri formovaní postavy nijako nepomôžu.

Doplnky výživy

Ak už sa bavíme o strave nesmieme zabudnúť ani na doplnky výživy, ktoré sú vo svete fitnes a kulturistiky nevyhnutné. Medzi najznámejšie a najpoužívanejšie patria napríklad Gainer, Kreatín, Proteín. Okrem toho ešte športovci prijímajú aminokyseliny, spaľovače tukov a iné doplnky. Treba si uvedomiť na čo sa pri výbere doplnku zamerať. Musíme si uvedomiť čo nám chýba. Napríklad v prípade Kreatínu ho užívajú športovci, ktorí potrebujú rýchly nárast sily, aby mohli kvalitne cvičiť. V prípade, že si nedokážeme potravou dodať dostatok bielkovín, je vhodný Proteín. A na doplnenie množstva sacharidov je vhodný Gainer. Je preto veľmi dôležité preštudovať si zloženie a účinky doplnkov výživy a zamerať sa na oblasť, v ktorej nám z hľadiska stravovania nejaká zložka chýba alebo jej prijímame veľmi málo.

Každý človek, ktorý sa rozhodne tvrdo pracovať na svojej postave a dodržiavať zásady správneho stravovania a prijímania správneho množstva hlavných látok si musí uvedomiť, že je to dlhý proces, avšak výsledky sú skvelé. Po každom cvičení sa telo bude cítiť lepšie a zdravá strava sa tiež podpíše na fyzickej a duševnej pohode. Dúfam, že tieto rady pomôžu každému začiatočníkovi a vo svete fitnes stravy bude mať každý jasnejšie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Objednavka mi bola dnes v poriadku dorucena, dakujem za promptne a spolahlive jednanie, vyjadrujem velku spokojnost s Vasimi sluzbami...“

Pallajova