Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Kakao účinky

Kakao účinky

Určite aj vy patríte k jedným z mnohých ľudí na zemi, ktorí zbožňujú čokoládu a iné skvelé dobroty vytvorené z kakaa. Kakaové bôby sa zbierajú zo stromov, ktoré sa už od dávna pestovali obyvateľmi Mexika a v minulosti si z nich ľudia vyrábali penisté nápoje dochucované vanilkou alebo ostrými chilli papričkami. V súčasnosti sme sa dostali na takú úroveň, že kakao nepoužívame len do dezertov, ale experimentujeme s nimi pri varení rôznych pokrmov a nápojov. Kakao je skutočne liekom z prírody, pretože obsahuje množstvo látok, ktoré priaznivo ovplyvňujú chod nášho organizmu. Jeho história sa písala už veľmi dávno, a vďaka tomu môžeme jeho účinky a skvelú chuť využívať aj v súčasnosti. Poďme sa pozrieť na históriu a špeciálne účinky kakaa.

Niečo z minulosti

Kakaové bôby môžeme nájsť na strome, ktorého názov je Theobroma, čo znamená v preklade jedlo bohov. Kakao má svoje korene už v amazonských dažďových pralesoch. Objavenie kakaa sa datuje do doby z pred viac ako 2000 rokov. Prví ľudia, ktorí začali tieto kakaové bôby aj využívať boli Mayovia a Aztékovia. Práve oni si z kakaových bôbov, ako som už spomínala, pripravovali penistý nápoj spolu s ostrým chilli alebo vanilkou. Z Európanov to bol práve Krištof Kolumbus, ktorý kakaový nápoj a kakaové bôby objavil. V počiatkoch táto plodina v Európe úspech nemala. Napokon sa však začal kakaový nápoj ochucovať cukrom a škoricou a stal sa absolútnym hitom pre majetnejších ľudí. Odvtedy sa považuje čokoláda aj za afrodiziakum. V súčasnosti poznáme množstvo skvelých spôsobov na využitie kakaa, a chilli ako prísada do horúcej čokolády sa stalo aj u nás úžasnou a obľúbenou kombináciou, ktorú vyhľadáva čoraz viac ľudí. V súčasnosti je k dispozícii nespočetné množstvo odrôd kakaa, avšak najcennejšou je odroda Criollo. Túto odrodu pestovali už Mayovia a táto špeciálna odroda tvorí z celkovej produkcie kakaa len 10 až 15%. Keďže je najvzácnejšia, zároveň je aj najdrahšou odrodou kakaa.

Skvelé látky v kakaových bôboch

Tak ako aj rôzne iné plody, ktoré v prírode nachádzame a máme možnosť ich konzumovať, aj kakaové bôby obsahujú skvelé a prospešné látky pre náš organizmus. Obsahujú množstvo minerálov a stopových prvkov. Napríklad zinok, mangán, sodík, draslík, meď, železo a podobne. Okrem toho, obsahujú veľké množstvo vitamínov, antioxidanty a zaujímavé látky akými sú napríklad epicatechín alebo theobromin, ktorý je prospešný najmä v znižovaní krvného tlaku.

Účinky kakaa

Kakao vďaka svojmu zloženiu dokáže ovplyvniť veľmi veľa funkcií a orgánov v našom tele.

Pomáha v týchto oblastiach:

  • Blahodarne pôsobí na srdce a cievy
  • Znižuje krvný tlak
  • Pozitívne ovplyvňuje zuby
  • Ovplyvňuje vyprázdňovanie
  • Vplýva na trávenie
  • Posilňuje imunitu
  • Pozitívne ovplyvňuje funkcie mozgu
  • Ovplyvňuje psychickú pohodu
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Má antioxidačné účinky
  • Využíva sa ako afrodiziakum
Účinky, ktoré som spomenula si skutočne treba pri šálke dobrého kakaa overiť. Napríklad svojimi antioxidačnými účinkami sa kakao vyrovná napríklad čučoriedkam alebo zelenému čaju. Nie je nič lepšie než kvalitný oddych pri takejto dobrote. Kakao je tu už dlhú dobu a robí nám radosť svojou neodolateľnou vôňou a chuťou. Treba zvoliť jeho správne použitie, aby sme zbytočne neprijali veľké množstvo cukru a účinky kakaa sa dostavia v rýchlom čase. Vaše telo sa vám poďakuje a vaša myseľ naberie novú energiu a pozitívne naladenie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň ďakujem za super rýchle dodanie a vzorky.“

Šipkovská