Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Levanduľa

Levanduľa

V súčasnosti je levanduľa veľmi obľúbenou rastlinkou medzi liečivými aromatickými rastlinami. V podstate je levanduľa malý ker, ktorý koncom leta dokáže nádherne prevoňať celú záhradu a spolu s čmeliakmi a iným nádherným hmyzom, môžete sa pri pohľade na ňu rozplývať nad rozmanitosťou a krásou našej prírody. Keď sa rozhodneme, že levanduľu chceme mať doma aj v zime, voňavé kvety na stonkách poodstrihujeme, levanduľu usušíme a vložíme do vázy. Dnes vidíme takúto sušenú levanduľu v nejednej domácnosti. Má množstvo blahodarných účinkov. Chcete vedieť aké? Čítajte článok ďalej.

Levanduľa

Môj obdiv si zaslúžila Lavandula stoechas – Levanduľa francúzska, ktorá má zaujímavý tvar jednotlivých kvietkov, ktoré z hlavičky veľmi výrazne vyčnievajú. Kvety má prevažne ružové takže je rozdielna než Levanduľa lekárska. Hlavičky má oválne. Všetky druhy tejto levandule kvitnú celé leto, prenikavo voňajú. Kedysi bol tento druh levandule považovaný za skvelý protijed pri otravách rastlinného pôvodu. Dnes sa ale pestuje už len ako okrasná rastlina. Samozrejme musíme sa zmieniť aj o Levanduli lekárskej – Lavandula angustifolia. Táto levanduľa má malé a veľmi aromatické kvety, ktoré sú rozmiesnené na hornej časti stonky. Taktiež nádherne voňajú. Kry levandule dosahujú výšku aj 90 centimetrov. Keď začína leto v Provensálsku vidíte nádherné fialové lúky, ktorých vôňa sa šíri do všetkých strán.

Pestovanie

Levanduľa lekárska sa môže pestovať v našich podmienkach aj vonku, pretože je odolná voči mrazu. Avšak Levanduľa francúzska je úplne iná. Pestujeme ju ako izbovú rastlinu, pretože nie je odolná voči mrazu. Pestovanie je podobné ako u citrusov. Na zimovanie potrebujú chladné a svetlé miesto a minimálnu zálievku. Nesmieme zabúdať na to, že aj v období leta potrebuje veľmi veľa svetla, pretože vo svojej domovine je na to zvyknutá.

Sušenie

Z rastliny sa zbierajú hlavne kvety, ktoré sa sušia a môžu sa využívať v kuchyni alebo pri vytváraní voňavých dekorácií. Najlepšie je zbierať kvety tesne pred ich rozkvitnutím. Po odrezaní kvetov, zviažeme ich do zväzkov a necháme vysušiť na teplom a suchom mieste. Po vysušení je už len na nás, ako levanduľu využijeme.

Účinky

Mnohí z vás už počuli o liečivých účinkoch levandule. Napríklad pri nespavosti. Levanduľa sa používa ako zložka detských olejov, ktorými sa dieťa natiera pred spánkom, aby ho táto vôňa upokojila a uspala. Funguje to vďaka tomu, že levanduľa znižuje tlak a spomaľuje tep. Taktiež bojuje proti lupinám, dokáže telo ukľudniť, uvoľniť a nechá vás zrelaxovať. Taktiež je skvelým pomocníkom podráždenej pokožky a vie pomôcť aj správnemu tráveniu. Môžete si z nej uvariť čaj alebo využiť ju ako súčasť jedla. Jej využitie je všestranné.

    alebo
Využitie v kuchyni

Mám tu pre vás dve inšpirácie na použitie levandule v kuchyni. Buď ako levanduľový olej alebo v recepte na levanduľové muffiny. Ak si chcete vyrobiť olej s levanduľou je to veľmi jednoduché. Do fľaše s olejom vložíte kvety levandule a niekoľko týždňov necháte lúhovať a budete mať nádherne voňavý olej.

Recept na levanduľové muffiny: Na prípravu budeme potrebovať 225 gramov masla, 115 gramov krupicového cukru, 3 vajíčka, 115 gramov medu, 245 gramov polohrubej múky, 1 lyžičku prášku na pečenie, 0,5 lyžičky sódy, 0,5 lyžičky soli, 0,5 lyžičky mletej škorice, 0,5 lyžičky nakrájanej sušenej levandule a 110 gramov kyslej smotany. Rúru si predhrejeme na 170°C. Vymažeme formu na muffiny maslom. Vyšľaháme maslo, cukor a med do peny. Pridáme vajíčka, múku s práškom do pečiva a sódou, soľ a škoricu. Nakoniec pridáme levanduľu. Takéto cesto vylejeme do formičiek a pečieme 25 až 30 minút. Takto hotové muffiny môžete po vychladnutí ešte posypať práškovým cukrom a dobrota je na svete.
Dúfam, že som vás inšpirovala touto voňavou kráskou a prázdne miesto v záhrade vyplníte práve ňou. V lete vás poteší svojím kvitnutím a v zime ožije v podobe sušených kvetov alebo vám rozkvitne priamo v šálke levanduľového čaju.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem Vam za expresne vybavenie.. Jedine slovo to vystihne, wauuu. Ste top. Dakujem Vam a budem sa tesit na balik od Vas.“

Ivona Roncakova