Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Huby v alternatívnej medicíne

Huby v alternatívnej medicíne Už viac ako 3000 rokov sa používajú a uctievajú určité druhy jedlých húb pre ich schopnosť posilňovať zdravie človeka. Pre svoje mimoriadne vlastnosti a obsahové látky sa o nich často hovorí ako o hubách mocnej sily. Nemajú vedľajšie účinky a pomáhajú tam, kde západná medicína zlyháva. Práve pre tieto unikátne vlastnosti je hubám už po stáročia pripisovaný vplyv na dlhovekosť a dobrú pohodu celého organizmu. Až 95 % obsahu húb tvorí voda, zvyšok sú bielkoviny, sacharidy, hlavne vláknina, minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, sodík, mangán a vitamíny skupiny B a provitamín A. Obsah jednotlivých látok sa, samozrejme, v jednotlivých druhoch líši.

Huby jednoznačne patria medzi kulinárske lahôdky. Dokážu ale oveľa viac, ako len potešiť chuťové poháriky. Svoju éru práve zažívajú tzv. vitálne huby z Ázie. Človek by ich však musel zjesť na kilá, aby dosiahol požadovaný účinok. Keďže u nás nerastú, najdostupnejšie sú v podobe práškov, tabliet a extraktov. Preto si niektoré z nich priblížime

Aj u nás známa Hliva ustricová
Hliva ustricová je drevokazná huba, ktorá svojim obsahom aktívnych látok udivuje svoje okolie. Naozaj nevídané množstvo prospešných látok pre človeka je ukrytých v tejto hube. O vlákniny a látok znižujúcich cholesterol, cez vitamíny skupiny B, vitamín D, C, K, minerály a stopové prvky až k mastným kyselinám.
Jej najvzácnejšia zložka je však betaglukán, ktorý sa dokáže priamo naviazať a pôsobiť na imunitné bunky. Výťažok z hlivy ustricovej sa používa ako výborný podporný prostriedok pri závažných ochoreniach, napríklad rakovine, ale pomáha aj ženám pri ženských diagnózach a kožných problémoch.

Reishi na zlý spánok
U nás je známa ako lahodná huba, ale v Ázii patrí už okolo 4 000 rokov medzi najvýznamnejších pomocníkov. Medicínski vedci v Japonsku, Kórei, Amerike a v Číne potvrdili ich účinok. Vraj príjem malého množstva týchto húb denne počas niekoľkých týždňov zmiernil napríklad problémy s rytmom srdca (u 60 % ľudí), s koronárnymi cievami (u 84 % ľudí) a s bolesťou hlavy (u 86 % ľudí). V Ázii je reishi bežne používaná ako pomoc v boji s rakovinou, rovnako tiež ako podporujúci imunitný prostriedok na uzdravenie organizmu. Štúdie tiež ukazujú, že REISHI má schopnosť spomaľovať rakovinové bunky a vytvárať nové kapiláry a tak pôsobí veľmi silne na organizmus.

Malá silná huba Cordyceps sinensis
Cordyceps je teda malou hubou parazitujúcou na určitom druhu húsenice vo vysokých nadmorských výškach na tibetskej náhornej plošine. Už v dobe dynastie Ming si tibetskí mnísi všimli, že zvieratá spásajúce Cordyceps majú úžasnú silu, vitalitu a sú mimoriadne plodné. Preto začali Cordyceps zbierať a čoskoro sa z neho stalo veľmi cenený pomocník na cisárskom dvore. Dodnes sa mu pripisujú zázračné schopnosti pri obličkových a pľúcnych problémoch, používa sa na obnovu fyzickej sily a imunitného systému. Okrem toho moderný výskum ukázal, že Cordyceps pomáha podporovať pečeň, obličky, srdce a pôsobí tiež ako antioxidant v tele, chráni pred poškodením voľnými radikálmi. Má štyri hlavné zložky: Cordicepín, ktorý má antitumorové a protistarnúce účinky, ďalej adenozín, kyselinu D-manitolu, polysacharidy, steroly a nukleozidy, ktoré sú občas využívané ako pomoc v boji proti rakovine.

Shiitake nie len lahodná alternatíva k šampiónom
Shiitake, u nás známa pod menom Húževnatec jedlý, je už viac ako 1000 rokov známa v Japonsku, Kórei a Číne ako podpora organizmus a doplnok stravy. Tak napríklad na osobách postihnutých výbuchom atómovej bomby v Hirošime a Nagasaki bolo vyskúšané množstvo podporných látok, ale ako najúčinnejšie sa prejavili huby Shiitake. Pôsobia ako špongia, ktorá vysáva jedovaté látky z tela a preto účinne absorbovala rádioaktívne žiarenie.
Shiitake sú naozaj silné huby, dokazuje to aj najnovší výskum, ktorý dokázal, že tieto huby znižujú hladinu cholesterolu a chránia pred vírusmi. Okrem toho sú využívané ako pomocník so srdcovocievnymi problémami a problémami kĺbov.

Tanec s hubou Maitake
Japonské slovo Maitake znamená "tancujúca huba", pretože ľudia sa vraj v dávnych dobách od radosti roztancovali, keď tieto huby našli, ale zas iná teória hovorí, že prekrývajúce plodnice tejto huby pripomínajú roj motýľov pri tanci.
Okrem toho, že vyzerá krásne obsahuje veľké množstvo prospešných látok ako sú vitamíny B2, B5, D2, ale aj vláknina, niacín a aminokyseliny. Maitake je bohatá aj na minerály, draslík, vápnik, horčík a množstvo antioxidantov.
Maitake sa využíva práve kvôli svojim účinným látkam ako nástroj v boji proti rakovine. Vďaka svojím vlastnostiam brzdí rast rakovinových buniek a stimuluje imunitný systém, ktorý sa tak dokáže s rakovinou lepšie poradiť.
Navyše v čínskej a japonskej farmakológii sa huba Maitake cení pre jej schopnosť prinavrátiť organizmus do rovnovážneho stavu. Preto je hlavne využívaná pri pri stavoch vyčerpanosti a tráviacich problémoch, na upokojenie nervozity a proti hemoroidom.

Liečebný systém z húb pramení z tisícročných poznatkov a skúseností liečiteľov tradičnej východnej medicíny. Zároveň sa opierajú o novodobé výskumy a klinické štúdie modernej západnej medicíny. Tento systém ponúka pomoc pri riešení populačných problémov a pri dlhodobej prevencii zdravia.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobry den, chcela by som Vam velmi podakovat za rychle odoslanie zasielky Dnes som obdrzala balik a som spokojna. Dakujem a prajem vela spokonych zakaznikov“

Ludmila