Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Kasia sennová - Senna

Kasia sennová - Senna

Názov článku vám možno pripadá ako vystrihnutý zo slovníka cudzích slov, ale tieto slová sú názvom jednej zaujímavej rastliny, ktorá má skutočne úžasné účinky. V mojom živote som sa s ňou stretla v podobe prírodného čaju, ktorý mi pomohol presne tak ako sľuboval. Preto som sa rozhodla venovať jej v týchto riadkoch pozornosť a podať vám pár informácií, ktoré sa vám zídu. Senna je rastlina, s ktorou to netreba preháňať, pretože má silné laxatívne účinky na náš organizmus. Preto existujú aj skupiny ľudí, ktorí by sa mali záparom z tejto rastliny radšej vyhýbať. Pozrime sa preto na účinky tejto rastliny a na upozornenia, ktoré s jej prijímaním súvisia.

Opis

Kasia sennová je rastlinou, resp. krom, ktorý patrí do čeľade Leguminoseae - bôbovité. Dokáže dorásť do výšky 0,5 - 1 meter. Má zložené listy a plody v jednoducho tvarovanom struku. V struku nájdeme šesť až osem semienok. Z rastliny sa používajú listy a semená. Kasiu sennovú priviezli do Európy Arabi v 11. storočí. Už vtedy to bola jedna z najváženejších očistných rastlín. Vtedajší liečitelia tvrdili, že táto rastlina je vhodná na zlepšenie psychického stavu, čo sa docieli prečistením organizmu. Mnohí liečili psychické poruchy práve silnými dávkami tejto rastliny. Ktovie, či to zabralo?

Zloženie

Listy a semená rastliny, ktoré obsahujú antrachinónové glykozidy, známe ako sennozidy A a B obsahujú aj slizové látky a flavonoidy posilňujúce laxatívny účinok. Okrem toho v nej nájdeme aj silice, ktoré môžu vo vysokých dávkach spôsobovať nevoľnosť. Sennozidy sú v prirodzených podmienkach neaktívne. V hrubom čreve sa však pôsobením niektorých enzýmov uvoľňuje účinná látka sennozidových molekúl. To znamená, že na nás rastlina pôsobí laxatívne.

Účinky

Ako z poznatkov vyplýva, táto rastlina má najmä laxatívne účinky. Stimuluje činnosť hrubého čreva a tiež znižuje priepustnosť sliznice čriev. Kasia sennová sa používa najmä pri zápche vyvolanej cestovaním, zmenami stravovania, napríklad po pôrode alebo aj po rôznych chirurgických zákrokoch. Mali by sme si však uvedomiť, že táto rastlina pôsobí na duté orgány brušnej dutiny, ktoré sú pokryté svalovými vláknami. Preto sa nesmie používať počas tehotenstva, menštruácie alebo pri zápale hrubého čreva, či zápale močového mechúra. Pri ťažkostiach análnych alebo rektálnych sa musí užívať len v malých dávkach.

Príprava a využitie

Rastlinku si môžeme pripraviť rôznymi spôsobmi. Prvým je klasický zápar. Pomletý prášok z rastliny sa používa v množstvách od 1 - 8 gramov. Zápar by sa mal piť večer. Na to, aby sme vyvolali laxatívny účinok nám stačia aj 2 - 3 gramy. Takýto zápar by sme nemali používať viac ako sedem dní. Deťom podávame zápar len z polovičnej dávky tejto rastliny. Ďalšou možnosťou je výťažok z tejto rastliny. V súčasnosti farmaceutický priemysel ponúka aj takúto formu. Napokon je možné si za pomoci tejto bylinky urobiť klystír. Z 20 - 30 gramov extraktu na jeden liter vody si pripravíme zápar, ktorý aplikujeme. Účinky sú okamžité.

Ak neviete, kde zohnať produkty z tejto rastliny, naša stránka vám ponúka niekoľko možností. Ponúkame napríklad BIO sypaný čaj zo senny, ktorý podporuje črevnú aktivitu alebo klasický BIO čaj zo senny, ktorý podporuje trávenie. Okrem toho však na prečistenie organizmu ponúkame aj iné produkty, napríklad sirup z bazy čiernej. Vyberte si podľa seba, čo vám najviac vyhovuje.

Senna je zaujímavou a prírodnou formou na prečistenie organizmu. Možno ste doteraz o nej ani len netušili, avšak je dobré aj v prípade prečisťovania organizmu vždy siahnuť radšej po prírodnom produkte. Ak máte spomínané ťažkosti, zaobstarajte si napríklad čaj zo senny a uvidíte, že vaše problémy zmiznú. Je dobré mať takýto čaj doma pre prípad náhlych komplikácií.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Uzasne sluzby, moja poklona :)“

Klaudia V.