Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaMnohí z vás určite každý deň riešia otázku solenia jedál. Dlhú dobu sa traduje, že soliť netreba a že je to dokonca škodlivé pre náš organizmus. Kde je však pravda? Soľ tu bola už od nepamäti a bola dôležitou surovinou i platidlom, bez ktorého by život nefungoval. V súčasnosti ju dokážeme dostať v rôznych podobách, či už ako klasickú alebo morskú soľ, jemnú alebo v podobe väčších kryštálikov a cenovo je naozaj dostupná. Vedci v súčasnosti prišli s informáciou, že odstránenie soli zo stola nie je až takým skvelým krokom v úprave nášho jedálnička. Ide vlastne o to, čo konzumujeme a na akom druhu jedla naša soľ skončí. Ak ju konzumujeme vo forme čipsov a iných nezdravých presolených jedál, tak je to zlé. Ak však si ňou ochutíme zdravý šalát, pre náš organizmus je to dobré. Pozrime sa bližšie na soľ a jej účinky v súvislosti s obmedzovaním jej konzumácie.
Niečo z histórieAko som už spomínala, soľ patrí k jedným z najstarších komodít, ktoré súviseli s obchodovaním a predávaním tovarov a hlavne potravín, či korenia. Práve obchod so soľou sa pokladá za počiatok vzniku mesta Jericha. Aj vďaka soli sa ľudia v minulosti naučili dlhodobo skladovať potraviny, čo bolo skvelým objavom v dobách, kedy neexistovalo veľa možností na dlhodobejšie uskladňovanie.
Účinky soliVšeobecne známe boli myšlienky o tom, že soľ nám škodí. Množstvo vedcov sa touto problematikou zaoberá.
Ešte donedávna sme boli informovaní, že soľ nám škodí v týchto oblastiach:
Ako som už spomínala, presolené jedlá nie sú nezdravé kvôli podielu soli, ale z iného dôvodu. A tým je celková nutričná hodnota pokrmu. To znamená, že si musíme vyberať zdravšie jedlá, ktoré obsahujú soľ. Je dobré vynechávať presolené konzervy alebo čipsy a iné slané drobnosti, ktoré by boli škodlivé i bez soli. Na druhej strane je dobré konzumovať zeleninu a iné zdravé pokrmy, ktoré by nám bez dochutenia veľmi nechutili. Preto si vyberajte soľ správne a soľte len zdravé jedlá.
Môžeme soľ nahrádzaťAk chcete zmeniť klasickú soľ za inú, na trhu je množstvo druhov, ktoré vám oživia vaše varenie a dodajú jedlám šmrnc. Okrem toho môžete soľ nahradiť aj inými koreninami. Na trhu je ich naozaj dostatok a ich rozmanitosť je obrovská. Taktiež je skvelým nápadom pridávať do jedál cibuľu alebo cesnak, čo však zo spoločenských dôvodov nemôžeme robiť neustále. Preto skúste jesť zdravšie a soliť môžete.
Soľ je naozaj nad zlato. Mnohí z nás si bez nej nedokážu predstaviť žiadne varenie ani stolovanie. Je to aj môj prípad. Výsledky štúdie ma preto potešili a viem, že lepšou voľbou je voliť zdravšie jedlá a neobávať sa žiadnych zlých účinkov na organizmus, práve naopak. V súčasnej dobe nie sme odkázaní na jeden druh soli, a preto je na vás akú zvolíte. Snažte sa jesť tak, aby ste boli so svojim jedálničkom spokojní. Potom bude spokojné aj vaše telo aj vaša myseľ.