Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Je soľ zdravá?

Je soľ zdravá?

Mnohí z vás určite každý deň riešia otázku solenia jedál. Dlhú dobu sa traduje, že soliť netreba a že je to dokonca škodlivé pre náš organizmus. Kde je však pravda? Soľ tu bola už od nepamäti a bola dôležitou surovinou i platidlom, bez ktorého by život nefungoval. V súčasnosti ju dokážeme dostať v rôznych podobách, či už ako klasickú alebo morskú soľ, jemnú alebo v podobe väčších kryštálikov a cenovo je naozaj dostupná. Vedci v súčasnosti prišli s informáciou, že odstránenie soli zo stola nie je až takým skvelým krokom v úprave nášho jedálnička. Ide vlastne o to, čo konzumujeme a na akom druhu jedla naša soľ skončí. Ak ju konzumujeme vo forme čipsov a iných nezdravých presolených jedál, tak je to zlé. Ak však si ňou ochutíme zdravý šalát, pre náš organizmus je to dobré. Pozrime sa bližšie na soľ a jej účinky v súvislosti s obmedzovaním jej konzumácie.

Niečo z histórie

Ako som už spomínala, soľ patrí k jedným z najstarších komodít, ktoré súviseli s obchodovaním a predávaním tovarov a hlavne potravín, či korenia. Práve obchod so soľou sa pokladá za počiatok vzniku mesta Jericha. Aj vďaka soli sa ľudia v minulosti naučili dlhodobo skladovať potraviny, čo bolo skvelým objavom v dobách, kedy neexistovalo veľa možností na dlhodobejšie uskladňovanie.

Účinky soli

Všeobecne známe boli myšlienky o tom, že soľ nám škodí. Množstvo vedcov sa touto problematikou zaoberá.
Ešte donedávna sme boli informovaní, že soľ nám škodí v týchto oblastiach:

  • Zvyšuje krvný tlak
  • Zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení
Avšak nedávno bol vytvorený výskum, ktorý sa zaoberal práve rizikovosťou soli v spomínaných oblastiach. Na dobrovoľníkoch bolo skúmané, ako sa zvýši alebo zníži riziko zvyšovania krvného tlaku alebo riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení v prípade, že konzumáciu soli obmedzia na určitý čas. Výsledky výskumu sú však prekvapujúce. Dobrovoľníkov skúmali pol roka a výstupom tohto pozorovania bolo, že krvný tlak sa im znížil len minimálne a riziko vzniku kardiovaskulárnych a podobných ochorení sa nezmenilo žiadnym smerom. Vedci však ďalej pracujú na svojich výskumoch, zväčšujú vzorku dobrovoľníkov a snažia sa eliminovať vo výskume zmeny, ktoré by ovplyvňovali dobrovoľníkov v tom, že okrem obmedzenia solenia v prieskume, zmenia celkový svoj jedálniček. Takéto javy by mohli mať tiež svoj podiel na výsledkoch skúmania účinku soli na ľudský organizmus.

Najviac nám škodia nezdravé slané pokrmy

Ako som už spomínala, presolené jedlá nie sú nezdravé kvôli podielu soli, ale z iného dôvodu. A tým je celková nutričná hodnota pokrmu. To znamená, že si musíme vyberať zdravšie jedlá, ktoré obsahujú soľ. Je dobré vynechávať presolené konzervy alebo čipsy a iné slané drobnosti, ktoré by boli škodlivé i bez soli. Na druhej strane je dobré konzumovať zeleninu a iné zdravé pokrmy, ktoré by nám bez dochutenia veľmi nechutili. Preto si vyberajte soľ správne a soľte len zdravé jedlá.

Môžeme soľ nahrádzať

Ak chcete zmeniť klasickú soľ za inú, na trhu je množstvo druhov, ktoré vám oživia vaše varenie a dodajú jedlám šmrnc. Okrem toho môžete soľ nahradiť aj inými koreninami. Na trhu je ich naozaj dostatok a ich rozmanitosť je obrovská. Taktiež je skvelým nápadom pridávať do jedál cibuľu alebo cesnak, čo však zo spoločenských dôvodov nemôžeme robiť neustále. Preto skúste jesť zdravšie a soliť môžete.

Soľ je naozaj nad zlato. Mnohí z nás si bez nej nedokážu predstaviť žiadne varenie ani stolovanie. Je to aj môj prípad. Výsledky štúdie ma preto potešili a viem, že lepšou voľbou je voliť zdravšie jedlá a neobávať sa žiadnych zlých účinkov na organizmus, práve naopak. V súčasnej dobe nie sme odkázaní na jeden druh soli, a preto je na vás akú zvolíte. Snažte sa jesť tak, aby ste boli so svojim jedálničkom spokojní. Potom bude spokojné aj vaše telo aj vaša myseľ.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem Vám veľmi pekne poďakovať za perfektne a rýchlo vybavenú objednávku a tiež za taštičku plnú milých drobností, veľmi ste ma potešili. Prajem celému Vášmu tímu nech sa Vám dobre darí v práci aj v osobnom živote.“

G.Erhardtová