Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ľan, ľanové semienka, olej a ich odveká sila

Ľan, ľanové semienka,  olej a ich odveká sila

Kedysi, ešte dávno pred priemyselnou dobou a vznikom nových technológií boli naši predkovia odkázaní na používanie výlučne prírodných zdrojov. Mali to, čo našli alebo si vypestovali. Veľmi významnou plodinou v tej dobe bol ľan siaty. Najdôležitejším výrobkom bolo ľanové plátno, ktoré sa údajne vyskytovalo už v 7. storočí pred n.l. Dnes, keď sa vraciame k významnejšiemu spolužitiu s prírodou a jej zdrojmi, má ľan významnú úlohu ako olej vyrábaný zo samotných semien, ktoré nám taktiež majú čo ponúknuť.

Ľanové semienka sú síce plné tukov, ale tých dobrých, nášmu zdraviu prospešných. Okrem toho sú bohatým zdrojom minerálov a vitamínov. Spomenúť môžeme bielkoviny, vápnik, vlákninu, železo, horčík ale aj omega 3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny a vitamíny B, C, E, K. Jednoducho samé nášmu telu prospešné látky. V dnešnej dobe preto naberajú na popularite, a to najmä vďaka ich schopnosti podporovať trávenie a teda pozitívnemu účinku aj pri chudnutí. Ich konzumácia je teda vhodná nielen počas chudnutia, ale aj pri snahe udržať si zdravé trávenie. To všetko vďaka ich schopnosti prečisťovať telo čiže detoxikačným účinkom, sile čistiť hrubé črevo a podporovať črevnú mikroflóru a taktiež odstraňovať zápchu a hnačku. Spomenúť ešte môžeme antiseptické účinky ľanových semienok a ich schopnosť podporovať obranyschopnosť celého tela. Taktiež sú preukázateľné aj ich účinky v boji proti rakovine a iným ochoreniam. Všetky tieto benefity môžeme ešte znásobiť, a to prírodným zázrakom - ľanovým olejom.

Skutočným bohatstvom je panenský, za studena lisovaný olej, ktorý je balený v tmavej fľaši a uskladňovaný v chlade. Pri jeho výrobe nesmie byť použitá filtrácia, rafinácia, nemá obsahovať žiadne prídavné látky, konzervanty a vitamíny. Takto vyrobený ľanový olej je najbohatším zdrojom vitamínu E a omega 3-mastných kyselín. Vďaka cenným zložkám ľanových semienok, o ktorých sme si už vraveli je ľanový olej vhodný na vonkajšie aj vnútorné použitie. Svoje uplatnenie nájde aj v kuchyni, a to ako príloha do studených jedál, šalátov, jogurtov a zálievok. Taktiež ho môžeme použiť ako pleťový olej, masku na vlasy, pri masáži ale aj ako tonikum na popáleniny.

Pravidelné užívanie ľanového oleja má vplyv na zrýchlenie metabolizmu, čo je kľúčové pri už spomínanom chudnutí. Účinky ľanového oleja uplatníme aj v boji proti vážnejším chorobám ako vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, reumatická artritída či cukrovka. Rozsiahle vedecké štúdie sú vedené aj v súvislosti s liečbou rakoviny pomocou ľanového oleja a mliečneho výrobku napríklad tvarohu. V spoločnej kombinácii v strave poskytujú bunkám potrebnú výživu.

Či už sa rozhodnete konzumovať samotné ľanové semienka alebo ľanový olej, vaše telo vám za to zaručene poďakuje. V rámci prevencie je vhodné konzumovať 20g semiačok alebo 1 čajovú lyžičku oleja denne. Napríklad pri zápche si môžete dopriať 25-35 gramov semienok. Pri kúpe ľanového oleja dbajte na kvalitu a dobré skladovanie. Ak sa rozhodnete pre jeho pravidelné užívanie mali by ste ho do svojho jedálnička zaraďovať postupne. Rovnako dôležité je aj jeho skladovanie už po otvorení. Mali by ste ho spotrebovať do 14 dní a skladovať pri teplote 4°C. Ak vás priaznivé účinky ľanového oleja presvedčili, neváhajte sa vrátiť k zvykom našich predkov a využite jeho silu naplno.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Minuly tyzden v piatok som si Vas objednala caje na nespavost s dorucenim do Londyna. Chcem podakovat za expresne odoslanie. Caje vcera dorazili a su vyborne. Este raz velka vdaka.“

Slovakova