Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Graviola - rastlina z trópov plná zdravotných výhod

Graviola - rastlina z trópov plná zdravotných výhod

Graviola (Annona muricata) je portugalský názov pre rastlinu, ktorá je široko pestovaná a spotrebovávaná v Latinskej Amerike. V španielsky hovoriacich krajinách ju nájdete pod názvom Guanabana.
Nesúci akýkoľvek názov, tento tropický strom plodí žltkasté až zelenkasté ovocia približne o veľkosti ananásu, s bielym mäsitým jadrom, početným množstvom veľkých semien a veľmi sladkou, mierne kyslastou chuťou. Dosahuje výšku približne 5-6 metrov!
Vzhľadom k tomu, že je pomerne ťažké skonzumovať ho, najčastejšie sa lisuje do podoby šťavy.
Nielen ovocie, ale aj ostatné časti tejto rastliny - listy, stonka, kôra, korene a semená - majú dlhú históriu použitia najmä v Severnej a Južnej Amerike.
Graviola sa používa ako prírodná alternatíva mnohých syntetických liečiv na zmiernie tráviacich ťažkostí (šťava z plodov), infekcií (listy), vysokej telesnej teploty (šťava z plodov), krvného tlaku (čaj z listov) a ako podpora zahubenia nádorových buniek.

Má extrémne široký rozsah priaznivých účinkov, ktoré sú distribuované prostredníctvom rôznych častí rastliny.

Za jej priaznivé účinky sú zodpovedné predovšetkým bioaktívne chemikálie, tzv. annonacenové acetogeníny. Tieto acetogeníny nájdeme najmä v listoch, stonke a semenách.

  • Majú silné protinádorové účinky.
  • Môžu byť schopné zacieliť a zahubiť rakovinové bunky, dokonca aj tie, ktoré sú rezistentné voči liekom, bez toho, aby zasahovali do zdravých buniek.
  • Tieto fytochemikálie môžu byť nápomocné pri ničení buniek, ktoré prežili chemoterapiu.
  • Pomáhajú zahubiť parazitické baktérie a červy v tráviacom trakte.
  • Listy môžu prispieť k upokojeniu zapálených slizníc.
  • Kôra, listy a korene môžu stabilizovať hladinu cukru v krvi.
  • Čaj z listov sa považuje za výborné srdcové tonikum.
  • Šťava podporuje produkciu materského mlieka po pôrode.

Na čo si dávať pozor?

  • Ak užívate akékoľvek doplnky s obsahom Gravioly po dlhšiu dobu (viac ako 6 mesiacov), potom môže jej antimikrobiálny účinok viesť k vyčerpaniu priateľských baktérií potrebných pre zdravé trávenie. Preto tí z vás, ktorí sa rozhodnete pre dlhodobé užívanie, odporúčame spolu s Graviolou užívať aj probiotické doplnky.
  • Neužívajte v období tehotenstva a ani v prípade ak máte problémy s nízkou hladinou krvného tlaku.
  • Kombinácia s koenzýmom Q10 môže znížiť účinok gravioly.
  • Nadmerné užívanie môžu vyvolať nevoľnosť a zvracanie.

Aký doplnok zvoliť?

Bylinné doplnky najčastejšie nájdete vo forme kapsúl, čaju alebo tinktúry. Každý druh je navrhnutý tak, aby vyzdvihol niektoré z pozitívnych účinkov rastliny. Ak neviete aký produkt zvoliť, vždy si prečítajte jeho zloženie – o akú časť rastliny ide a na základe jej účinkov a vášho problému si zvoľte ten správny.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Včera som si u Vás objednal tovar, dnes ho už mám doma a ešte som dostal aj šejker ako darček, ktorý mi akurát prišiel vhod. Máte už dlho výborné služby, musím Vás pochváliť ;-) Ďakujem a pekný deň!“

Justín