Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Kokosový orech 2

Kokosový orech 2

Pre niekoho je kokosový orech znamením, že sú tu sviatky a na stole nesmie chýbať ani takýto plod, no pre niekoho je to každodenný zdroj nenahraditeľných látok. Kokosový orech sa v súčasnosti stáva čoraz obľúbenejším a výrobky, ktoré obsahujú výťažky z neho sú nenahraditeľné v strave alebo kozmetike. Mnoho ľudí využíva napríklad kokosový olej ako náhradu krémov, či masiek na vlasy alebo ako náhradu rastlinného oleja pri varení, či dokonca ako zdravšiu formu smotany do kávy. Že ste to ešte nevyskúšali? Ak sa dozviete o účinkoch, ktoré v sebe ukrýva zázračný kokosový orech, hneď začnete tento plod, ale i produkty z neho používať vo svojom živote každý deň.

Opis

Kokosový orech je plodom kokosovej palmy (Cocos nucifera L.). Tento strom patrí do čeľade Palmae a je schopný dorásť do výšky až 20 metrov. Tento strom je veľmi odolný voči tropickým cyklónom. Napriek svojmu názvu v skutočnosti plodom nie je orech, ale kôstkovica, ktorá niekedy váži až 2,5 kg. Kokosový orech sa skladá z vonkajšej hrubej škrupiny, ktorá má žltú alebo oranžovú farbu, strednej vrstvy, a napokon jadra, ktoré obsahuje semeno tvorené bielou dreňou, ktorá je zároveň jedlou časťou tohto plodu. Zaujímavosťou je fakt, že kokosové orechy sa dokážu plaviť po vlnách oceánu až do vzdialenosti niekoľkých tisícok kilometrov bez toho, aby stratili schopnosť vyklíčiť. V jazyku starovekej Indie sa kokosová palma nazýva „kalpa vriksha“, čo znamená „strom, ktorý dáva všetko potrebné pre život“. Je to zaujímavé a pravdivé, pretože napríklad celé generácie obyvateľov Indonézie prežili práve vďaka kokosovým orechom. Plod poskytuje tekutinu na uhasenie smädu a tiež dodáva skvelú dužinu ako stravu. Okrem toho sa vlákna z kokosového orecha používajú na výrobu povrazov, zubných kefiek a mnohých iných predmetov.

Zloženie kokosového orecha

Zloženie tohto plodu sa mení so stupňom jeho zrelosti. Čím je orech starší, tým menej výživných látok obsahuje. Najviac zastúpenou živinou v plode je tuk. Väčšina mastných kyselín kokosového orecha je nasýtená. Vďaka mnohým výskumom sa zistilo, že tuk obsiahnutý v kokose nijako nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Práve naopak, tento tuk na naše telo pôsobí blahodarne. Okrem toho má dôležité postavenie v zložení plodu horčík. V dreni zrelého kokosu ho nájdeme v množstve 32 mg/100g. Toto množstvo značne prevyšuje hodnoty, ktoré nájdeme napríklad v mäse, mlieku alebo vajciach. Okrem toho v plode nájdeme aj vápnik, fosfor, uhľohydráty, vitamíny zo skupiny B-komplexu, kyselinu listovú, vitamín C, vitamín E, železo, zinok a podobne.

Účinky

Konzumácia plodu a tiež produktov z neho nám pomáha v mnohých oblastiach. Je skvelá v boji proti odvápneniu kostí, v boji proti osteoporóze, uvoľňuje bolesti kostí a svalov, ktoré sú spôsobené nadmerným zaťažovaním. Okrem toho nám zloženie kokosového orecha dopĺňa cenné minerály, pomáha vlasom, nechtom a našej pokožke a v prípade malých detí uľahčuje prerezávanie detských zúbkov, pretože zloženie podporuje tvorbu zdravej zubnej skloviny.

Príprava a použitie

Kokosový orech si môžeme pripraviť mnohými spôsobmi. Môžeme konzumovať napríklad zrelú dreň, ktorá sa dá prijímať buď v surovom stave, celá aj postrúhaná alebo ako súčasť rôznych jedál. Ďalej si môžeme dopriať kokosovú vodu. Je to tekutina, ktorá sa nachádza vo vnútri orecha. Čím je plod zelenší, tým viac vody obsahuje. Okrem toho môžeme využívať účinky kokosového oleja, ktorý sa vyrába priemyselným spracovaním.

Kokosové mlieko

Okrem týchto možností vám prinášam aj spôsob, ako si pripraviť kokosové mlieko. Najprv si dreň najemno nastrúhame alebo dáme do mixéra. Pridáme pol litra vriacej vody a necháme postáť pol hodiny. Ako náhradu vody môžeme použiť kravské mlieko. Potom si pripravíme bavlnenú látku a položíme na ňu kokosovú zmes. Látku so zmesou zvinieme do uzlíka a vytlačíme všetku tekutinu. Aby sme orech využili čo najlepšie, celý proces môžeme opakovať znova. Kokosové mlieko vám perfektne uhasí smäd alebo poslúži na prípravu skvelých nápojov alebo jedál.

Rôzne druhy orechov

Poznáme aj iné druhy paliem, ktoré produkujú plody podobné kokosovému orechu. Je to napríklad morský orech alebo seychellský orech (Lodoicea maldivica). Ten môže vážiť aj 25 kg. Rastie na ostrovoch v Indickom oceáne a na Madagaskare. Ďalej tu máme plážovú palmu (Bactris major Jacq.). Táto divorastúca palma dorastá až do výšky 30 metrov. Vyskytuje sa v Paname, Kolumbii alebo Venezuele. Plody sú žltej farby a dreň má trpko-sladkú chuť. Veľmi zaujímavý je aj kráľovský kokos (Cocos nucifera var. aurantiaca). Je to žltá odroda kokosového orecha. Obsahuje menej dužiny a viac tekutiny.

Naša stránka vám ponúka množstvo výrobkov z kokosu. Napríklad kokosovú múku, nápoj z kokosovej drene, BIO kokos, kokosové tyčinky, BIO kokosovú vodu, kokosové maslo-smotanu, BIO kokosové mlieko, množstvo druhov kokosových olejov, kokosový sirup, palmový cukor a množstvo iných zaujímavých produktov.

Kokosový orech je plodinou, ktorá je čoraz obľúbenejšia. Vyskúšajte jeho účinky na vlastnej koži a stane sa nenahraditeľnou súčasťou vášho života. Či už vo forme starostlivosti o pleť alebo ako súčasť jedálnička.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„So službami biocare som veľmi spokojná.“

Janka Adamcová