Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Keď nás trápi zápcha

Keď nás trápi zápcha

Zápcha je určite jedným z problémov, ktorý nechce zažiť žiaden človek. Môže byť spôsobená rôznymi faktormi ako je napríklad nezdravá strava, v ktorej chýba vláknina, ďalej nedostatkom pohybu alebo našim myslením. Veľmi zaujímavým faktom je zistenie, že zápcha trápi najmä ľudí, ktorí sa nedokážu uvoľniť a neustále nútia sami seba do rôznych vecí. Či už vnímajú ako náročnú svoju prácu alebo rodinné či partnerské vzťahy. Všetky tieto faktory môžu tento problém spôsobovať. Avšak pri riešení tohto problému treba začať hlavne so zdravou stravou a samozrejme pohybom a taktiež viac myslieť na svoje vlastné potreby a robiť hlavne to, čo nás baví a napĺňa. Pozrime sa, ktorá strava je vhodná na vyriešenie tejto situácie a taktiež aké iné triky nám pomôžu. Čítajte ďalej.

Ako ju na sebe spozorujeme?

Nepríjemné symptómy nám hneď ukážu, že niečo nie je v poriadku. Medzi najčastejšie zaradzujeme:

  • Tvrdá stolica
  • Zriedkavá stolica
  • Pretrvávajúci pocit plnosti
  • Problémy pri vyprázdňovaní
  • Bolesti brucha

Príčiny jej vzniku

Zápcha je definovaná nedostatočným fungovaním čriev alebo ich dočasným ochabnutím. Ako som už spomínala jednou z hlavných príčin je nezdravá strava, ktorá neobsahuje žiadnu vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré funkciu čriev podporujú, ďalej je to nedostatok pohybu alebo nedostatočný príjem tekutín. Samotný pohyb podporuje látkovú premenu a taktiež činnosť čriev.

Čo pomôže?

Ak by ste si v prvom momente najradšej dali preháňadlo, nie je to najlepšie riešenie. Preháňadlá totiž poškodzujú črevá a obličky, a dokonca na nich vzniká nepríjemná závislosť. Dobrým pomocníkom vo forme zdravej stravy je napríklad taká kapusta, špargľa, špenát, cibuľa, repa, mrkva, zemiaky, pór, brokolica, čakanka alebo baklažán. Tieto druhy zeleniny obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá je kľúčovou pre správne vyprázdňovanie. Ak viac obľubujeme sladučké ovocie, môžeme si dopriať napríklad hrušky, figy, jablká, kivi, broskyne, bobuľové ovocie, slivky, pomaranče, hrozno alebo rebarboru. Vláknina obsiahnutá v ovocí a zelenine v tenkom čreve optimalizuje posun potravy, ktorá je natrávená. Okrem zápchy však nedostatok vlákniny môže spôsobovať aj vážnejšie ochorenia našich čriev. Ak hľadáte aj inú alternatívu, napríklad horúci čaj alebo káva dokážu vyvolať nutkanie na stolicu. Na našich stránkach taktiež nájdete skvelý senný čaj, ktorý je stvorený práve na tento problém. Jeho skvelé zloženie umožní sťahovanie čriev, čo váš problém približne po dvoch hodinách vyrieši. Avšak tento čaj nie je určený na pravidelné užívanie. Pravidelne sa môžete len zdravo stravovať alebo veľa hýbať. Pohyb je taktiež skvelým pomocníkom. Ak máme pohybu nedostatok, okrem iného ochabuje aj svalstvo čriev. To sa týka hlavne ľudí, ktorí majú sedavé zamestnanie alebo trávia priveľa času v aute a dokonca aj po príchode z práce trávia svoj voľný čas sedením pred televíziou. Skúste si preto vybrať ľubovoľný druh pohybu a každý deň ho aspoň chvíľu praktizovať. Či už je to beh, tanec alebo len rýchla alebo dlhšia chôdza z práce domov. Pomôžete tak nie len svojej kondičke, ale taktiež vnútorným procesom.

Zápcha vie znepríjemniť život v rôznych situáciách. Niekedy má aj nepríjemné prejavy, ktoré na pohode vôbec nepridávajú. Vďaka tomuto problému si nemôžeme vychutnávať naplno každý nový deň a neustále sa cítime plní. Naučme sa preto zdravo stravovať, mať radi svoje životy a veľa sa hýbať, aby naše telo fungovalo presne tak ako má. Predchádzajúce riadky vám priniesli mnoho druhov ovocia a zeleniny, ktoré vám s takýmto problémom pomôžu. Stačí si len vybrať, pripraviť si chutný šalát a uvidíte, že vám to pomôže. Nezabúdajte však, že zdravý život stojí na pravidelnosti a dôslednosti, ktorú treba dodržiavať.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Srdečná vďaka s vašimi službami som veľmi spokojná, nech sa vám darí! s pozdravom“

Vojtylová