Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Káva a naše telo

Káva a naše telo

Milujete kávu? Alebo ste jej odporcom, pretože si myslíte, že je škodlivá? Káva, neoceniteľný nápoj nám dokáže pomôcť, ale aj uškodiť.

Vznik kávy

O vzniku kávy poznáme množstvo historiek a rôznych právd. Mňa však najviac zaujala legenda o pastierovi kôz, ktorého stádo obhrýzalo plody kávovníkov a ich pastier pozoroval, že tieto zvieratá sú viac energické a vybudené. Potom aj on ochutnal tieto bobule, zistil, že majú povzbudzujúci účinok a začal si z nich variť odvar a piť ho vždy, keď pociťoval väčšiu únavu a chcel s ňou bojovať. Je však známe, že pravlasťou kávovníka je Etiópia a presnejšie, káva pochádza z provincie, ktorá sa volá Kaffa, takže vieme, od čoho je aj názov kávy odvodený. V súčasnosti majú prvenstvo v pestovaní kávy jednoznačne Arabi a kávu Arabicu pozná aj ten najmenej zdatný kávičkár.

Účinky kávy, dobré alebo zlé?

V pátraní po informáciách, zistila som, že káva je priateľom, ale aj nepriateľom pre ľudský organizmus. Je to niečo podobné ako čokoláda. Káva ak o nej hovoríme ako o pozitíve, má veľa vlastností, ktoré ľudia ocenia. Káva nám navodzuje pocit pohody a vyrovnanosti, uvoľňuje naše svalstvo, ukľudňuje myseľ, pomáha ľuďom mať lepšiu náladu a viac energie a stimuluje duševnú činnosť. Určite študenti vedia, že počas prípravy na skúšky im káva veľmi pomáha. Taktiež káva obsahuje dôležité antioxidanty, ktoré telo veľmi oceňuje. Na druhej strane, narazila som aj na negatívne stránky tohto nápoja. Zistila som, že káva vysušuje pokožku, dokáže okrádať telo o dôležité vitamíny, tiež v prípade, že jej pijeme veľa, narúša náš spánkový režim, spôsobuje žltnutie zubov a narúša žalúdok hlavne v momente, keď sme milovníkom tureckej kávy, pretože v nej sú malé zrniečka, ktoré nepriaznivo vplývajú na žalúdočnú stenu. Káva je teda priaznivá i nepriaznivá.

Komu káva neprospieva

Je dokázané, že konzumácia kávy neprospieva ľuďom, ktorí trpia pocitmi úzkosti alebo depresiami. V prípade týchto ľudí môže vplyv kávy spôsobovať, že ich depresívne a úzkostlivé stavy sa ešte zhoršia a taktiež takýto ľudia majú problémy so spánkom, čo káva veľmi podporuje.

Koľko jej môžeme vypiť?

Ťažko je určiť človeku, koľko kávy by mal denne vypiť. Niekto vypije jednu a stačí mu na celý deň, iný sa musí kontrolovať, aby to neprehnal. Ak vypijeme kávy viac ako by sme mali, môže sa to odzrkadliť rôznym spôsobom. Môže v našom tele nastať nervová a svalová nerovnováha, môžeme pociťovať poruchy trávenia alebo nepokoj a nespavosť, alebo naopak, vyvolá to v nás únavu. Je však dokázané, že optimálny denný príjem kávy je 300 mg, čo predstavuje asi tri šálky kávy. Taktiež vieme, že účinok po vypití kávy sa dostaví po 45 až 60 minútach.

Káva je vo väčšine prípadov našim kamarátom. Spríjemňuje nám chvíle, či už ju pijeme sladenú, ochutenú mliekom alebo bez týchto prísad. Je na nás, aký druh si vyberieme, avšak najdôležitejšie je nepreháňať to s ňou a užívať si jej úžasnú chuť.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Nakupujem u vás pravidelne už zopár rokov a som nadmieru spokojná :)“

Lucia