Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Káva, kávička alebo krásny svet plný chutí

Káva, kávička alebo krásny svet plný chutí Muži za najlepší dôvod pitia kávy považujú zvýšenie výkonnosti a čulosti. Ženy, naopak, majú „kávičkovanie“ formu relaxu (čo vysvetľuje, prečo sú baby celé hŕŕ do kaviarenského vysedávania). Ak patríte k ľuďom, čo bez šálky nedokážu ráno ani len oči rozlepiť, prečítajte si zopár faktov o obľúbenom nápoji.

História
Prvý krát boli objavené povzbudivé účinky divo rastúcej kávy pravdepodobne v oblastiach Etiópie, neskôr sa cez Egypt dostala na južnú časť Arabského poloostrova, kde sa začalo jej pestovanie.
Napríklad v starovekých arabských krajinách káva bola využívaná na rozvrátenie vzťahov, ktoré nefungovali. Muži boli zaviazaní tým, aby sa o svoje ženy starali, čo znamenalo zahŕňať ich kávou. Ak nepriniesli dostatok kávy, žena mohla odísť od svojho manžela dobrovoľne a bez problémov s právom.
V Európe sa káva stala populárnou až v 17. storočí. Keď prišla sem, katolícky kňazi ju považovali za „Satanov nápoj“. Mali obavy z toho, že káva by mohla vymeniť víno, ktoré boli posvätené Kristom. Pápežovi Klementovi VIII. káva zachutila a vyriešil tento problém tým, že ju nechal pokrstiť.
Prvá európska kaviareň bola otvorená v Benátkach v roku 1645.

Čím je káva taká jedinečná?
Káva sa získava mletím pražených semien kávovníka, kávových bôbov. Sú dve základné skupiny káva arabica zo semien kávovníka arabského (Coffea arabica) a robusta z kávovníka robusta (Coffea robusta). Rozdiel medzi nimi uvidí aj obyčajný človek, nakoľko druhy arabica sú zamerané na chuť a vôňu a robusta na farbu kávy. Čím je káva tmavšia a horkejšia jedná sa o robustu. Iba najkvalitnejšie a najdrahšie značky neobsahujú robustu, označujú sa ako premium gourmet (specialy coffee) čiže prémiová odrodová káva.
Na každého jedinca pôsobí káva odlišným spôsobom. Je podstatné, akú má človek hmotnosť, pohlavie a či je z mladšej alebo staršej generácie. Ďalším dôležitým aspektom je kvalita kávy, jej obsah a aké množstvo kávy vypijeme.
Kofeín zvyšuje mozgovú činnosť a má stimulačný efekt na náš organizmus. Jeho základnou schopnosťou je naviazanie sa na adenozín, ktorý si mozog vytvára pri únave, spomaľuje nervovú aktivitu a spôsobuje spánok.
Pri používaním kofeínu si treba dávať pozor, pretože pravidelným pitím kávy sa stráca jeho povzbudzujúci efekt na organizmus. Aktuálny rekord je 82 šálok za 7 hodín. Pozdravme všetci víťaza a pogratulujme mu k pobytu na kardiológii.
V Afrike pre dlhší účinok kofeínu pripravujú surové kávové bôby vo vodnom náleve s korením. Keď sa rozmočia, žujú ich ako žuvačku. Čo na to vaša ústna dutina, sa nepýtajte. Napriek tomu ak tú zmes chutí vydržíte, zaručene Váš nadriadený bude mať radosť z Vás aj z Vašej práce. Nebudete mať problémy s projektmi a nakopenou prácou, v pohode zvládnete dva dni sedieť na stoličke bez toho aby ste sa z nej odlepili.

Káva v našom malom svete BioCare
Väčšina ľudí si dopraje šálku kávy hlavne pre povzbudzujúce účinky kofeínu, ale v dnešnej dobe je možné zohnať aj bezkofeínovú kávu, ktorá obsahuje aj iné látky ako vlákninu a antioxidanty.
V našom malom svete nájdete bezkofeínové kávy, ktoré sú vhodné pre spaľovanie tukov (Fitness Barley, Fitness Coffee), ale aj bio, či Zelenú kávu, ktoré majú priaznivé účinky.
Na výber máte aj z veľkého množstva kávy s kofeínom, ako napríklad Ajurvédska káva, káva BIO De Luxe, Espresso, Špeciál, Weiner, Sensualcaffé.
Dnes sa už káva neberie ako škodlivá, práve naopak, má veľké množstvo priaznivých účinkov.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem dodávku som dnes dostala....ste naozaj výborná a seriozna firma....“

Anonym