Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Konzumácia týchto semienok sa nášmu zdraviu oplatí

Konzumácia týchto semienok sa nášmu zdraviu oplatí

Drobné semienka, ktoré sa môžu zdať na prvý pohľad pre naše zdravie ako úplne bezvýznamné, v skutočnosti ukrývajú v sebe omnoho viac. Je veru obdivuhodné, koľko vitamínov, minerálov, esenciálnych mastných kyselín a ďalších zdraviu-prospešných látok dokáže tá naša milovaná príroda ukryť do maličkých semienok, a predsa to dokáže! Stačí pár skonzumovaných gramov denne a semienka všemožných druhov dokážu posilniť našu imunitu, trávenie, nervovú sústavu, ale i sústredenie, činnosť mozgu, optimálny krvný tlak, a primeraný cholesterol. Líšia sa farbami, tvarmi, pôvodom, účinkami, obsahom...jedno majú však na 100% spoločné - prospievajú nášmu zdraviu. Poďme si spoločne niektoré z nich bližšie predstaviť.

Chia semienka

Keby ste dostali 10 sekúnd na vymenovanie druhov semienok, ktoré vám prvé prídu na um, tak sú chia semienka jednoznačným víťazom pretekov vašej mysle. Chia semienka sa stali pred niekoľkými rokmi potravinovým fenoménom, často označovaným za „super potravinu“, ktorý doposiaľ nik nepoznal a zrazu ho každý chcel vyskúšať. V súčasnosti sú lákadlom na obaloch rôznych kaší, smoothies, ale i mliečnych výrobkov. A veru, nie nadarmo, pretože si právom zaslúžia našu pozornosť pri voľbe mikro- nutrientov, ktoré zaradíme do svojho jedálnička. Ak obľubujete pokrmy s obsahom vlákniny, chia semienka sú pre vás tá pravá voľba. Okrem priaznivého pôsobenia na naše trávenie sú bohatým zdrojom energie (najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín), antioxidantov, ale i omega 3 a omega 6- mastných kyselín. Priaznivo vplývajú na metabolické procesy cukrov v našom organizme a stabilizovanie optimálnej hladiny cukru v krvi.
Tip na využitie semienok: Pripravte si večer raňajky na nasledujúce ráno v podobe jedinečného chia pudingu nabitého vlákninou a bielkovinami. Do sklenej fľaše nalejeme 3 dcl mlieka, pridáme 3 až 5 polievkových lyžíc chia semienok, obľúbené ovocie, osladíme medom a premiešame. Na noc necháme v chladničke. Ráno na nás bude chladničke čakať lahodné prekvapenie.

Tekvicové semienka

Kúzlo tekvice spočíva v tom, že všetky jej časti možno užitočne spotrebovať. Tekvica sa dá šikovne spracovať na lahodnú krémovú polievku a jej semienka ani náhodou nezostanú na vyhodenie. Tento poklad by bola veru veľká škoda ľahostajne vyhodiť do koša, pretože semienka tekvice skrývajú výnimočné zloženie, ktoré možno využiť v prospech nášho zdravia. Sú bohaté na obsah proteínov, zinku, vitamínu B, ale i kyseliny listovej. Využívajú sa v rámci prevencie vzniku obličkových kameňov a vďaka látke zvanej L-tryptofán si dokážu poradiť s depresívnymi náladami. Ich výnimočnosť spočíva i v ich účinku proti parazitom, napríklad pásomnici. Napomáhajú k správnej funkcií imunitného systému, ale i k udržiavaniu zdravých kostí, vlasov, nechtov, pokožky. Priaznivo vplývajú i na udržiavanie hladiny dobrého HDL cholesterolu a znižovanie krvného tlaku.
Tip na využitie semienok: Upečte si tekvicové semienka na plechu v rúre alebo na panvici s použitím trochy olivového oleja. Sú sýtym snackom, ktorý efektívne nahrádza slané pochutiny alebo chutnou chrumkavou prísadou do krémových polievok. Hokkaido polievka s pečenými tekvicovými semienkami a kúskom chlebíka je skutočné kulinárske nebo.

Sezamové semienka

Menej známe, avšak o nič menej účinné. Častokrát je sezam spájaný s bielou farbou (jeho nelúpaná verzia), avšak pôvodný (a viac využívaný) sezam je čierny. Sezamové semienka účinne znižujú cholesterol a krvný tlak. Obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny, vápnik, vitamín B, ale i bielkoviny a fenolové antioxidanty. Polievková lyžička sezamu v raňajkách priaznivo podporí náš tráviaci systém vďaka obsahu vlákniny, pričom je sezam skutočne ľahko stráviteľný.
Tip na využitie semienok: Semienka sezamu dodajú „šmrnc“ zeleninovým šalátom, ale i raňajkám v podobe gréckeho jogurtu alebo ovsenej kaši. Za vyskúšanie jednoznačne stojí sezamová nátierka alebo sezamový olej.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, práve som obdržal perfektne zabalenú zásielku aj s darčekmi. Veľmi pekne ďakujem. Všetko dobré celému tímu, nech sa vám darí!“

Bernard