Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Jačmeň pre lepšie trávenie

Jačmeň pre lepšie trávenie

Ak máte problémy s trávením a neviete, čo na to, jačmeň je skvelou potravinou, ktorá vám s tým pomôže. Napríklad slad z neho je veľmi aromatický nápoj a ako náhrada kávy má výhodu, že je omnoho lepšie stráviteľný. Okrem toho však aj výživnejší a zdravší. Túto rastlinu môžeme konzumovať v mnohých podobách a na množstvo spôsobov. Či už vo forme múky, jačmenných krúpov alebo podobne. Ak vás zaujímajú účinky jačmeňa, čítajte nasledujúce riadky.

Pôvod

Jačmeň je rastlinkou, ktorá sa latinsky nazýva Hordeum vulgare L. Z tejto rastliny sa konzumujú plody alebo sa využíva ešte ako mladá a zelená. Vtedy ju nazývame zeleným jačmeňom, ktorého výživová hodnota sa odlišuje od samotných plodov. Jačmeň patrí do čeľade Gramineae a nevieme si už bez neho predstaviť náš život. Poďme sa bližšie pozrieť na zloženie látok, ktoré obsahuje.

Výživné látky

Jačmeň sa svojim zložením veľmi podobá napríklad pšenici, ale má aj isté rozdiely. Prvou zaujímavou látkou v ňom obsiahnutou sú proteíny. Ich percentuálny podiel je 12,5%. Proteíny v jačmeni majú však nedostatok lyzínu, ale táto skutočnosť sa dá odstrániť konzumáciou v kombinácii so strukovinami alebo mliečnymi výrobkami. Ďalej nájdeme v jačmeni uhľohydráty. Majú formu škrobu. Jačmeň je ľahšie stráviteľný, keď je pomletý na hladkú múku, než keď ostane vo forme vareného jačmeňa alebo vločiek. Avšak najlepšie je, ak ho konzumujete vo forme sladu. Z vitamínov sa v jačmeni nachádzajú napríklad vitamín B1, vitamín B2, vitamín E. Rovnako ako všetky obilniny má však len malé zastúpenie provitamínu A, vitamínu C alebo vitamínu B12. Okrem toho nájdeme v jačmeni množstvo minerálov. Nachádza sa v ňom veľa fosforu, horčíka, železa alebo aj zinku. Jačmeň obsahuje 17,3 g vlákniny celulózy na 100g, čo je asi o 5g viac než nájdeme v pšenici. Táto kombinácia zložiek nám ponúka zaujímavé účinky na organizmus.

Účinky jačmeňa

Jačmeň nám v prvom rade pomáha s trávením. Pokazený žalúdok dobre znáša jačmenné krúpy, jačmennú múku a podobne. Vývar z krúp alebo nápoj zo sladu sú tiež veľmi cenné pri tráviacich ťažkostiach. Ďalej pomáha bojovať so zvýšeným cholesterolom. Jačmeň v akejkoľvek forme pomáha znižovať hladinu LDL - škodlivého cholesterolu a triglyceridov. Táto rastlina má tiež blahodarný vplyv na cukrovku. Pri rôznych výskumoch bolo zistené, že pri konzumácii jačmeňa dochádza k tomu, že v krvi sa znižuje hladina glukózy. Tento účinok sa pripisuje niektorému hypoglykemickému faktoru jačmeňa. Napokon tu máme črevné ťažkosti, s ktorými nám jačmeň hravo pomôže. Vláknina obsiahnutá v zrnách pomáha predchádzať zápche a všetkým komplikáciám, ktoré sú s ňou spojené. Vrátane rakoviny hrubého čreva.

Príprava a použitie

Jačmeň si môžeme pripraviť na množstvo spôsobov. Prvým je očistený jačmeň – celozrnný. Odstránime z neho vonkajší nestráviteľný obal a všetky otruby. Po namočení do vody ho necháme hodinu variť aj so zeleninou alebo z neho môžeme urobiť chutnú polievku. Ďalším spôsobom sú jačmenné krúpy. Jačmeň musíme očistiť a zbaviť pliev, otrúb a väčšej časti zárodku. Výsledkom je plné rovnorodé zrno. Varíme ho ako ryžu minimálne 45 minút. Môžeme ho konzumovať na slano alebo na sladko, podľa vlastnej fantázie. Ďalšou možnosťou je pitie vývaru z jačmenných krúpov. Tiež si môžeme dávať vločky, ktoré sa pripravujú zo zrna, ktoré je nasiaknuté, uvarené a zlisované. Tieto vločky sa desať minút varia v mlieku alebo zeleninovom vývare. Okrem toho si z jačmeňa môžeme vyrobiť múku. Tá sa vyrába buď z očisteného zrna alebo z jačmenných krúp. Ďalej je tu slad. Ten sa vyrába ako vodnatý extrakt z vyklíčeného a opraženého jačmeňa. A napokon je tu možnosť dopriať si aj zelený jačmeň ako výrobok, ktorý sa dá ľahko rozrobiť s vodou a vypiť.

V prípade, že máte záujem o výrobky z jačmeňa, naša stránka vám ponúka niekoľko možností. Môžete si zakúpiť napríklad celozrnnú jačmennú kašu, jačmenný BIO sirup, jačmennú BIO instantnú kávu, výrobok mladý jačmeň BIO, celozrnné vločky, polievkové zmesi, múku a množstvo iných produktov.

Konzumácia potravín, ktoré na náš organizmus pôsobia blahodarne je nesmierne dôležitá. Naučte sa konzumovať práve tie druhy, ktoré pomáhajú tráveniu, prečisťujú organizmus a znižujú hladiny toxínov a tukov v tele. Zaraďte produkty z jačmeňa do svojho jedálnička a vaše trávenie bude fungovať správne.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, ďakujem za skoré vybavenie mojej objednávky. Pozdravujem celý kolektív, ktorý sa na nej podieľal. Firme prajem veľa spokojných zákazníkov. Balíček prišiel v poriadku. Teraz už len vychutnávať. “

Kubalová Mária