Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Konope, alias priekopník v každom odvetví

Konope, alias priekopník v každom odvetví Je tu stovky rokov pre obživu, liečiteľov, priemysel a pre radosť. V súčasnosti je konope rastlinou, ktorá je preceňovaná v súvislosti s jej opojnými účinkami a podceňovaná z hľadiska prínosu v priemysle, poľnohospodárstve a medicíne. Technické konope druhu Cannabis sativa, konope siate, pritom obsahuje len neškodne nepatrné alebo žiadne množstvo psychotropnej látky THC.

Výnimočné vlastnosti konope využívali ľudia už tisíc rokov pred našim letopočtom. Dnes máte možnosť aj vy spoznať jedinečné účinky tohto zázraku prírody.

Nahliadnutie do minulosti
Naši predkovia využívali konope k výrobe papieru, oblečenia, olejov, impregnačných látok a farieb. Staršie generácie si dobre pamätajú na časy, keď boli konopné lány za dedinami bežné. Pestovať konope bolo totiž nenáročné, nikdy nepotrebovalo postreky ani špeciálne hnojenie. Po jeho spracovaní mali skoro všetko, čo potrebovali. Dnes už sa konope bežne pridáva aj do kozmetiky s liečivými účinkami a využívajú ju aj šéfkuchári. Používa sa v rôznych odvetviach priemyslu (textilný, chemický, potravinársky, lekársky, papiernický, stavebný, automobilový).

Aký má pre nás význam konope a oslávi svoj veľký návrat?
Semená konope obsahujú všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, ktoré si ľudský organizmus nevie vyrobiť, a ktoré sú pre jeho imunitný systém nevyhnutné. Z konopnej múky možno pripravovať nutrične vysokopostavené pečivo a keďže obsahuje 40 % vlákniny, čo je najviac zo všetkých komerčných plodín používaných na výrobu múky, je výborná ako prečisťujúci prostriedok.
Naopak konopné semienka sú základom pre nátierky, cestoviny, olej či müsli tyčinky, alebo dokonca hamburgery. Majú vynikajúcu orieškovú chuť a sú bohaté na aminokyseliny, globulárne bielkoviny, omega 3, 6 a 9 nenasýtené mastné kyseliny a mnoho stopových prvkov. Napríklad aj taký konopný olej tiež nie je na zahodenie. Je vynikajúcou slovenskou alternatívou olivového oleja, navyše má výborné regeneračné, upokojujúce a premasťujúce schopnosti. Okrem toho naozaj výborne chutí.
A keďže treba dopĺňať aj tekutiny, odporúčame konopné čaje, ktoré vás zohrejú, osviežia a zároveň naladia na tú správnu vlnu.

Zaujímavosti o konope
Buddhistická tradícia hovorí, že Buddha v priebehu šiestich stupňov odriekania, ktoré ho viedlo k osvieteniu, jedol jedno konopné semienko denne.
Henry Ford vyrábal autá s plastovou karosériou. Pevnosť materiálov je zaistená zmesou vlákien celulózy, medzi ktorými nechýba ani konope. Odoláva 10x silnejšiemu nárazu ako oceľ.
Na konci 19. storočia dostávala kráľovná Viktória od svojho lekára sira Johna Reynoldse konope na menštruačné kŕče.
Konope dokáže zdokonaliť pevnosť všetkých materiálov, zvýšiť výživovú hodnotu akéhokoľvek jedla a vylepšiť akosť všetkých výrobkov.
Lesy vyrúbeme trikrát rýchlejšie, ako stačia rásť. Pole konope poskytuje takmer 4-krát viac surového vlákna ako plantáž s drevom. Strom vyrastie do dospelého jedinca približne za 20 rokov. Konope za 4 mesiace!

Recept pre všedný deň - Sladká nátierka z konopných klíčkov
hrsť nelúpaných semienok
med
6 - 10 sušených sliviek
hrsť hrozienok
mletá škorica
2 lyžice masla alebo konopného oleja

Necháme si naklíčiť nelúpané konopné semienka (približne 3 dni). Po naklíčení nahladko rozmixujeme s olejom alebo maslom, slivkami, hrozienkami a medom. Podľa chuti pridáme škoricu. Natierame na sladké pečivo alebo toasty.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„S Vašimi produktami, službami a zákazníckym prístupom som veľmi spokojná, preto Vás priebežne odporúčam aj ďalším potenciálnym zákazníkom - rodine, známym. Tí ktorí už cez Váš obchod nakúpili, sú tiež spokojní. Takže Vás budem odporúčať naďalej a ďakujem za spoluprácu.“

Adriana Kiripolská