Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Kukurica siata

Kukurica siata

Určite ju poznáte. Zlatistý plod, ktorý svojou vôňou a chuťou priláka nielen každé dieťa, ale rovnako aj dospelých ľudí. Zrnká usporiadané do radov nám zaženú hlad a pokropené soľou sa svojou chuťou nedajú s ničím porovnať. Môžete ju konzumovať varenú alebo grilovanú, alebo veľmi obľúbenú v podobe zaváranej kukurice v sladkom náleve. Kukurica je zaujímavou témou aj v posledných dňoch, kedy čoraz viac pozorujeme ľudí, ktorí sa chodia takouto plodinou obohacovať na družstevné a iné súkromné polia. Avšak rozoznávame konzumnú kukuricu a kukuricu určenú na kŕmenie zvierat, ktorá sa najčastejšie na poliach vyskytuje a ľudia, ktorí sú ochotní riskovať zberom takejto kukurice, potom doma konzumujú kŕmnu plodinu určenú buď pre zvieratá alebo na výrobu energie v bioelektrárňach. Nakupujte preto kukuricu na trhoch s ovocím a zeleninou alebo si túto úžasnú plodinu vypestujte doma. Kukurica, rovnako ako množstvo iných plodín z našej zeme, obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, dokonca je to vraj jediná plodina, ktorá obsahuje zlato. A rovnako pomáha v rôznych oblastiach nášho zdravia. Pozrime sa na ňu bližšie a preverme jej účinky.

Kukurica siata

Kukurica siata nesie latinský názov Zea Mays. Táto plodina patrí do čeľade lipnicovité. Je to kultúrna plodina. Táto rastlina je jednoročná tráva. Je schopná dorásť do výšky 1 až 3 metre. Zo stebla vyrastajú na rastline listy, ktorých počet sa líši v závislosti od obdobia, v ktorom rastlina vytvára plody, to znamená, či sa jedná o rastlinu skorú alebo neskorú. Kukuricu môžeme konzumovať v rôznych formách a je skutočne jednou z plodín, vďaka ktorej funguje život na tejto planéte.

História

Kukuricu domestikovali Indiáni a stala sa kultúrnou plodinou. Jej rodiskom je miesto medzi Mexikom a Peru. Kukurica sa postupne vyvíjala z divorastúcich foriem tejto rastliny. Je to veľmi zaujímavá forma spoznávania, pretože dodnes nie sú známe formy vývoja tejto rastliny, ktoré by vyplnili priestor medzi divokou formou a súčasnou podobou kukurice. Preto môžeme o tejto rastline hovoriť ako o genetickej záhade. A jej vznik je preto definovaný ako rýchle vyšľachtenie v období 4000 až 3000 rokov pred naším letopočtom.

Zloženie rastliny

Samotné zrnko kukurice obsahuje nasledovné zložky. Tvorí ho škrob, ktorého podiel môže byť až 80%, ďalej je to tuk, ktorého rozpätie je od 2 do 15%, potom sú to bielkoviny, ktoré môžu zastávať až 20%, a taktiež obsahuje olej a iné zložky. Z vitamínov a stopových prvkov sú v kukurici obsiahnuté vitamíny zo skupiny B, vitamín C, vitamín E, draslík, fosfor, horčík, jód, molybdén, železo, zinok. Kukurica je cenným zdrojom uhľohydrátov a proteínov, čo sa taktiež ukazuje v jej účinkoch. Okrem týchto látok kukurica obsahuje aj množstvo iných, ktoré v jednom celku robia z tejto plodiny skutočne skvelú potravinu.
Kukurica nám vďaka svojmu zloženiu pomáha v týchto oblastiach:

  • Pomáha pri trávení
  • Ovplyvňuje nervovú sústavu
  • Pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi
  • Posilňuje imunitný systém
  • Podporuje zdravie pokožky, vlasov a nechtov
  • Ovplyvňuje naše zuby
  • Posilňuje obranyschopnosť
  • Pôsobí antioxidačne
  • Pozitívne ovplyvňuje zápchu
  • Pomáha zmierňovať menštruačné bolesti

Produkty z kukurice

V súčasnosti si môže človek vyberať z množstva výrobkov, ktoré sa vyrábajú z kukurice a sú perfektné pre obohatenie nášho jedálnička a taktiež pre zdravé stravovanie. Na trhu a taktiež na našich stránkach vám ponúkame napríklad kukuričné cereálie, kukuričnú polentu, kukuričnú múku, extrakt z kukurice a množstvo iných produktov. Stačí si len vybrať - je prirodzene bezlepková a vhodná aj pre celiatikov.

Kukurica je zázračná plodina, bez ktorej by si už len málokto vedel predstaviť život. Ak ste o niektorých výrobkoch, ktoré sa z nej vyrábajú, ešte nepočuli, je najvyšší čas niektorý z nich vyskúšať a pripraviť si výborné kukuričné jedlo. Alebo si môžete zájsť na trh, nakúpiť kukuricu a doma si ju uvariť tým najtradičnejším spôsobom. Kukurica je zdravá, a preto by sme ju mali konzumovať a spestrovať tak svoj jedálniček.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Už sa teším na zdravé mňamky od vás. Máte super eshop, aj ceny sú celkom primerané ;-)“

Marienka Hasprová