Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Granátové jablko

Granátové jablko

Granátové jablko patrí k exotickým plodinám, ktoré mnohí z nás ešte neochutnali. Možno preto, že sa bojíme chuti takéhoto ovocia alebo si myslíme, že nevieme, aký je správny postup jeho konzumácie. Granátové jablko je zaujímavé v tom, že obsahuje drobné vačky, ktoré sú naplnené chutnou a šťavnatou dužinou. V každom je obsiahnuté aj jedno semienko. Práve táto dužina je tou časťou granátového jablka, ktorá sa dá považovať za najvýživnejšiu. Avšak zaujímavé zložky nájdeme aj v kôre a membráne, ktorá spája jednotlivé dužinaté vačky. Granátové jablko patrí medzi ovocie, ktoré sa dá výborne skladovať. Na chladnom a tmavom mieste dokáže vydržať aj rekordných šesť mesiacov. Vyskúšajte aj vy takéto ovocie a uvidíte, že sa stane súčasťou vášho jedálnička.

Kde rastie?

Granátové jablko nájdeme aj pod názvami Čínske jablko alebo Dalima. Je to plod granátovníka púnskeho, latinsky Punica granatum L. Je to vždyzelený strom, ktorý patrí do čeľade Punicaceae. Dorastá do výšky až štyri metre. Ako som už spomínala, granátové jablko je tvorené drobnými šťavnatými vačkami, ktorých súčasťou sú semiačka.

Zloženie

V granátovom jablku, respektíve v jeho dužine nájdeme množstvo výživných látok. Napríklad obsahuje omnoho viac uhľohydrátov ako iné druhy ovocia. Ďalej v granátovom jablku nájdeme proteíny a zdravé tuky. V tomto druhu ovocia sa nachádza aj veľké množstvo rôznych druhov vitamínov. Ide najmä o vitamín C, vitamín E, ďalej mnohé druhy vitamínov zo skupiny B-komplexu. Napríklad vitamín B1, B2, B6 alebo niacín. Z minerálov sa v granátovom jablku nachádzajú draslík, meď alebo železo. Nájdeme v ňom aj taníny, ktoré v plode prevládajú v kôre a v membránach. Tieto taníny majú pozitívny vplyv na sliznicu tráviaceho traktu. Ďalšou zaujímavou látkou je v zložení granátového jablka kyselina citrónová. Spolu s ostatnými organickými kyselinami v plode prispievajú k obnove črevnej mikroflóry. Ešte nájdeme v plodoch aj antokyaníny. Tieto látky sú červenkasté alebo modrasté rastlinné farbivá. Patria do skupiny flavonoidov. Dokážu pôsobiť v tráviacom trakte a to tak, že sa správajú podobne ako antioxidanty. Napokon tu máme aj látku s názvom pelletierín. Tento alkaloid nájdeme v kôre koreňov. A jeho účinkom je skutočnosť, že vypudzuje črevné parazity.

Účinky

Granátové jablko sa využíva pri nasledovných ťažkostiach. Dokáže pomáhať pri črevných problémoch a to napríklad pri hnačke, plynatosti alebo črevných kŕčoch. Tiež ho môžeme využiť napríklad pri nadmernej žalúdočnej kyseline. Vďaka svojim sťahujúcim účinkom dokáže znižovať jej tvorbu a upokojuje tak podráždený a zapálený žalúdok. Granátové jablko je tiež pomocníkom pri anémii z nedostatku železa. Tiež dokáže ochraňovať organizmus pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, a teda vplývať pozitívne na naše srdce a cievy. Okrem toho je to skvelý pomocník pri vysokom tlaku. Napokon nám granátové jablko svojim zložením upravuje poruchy metabolizmu. Jeho zloženie dokážeme využiť pri dne, zvýšenej hladine kyseliny močovej alebo pri obezite. Zložky tohto ovocia dokážu likvidovať odpad, ktorý sa nachádza v tráviacom trakte a zmierňovať kyslosť prostredia tejto časti organizmu.

Príprava a použitie

Prvým použitím je ich konzumácia v surovom stave. Ak nepotrebujete konzumovať granátové jablko proti parazitom v tráviacom trakte, radšej si z neho vyberte len dužinaté vačky, ktoré majú sladkú chuť. A skonzumujte ich. Vnútorné blany májú totiž horkastú chuť. Okrem toho ho môžete konzumovať vo forme šťavy. Jablko sa dá ľahko vytlačiť odšťavovačom. Šťava je osviežujúca a veľmi chutná. Poslednou možnosťou je výroba sirupu. Šťavu z jablka si uvaríme spolu s cukrom. Takýto sirup sa dá skladovať niekoľko mesiacov. Môžeme ho používať zriedený s vodou alebo na ochutenie dezertov a ovocných šalátov.

Naša stránka vám z granátového jablka ponúka najmä BIO ovocné šťavy. Môžete si vybrať napríklad šťavu z granátového jablka a arónie. Tiež máme v ponuke 100% BIO šťavy z granátového jablka alebo čaj z granátového jablka a acai. Rovnako ponúkame prírodné oleje z granátového jablka, kozmetiku na pleť alebo ovocné prírodné sirupy. Máte si z čoho vybrať.

Granátové jablko je zaujímavým plodom, ktorý je dobre skladovateľný a svojimi účinkami sa mu vyrovná len máloktoré ovocie, ktoré dorastie v našich podmienkach. Naučte sa ho konzumovať a vaše telo vám bude vďačné.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Včera som si u Vás objednal tovar, dnes ho už mám doma a ešte som dostal aj šejker ako darček, ktorý mi akurát prišiel vhod. Máte už dlho výborné služby, musím Vás pochváliť ;-) Ďakujem a pekný deň!“

Justín