Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ginkgo

Ginkgo

Aj vy ste sa stretli s týmto vzácnym stromom v spojitosti so zlepšovaním pamäte a prekrvovaním rúk a nôh? Je to veľmi známa rastlina, ktorá už od dávna pomáha ľuďom. O jej tajomstvách a liečivých účinkoch sa dočítate v tomto článku.

Z čias dinosaurov

Strom Ginkgo je jediným z takzvaného druhu ginkgoaceen, teda z druhu rastliny, ktorá existovala pred 250 miliónmi rokov. Takže je to strom, ktorý si pamätá aj dinosaurov. Až keď ostala Európa a Severná Amerika zaľudnená obrovskými masami ľudí, vedci predpokladali, že tento strom vyhynul. Avšak v 17. storočí, presnejšie na jeho konci priplával do Japonska nemecký lekár a botanik Engelbert Kaempfer. Počas tohto pobytu vedec objavil strom, ktorý rodil orechy a jeho výška sa dokázala vyšplhať na výšku stromu orechov vlašských. Vedec priniesol semienka tohto stromu späť do Európy a touto cestou sa znova začalo u nás objavovať.

Opis stromu

Ginkgo biloba je strom, ktorý dokáže dorastať do výšky 30 – 40 metrov. Je nápadný svojimi široko rozvetvenými konármi a okrúhlou korunou. Avšak samčie jedince majú skôr tvar stĺpa. Listy tohto stromu sú intenzívne zelené, mierne voskovité, majú dĺžku niekedy až 14 centimetrov a šírku až 13 centimetrov. V jesennom období je výrazne žlté sfarbenie listov považované za najkrajšie sfarbené žlté lístie, ktoré vám pri pohľade na strom vyrazí dych. Tento strom je z pohľadu rozmnožovania unikátny, pretože je jednopohlavný a teda strom sa vyvíja buď ako samčie alebo samičie kvety. Prvýkrát strom kvitne až po 25 – 30 rokoch. Ginkgo je veľmi prispôsobivý strom. Neubližujú mu ani spaliny z áut a ani iné jedy, ktoré sa vyskytujú v životnom prostredí. Jeho drevo sa v Ázii využíva na stavbu domov, pretože pre škodcov je tento strom neatraktívny. Obdivuhodná je aj jeho dlhovekosť. V Číne je niekoľko exemplárov, ktoré sú staršie ako 3000 rokov.

Účinky

Tento strom, čo je veľmi zaujímavé, sa využíva v kuchyni. Jeho orechy sú kulinárskou lahôdkou. Číňania a Japonci ich používajú v rôznych receptoch. Orechy v surovom stave nie sú jedlé, a preto sa musia tepelne upravovať. Už v minulosti boli známe aj liečivé sily orechov, ktoré klasik tradičnej čínskej medicíny v roku 1569, Li-Ši-Chen, zhrnul nasledovne. Pomáhajú pri astme, kašli, podráždenom močovom mechúre, výtoku z pošvy, hnisavom vylučovaní slizníc a pri nadmernom požití alkoholu. V súčasnosti sa vo veľkom využívajú pozitívne účinky listov. Extrakty z listov Ginkga sa využívajú ako prostriedok na zvýšenie výkonnosti mozgu. Ginkgo je však viac než len doping schopnosti myslieť. Spektrum jeho nasadenia je od artritídy, hyperaktivity až po alergie a viaceré kožné choroby. Je veľmi účinný pri výrobe pleťovej vody alebo masky, ktorá má pre pleť blahodarné účinky. Pleťové vody sú úžasným pomocníkom po opaľovaní, kedy šetrne upokoja pokožku. Nesmieme zabudnúť aj na účinok v prekrvovaní končatín. Avšak užívanie extraktov zo stromu môže mať aj vedľajšie účinky. Nadmerná konzumácia orechov môže spôsobiť otravu. Odporúčaná denná dávka je 20-30 orechov. Prípravky a extrakty z listov sú menej rizikové. Ani vyššie dávky nevyvolávajú nijaké problémy. Výskyt neželaných vedľajších účinkov je menej ako dve percentá, čo je v porovnaní s inými liekmi úplne nízke percento.

Pátranie po informáciách dokázalo, že Ginkgo je úžasným pomocníkom z božej lekárne. Treba ho správne pripraviť a podať a výsledok je zaručený. Netreba sa báť prírodných liečiv, pretože príroda je najlepším lekárom.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielka bola dnes doručená. Ďakujem za super rýchle a spoľahlivé služby.“

Adamcová