Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Hliva ustricová

Hliva ustricová

Mnohí z vás obľubujú huby. Či už si ich nazbierate v lese, vypestujete vo vlhkom prostredí alebo zakúpite v obchode. Na trhu je dnes skutočne veľa rôznych druhov, či už u nás sa bežne vyskytujúce huby, ktoré sa nachádzajú v lesoch vo vlhkom prostredí pod stromami alebo drevokazné huby, ktoré môžeme aj konzumovať. Medzi veľmi známu, zdravú a skvelú drevokaznú hubu patrí aj hliva ustricová, ktorej sa v posledných rokoch venuje veľká pozornosť. Okrem konzumácie čerstvej hlivy v rôznych pokrmoch si však môžete zakúpiť aj rôzne výživové doplnky, ktoré obsahujú zložky tejto huby a môžu vám pomôcť v rôznych oblastiach. Či už sa rozhodnete pre pestovanie alebo si ju kúpite v obchode, alebo vo forme výživového doplnku je na vás, teraz sa však pozrime bližšie na zloženie a účinky tejto zaujímavej huby.

Hliva ustricová

Hliva ustricová ako som už spomínala, je drevokaznou hubou. Jej latinský názov je Pleurotus ostreatus. Huba je zaradená do čeľade hlivovitých. Pomenovanie ustricová je odvodené od tvaru huby, pretože jej klobúky pripomínajú práve veľké ustrice. Klobúčiky sú vejárovité a hladké a rastú v trsoch. Farba huby sa pohybuje v rozmedzí hnedej a sivej. Zafarbenie však závisí od vlhkostných a iných podmienok, v ktorých sa huby vyvíja. Zaujímavosťou je, že táto huba môže dosahovať hmotnosť aj niekoľko kilogramov. Jej chuť je sladkastá a vôňa veľmi príjemná, hubová.

Zloženie hlivy ustricovej

Keďže sa o hlive ustricovej hovorí ako o veľmi zdravej hube, ktorá je schopná pomôcť nám v rôznych oblastiach zdravia, jej zloženie je veľmi zaujímavé. Obsahuje mnoho vitamínov, napríklad vitamín B, D, K alebo vitamín C. Ďalej sú v nej zastúpené stopové prvky, ktorými sú sodík, selén, zinok, meď, jód a mnohé iné. Taktiež obsahuje množstvo mastných kyselín a látku zvanú beta-glukán.

Účinky hlivy ustricovej

Tak ako všetky zdravé potraviny, aj hliva nám vďaka svojmu zloženiu skvele pomáha s rôznymi funkciami organizmu. Je aktívna v týchto oblastiach:

  • Podporuje imunitu
  • Bojuje so stresom
  • Zabraňuje oxidačným procesom v tele
  • Podporuje fyzický a duševný stav človeka
  • Dodáva telu energiu
  • Znižuje cholesterol v tele
  • Pozitívne pôsobí na kĺby
  • Ovplyvňuje funkcie čriev
Veľmi zaujímavým je v zložení hlivy ustricovej práve beta-glukán. Práve vďaka beta-glukánu dokáže telo bojovať s vírusmi a baktériami. Práve preto sa hliva ustricová nazýva aj prírodným antibiotikom a výrazne sa podieľa na posilňovaní našej imunity. Avšak musíme si uvedomiť, že tento účinok má hliva len pred vypuknutím virózy alebo iného ochorenia. Hlivu je potrebné konzumovať v období, keď je organizmus fit. Taktiež je pomocníkom pri vonkajších ochoreniach kože, ktoré sa prejavujú napríklad ekzémami a podobne.

Konzumácia hlivy ustricovej

Hliva ustricová by sa mala konzumovať vždy len čerstvá alebo v podobe výživového doplnku, ktorý bol vytvorený šetrnými metódami. V podobe prášku má totiž hliva už len malé účinky.

Inšpirovala vás hliva ako prírodné antibiotikum a liek na množstvo neduhov? V súčasnosti máte možnosť vypestovať si ju doma z vrecúška, ktoré sa dá jednoducho zakúpiť alebo si ju pri hubárskom šťastí nájdete v lese alebo zakúpite v podobe čerstvej huby alebo doplnku. Naše stránky ponúkajú množstvo výrobkov z hlivy, je len na vás, čo si vyberiete. Hliva je zázračným drevokazom, ktorý nám pomáha v boji s baktériami a vírusmi. Je preto správne, zaradiť ju do svojho jedálnička a obohatiť tak svoj receptár i samotný život.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Veľmi pekne ďakujem za Vaše kvalitné služby,a veľmi sa teším na Vašú medicínku pretože ten môj prekyslený organizmus mi robí veľké problémy a taktiež ma veľmi obmedzuje v pohybe.“

Peter Sysel