Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaMnohí z vás obľubujú huby. Či už si ich nazbierate v lese, vypestujete vo vlhkom prostredí alebo zakúpite v obchode. Na trhu je dnes skutočne veľa rôznych druhov, či už u nás sa bežne vyskytujúce huby, ktoré sa nachádzajú v lesoch vo vlhkom prostredí pod stromami alebo drevokazné huby, ktoré môžeme aj konzumovať. Medzi veľmi známu, zdravú a skvelú drevokaznú hubu patrí aj hliva ustricová, ktorej sa v posledných rokoch venuje veľká pozornosť. Okrem konzumácie čerstvej hlivy v rôznych pokrmoch si však môžete zakúpiť aj rôzne výživové doplnky, ktoré obsahujú zložky tejto huby a môžu vám pomôcť v rôznych oblastiach. Či už sa rozhodnete pre pestovanie alebo si ju kúpite v obchode, alebo vo forme výživového doplnku je na vás, teraz sa však pozrime bližšie na zloženie a účinky tejto zaujímavej huby.
Hliva ustricováHliva ustricová ako som už spomínala, je drevokaznou hubou. Jej latinský názov je Pleurotus ostreatus. Huba je zaradená do čeľade hlivovitých. Pomenovanie ustricová je odvodené od tvaru huby, pretože jej klobúky pripomínajú práve veľké ustrice. Klobúčiky sú vejárovité a hladké a rastú v trsoch. Farba huby sa pohybuje v rozmedzí hnedej a sivej. Zafarbenie však závisí od vlhkostných a iných podmienok, v ktorých sa huby vyvíja. Zaujímavosťou je, že táto huba môže dosahovať hmotnosť aj niekoľko kilogramov. Jej chuť je sladkastá a vôňa veľmi príjemná, hubová.
Zloženie hlivy ustricovejKeďže sa o hlive ustricovej hovorí ako o veľmi zdravej hube, ktorá je schopná pomôcť nám v rôznych oblastiach zdravia, jej zloženie je veľmi zaujímavé. Obsahuje mnoho vitamínov, napríklad vitamín B, D, K alebo vitamín C. Ďalej sú v nej zastúpené stopové prvky, ktorými sú sodík, selén, zinok, meď, jód a mnohé iné. Taktiež obsahuje množstvo mastných kyselín a látku zvanú beta-glukán.
Účinky hlivy ustricovejTak ako všetky zdravé potraviny, aj hliva nám vďaka svojmu zloženiu skvele pomáha s rôznymi funkciami organizmu. Je aktívna v týchto oblastiach:
Hliva ustricová by sa mala konzumovať vždy len čerstvá alebo v podobe výživového doplnku, ktorý bol vytvorený šetrnými metódami. V podobe prášku má totiž hliva už len malé účinky.
„ĎAKUJEM za rýchle vybavenie mojej objednávky. Prajem pevné zdravie a veľa dobrej nálady.“