Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Kivi denná dávka vitamínu C

Kivi denná dávka vitamínu C

Vďaka veľkému výberu rôznych druhov ovocia a zeleniny, ktoré nám ponúka dnešný trh si môžeme každý deň dopriať to správne množstvo vitamínov, minerálov a mnohých iných látok, ktoré naše telo potrebuje. Ak však hľadáte ovocie, ktoré po konzumácii pokryje potrebnú dennú dávku vitamínu C, najlepšou voľbou je exotické kivi. Okrem vitamínu C obsahuje veľký podiel horčíka a množstvo iných skvelých látok. Kivi pochádza z Číny, avšak jeho rozšírenie do Nového Zélandu spôsobilo, že práve Nový Zéland bol istú dobu najväčším a jediným vývozcom kivi do sveta. Presnejšie v zálive Bay of Plenty na Severnom ostrove Nového Zélandu postavili kivi monumentálny pomník. Odtiaľ sa tento druh ovocia rozšíril do celého sveta. V súčasnosti sa však Nový Zéland musel vzdať monopolného postavenia pri produkcii a exporte kivi, pretože sa táto plodina začala pestovať v rôznych subtropických oblastiach Európy. My preto môžeme byť radi, že cena tohto ovocia je pre nás prístupná a my si ho môžeme dopriať vo svojich jedálničkoch pravidelne. Poďme sa preto spolu pozrieť na účinky tohto ovocia na náš organizmus.

Aktinídia čínska

Aktinídia čínska je názov liany, na ktorej chutné plody rastú. Ako som už spomínala, rastlina pochádza z Číny o čom svedčí aj jej názov. V súčasnosti však kivi pestujú na Novom Zélande, v Austrálii, Kalifornii, Chile, Izraeli alebo južnej Európe. Avšak v minulosti to bolo inak. V 70. Rokoch 20. Storočia ešte málo ľudí vedelo o existencii týchto plodov. Neskôr v 80. rokoch sa začali tieto plody objavovať v jedálničkoch labužníkov. V súčasnosti si už môžeme na vynikajúcom kivi pochutnávať každý deň. Na povrchu plodu je nevábna šupka, avšak vnútro tvorí krásna zelená dužina, ktorá nás prekvapí svojou výbornou chuťou.

Zloženie

V zložení kivi je obrovské množstvo vitamínu C, A, B, vitamínu K, vitamínu E, vlákniny, horčíka, draslíka, vápnika, železa, zinku, sodíka, fosforu, dusíka, kyseliny listovej a mnohých iných zdraviu prospešných látok. V súvislosti s obsahom vitamínu C je potrebné podotknúť, že jeden gram ovocia obsahuje takmer jeden miligram vitamínu C. Tento vitamín je ustavične prítomný pri metabolických procesoch a je nevyhnutný pre prirodzenú obranyschopnosť organizmu alebo pomáha zvyšovať schopnosť sústreďovať sa. Vitamín C v kombinácii s horčíkom podnecuje dynamické procesy v našom organizme. Horčík taktiež podporuje optimálnu funkciu srdca. Okrem toho je horčík potrebný pre aktivizáciu proteínov G, ktoré sú schopné do buniek prenášať hormonálne signály a tiež riadia látkovú premenu. Táto funkcia je mimoriadne dôležitá pri strese.

Účinky

Kivi rovnako ako všetky druhy ovocia a zeleniny vďaka ich zloženiu ponúka nášmu organizmu skvelé účinky. Dokáže nám pomôcť s rôznymi problémami a preventívne nás zásobovať potrebnými dávkami rôznych látok. Medzi najzaujímavejšie účinky kivi patrí:

  • Pôsobí proti infekciám
  • Posilňuje imunitu
  • Podporuje a urýchľuje metabolizmus
  • Podporuje produkciu hormónov
  • Pôsobí pozitívne na naše ďasná
  • Podporuje rast kostí
  • Stimuluje činnosť svalov
  • Posilňuje cievy a žily
  • Ochraňuje väzivové tkanivo
  • Pozitívne vplýva na naše srdce
  • Pôsobí antioxidačne
Kivi je skutočne skvostom medzi ovocím. Stačí jeden plod denne a vaša dávka vitamínu C je pokrytá. Skúste si z neho pripravovať chutné šaláty alebo zaujímavé dezerty, či ovocné a smotanové torty. Čokoľvek, čo z kivi vytvoríte bude chutné a veľmi zdravé. Starajte sa o svoje zdravie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem krásne za zásielku, som max.spokojná,ako vždy,môžem sa spoľahnúť na kvalitu úmernu s cenou.“

Daša