Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Kĺbová výživa

Kĺbová výživa

Naše kĺby sú v bežnom živote veľmi dôležité. Potrebujeme ich mať zdravé, aby sme mohli robiť akýkoľvek pohyb. Každý športovec vie, že starostlivosť o kĺby je nevyhnutná, aby mohol podávať tie najlepšie výkony. Okrem preťaženia z cvičenia ničíme svoje kĺby napríklad nadváhou, ale rovnako aj nedostatok pohybu spôsobuje ťažkosti s našimi kĺbmi. Pozrime sa na rizikové faktory, ktoré na nás číhajú a začnime s nimi bojovať, aby sme si mohli užívať každý pohyb nášho tela.

Vyvarujte sa nadváhe

Ak máte nadváhu, vaše chrupavky sú zbytočne preťažené kilogramami, ktoré nosíte každý deň. Dôležité je preto schudnúť a zbaviť sa týchto zbytočných kilogramov, ktoré vám ničia život. Je potrebné v takomto prípade začať meniť svoj jedálniček a naordinovať si dostatok pohybu. Ak hovoríme o zmene životosprávy, je potrebné povedať, že takýto človek by mal začať jesť pestrú stravu s obsahom ovocia a zeleniny a mal by si dopriať jedlo v malých porciách 5krát denne. Samozrejme treba prestať s prejedaním sa a obmedziť tučné a sladké jedlá. K tomuto všetkému treba nutne pridať pohyb a dbať na to, aby naša strava obsahovala optimálne množstvo vitamínov, minerálov, vápnika, stopových prvkov a iných látok, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho organizmu. Vápnik a vitamín D sú v prevencii pri rôznych ochoreniach kĺbov nevyhnutné. Zo športov, ktoré minimálne zaťažujú kĺby môžu takýto ľudia začať napríklad bicyklovať alebo cvičiť v teplej vode.

Nepreťažujme svoje kĺby

Pri správnej starostlivosti o svoje telo a kĺby je nevyhnutné spomenúť, že ich nesmieme preťažovať. Ak chceme čo najmenej zaťažovať kĺby tak by sme pri vykonávaní rôznych činností alebo pri cvičení mali mať dostatočné pauzy, kedy si kĺby môžu oddýchnuť. Doprajte si čas na odpočinok. Treba dbať na to, aby sme nezaťažovali jednostranne napríklad len jeden kĺb a to aj nosením kabelky stále na tom istom ramene. Taktiež sa neodporúča vykonávanie športov, ktoré sú pre kĺby nebezpečné a nosenie ťažkých predmetov je taktiež rizikom. Tieto pravidlá sú určené hlavne ľuďom, ktorí pociťujú opotrebenie svojich kĺbov a nechcú sa dopracovať k ochoreniam s tým spojeným.

Vhodný druh pohybu

Ako som už spomínala, výber vhodného druhu pohybu je veľmi dôležitý. Pohyb naším kĺbových chrupavkám samozrejme prospieva, ale musíme vedieť ako na to. Pri zaťažovaní kĺbov dochádza k javu, pri ktorom chrupavka vytláča vnútrokĺbovú tekutinu a pri uvoľnení ju opäť nasáva. Týmto spôsobom sa výživa kĺbov zlepšuje. Pohybovať by sme sa mali aj z dôvodu spevnenia svalstva, ktoré potom vďaka svojej pevnosti zaručujú menšie zaťaženie kĺbov. Pohyb, ktorý si teda zvolíte musí spĺňať nasledovné kritériá. Musí byť primeraný k vašej kondícii, veku a taktiež zdravotnému stavu. Takže napríklad v prípade nadváhy musíte športovať tiež s rozumom, aby ste kĺby nezačali preťažovať ešte viac.

Správna obuv

V prevencii je dôležitá aj vhodná obuv. Keďže klenba nohy je zaťažovaná celou váhou tela, ktorú nesie, je dôležité dať si záležať na kvalitnej obuvi. Ak zvolíme nevhodnú obuv môže sa nám stať, že nám začne vznikať plochá noha alebo nám vzniknú zlomeniny drobných kostí v nohe. A keďže začne mať problém noha, postupne to začne vplývať aj na ostatné časti tela a samozrejme aj na kĺby, pretože noha nebude spĺňať svoju funkciu správne. Ak si už obuv vyberáte, mala by korešpondovať s tvarom vašej nohy. Materiál má byť vzdušný, aby na jednej strane zahrial a na druhej, v období horúčav prepúšťal vzduch. Taktiež je veľmi dôležité, aby ste zvolili správnu veľkosť obuvi, pretože myšlienky ako napríklad, že topánku roztiahnem a podobne môžu viesť k nesprávnemu postaveniu prstov a poškodeniu okostice.

Kde spím a sedím

Pri správnom fungovaní našich kĺbov netreba zabúdať ani na to, ako a kde sedíme. Mnohokrát si prekladáme nohy, sedíme zhrbení alebo s predsunutou hlavou. Všetky tieto zlozvyky nám v prevencii nijako nepomôžu. A s tým ide ruka v ruke aj kvalita stoličiek, na ktorých sedíme. Ak chceme sedieť správne, mali by sme mať chrbát rovno a nohy zohnuté v pravom uhle. Ak už máte sedavé zamestnanie, je dôležité, aby ste sa každých 45 minút prešli a ponaťahovali sa. V prípade spánku je dôležité mať posteľ vysokú s pevným matracom. Matrac nemá byť ani príliš mäkký ani príliš tvrdý. A taktiež je nezdravé dávať si pod hlavu veľa vankúšov.

Zdravá strava

V prípade, že máte nadváhu ako som už spomínala, je potrebné schudnúť a to zdravou stravou. Samozrejme, v prípade, že nepotrebujeme chudnúť, ale problémy s kĺbmi sa vyskytujú, treba dbať na zvýšený príjem ovocia bohatého na farebné pigmenty ako je napríklad čučoriedka, brusnica alebo malina. Taktiež potrebujeme v tomto prípade prijímať dostatok živočíšnych bielkovín, ryby, orechy, zeleninu, celozrnné výrobky a obilniny. Rovnako je prospešný aj cesnak. Na trhu sa vyskytuje aj množstvo doplnkov výživy, ktoré sú určené práve na kĺbovú výživu.
Začnite brať svoje zdravie vážne a v prípade, že pociťujete, že vaše kĺby nefungujú tak ako majú, inšpirujte sa radami, ktoré som ponúkla v tomto článku. Nielenže pomôžete kĺbom, ale vďaka obohatenému jedálničku a pohybu sa z vás stane zdravší a vitálnejší človek.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielku som prevzala, prišla v poriadku a s dodaným tovarom a službami som veľmi spokojná. Ďakujem.“

Jana Vidholdová