Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Zásielku mi dnes ráno doručili. Ďakujem. Super služba. Máte štyroch ďalších klientov, určite sa obrátia na vás aj moje kamošky.“
Ing. Katarína Balážová
Každý človek obľubuje iný druh zeleniny alebo ovocia. V tomto článku som sa rozhodla venovať listovej zelenine. Keďže je známe, že medzi najzdravšie druhy zeleniny patrí práve tá, ktorá je zelenej farby, ja vám dnes ponúkam pár užitočných informácií o listovej zelenine. Medzi najzdravšie a najznámejšie druhy listovej zeleniny patrí šalát a špenát. Tieto dva druhy sú podobné svojím pestovaním a rastom. Môžeme ich využívať na množstvo spôsobov a hlavne zdravo. Či už v šalátoch alebo iných pokrmoch. Keďže v súčasnosti sa napríklad špenát stal veľmi obľúbeným aj v súvislosti s talianskou kuchyňou aj toto bolo jedným z dôvodov, prečo som sa z rôznych hľadísk a hlavne pestovateľských a zdravotných začala o tento druh zeleniny zaujímať. Ak ho máte radi alebo sa snažíte si ho vypestovať, čítajte ďalej a dozviete sa dôležité informácie, napríklad aj kedy je pre nás absolútne nevhodný.
Listová zeleninaListová zelenina je z pohľadu stravovania skvelá v tom, že obsahuje obrovské množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho organizmu. Dokáže veľmi rýchlo rásť, a preto je možné ju pestovať skoro na jar, ale taktiež v neskorom jesennom období. To znamená, že čerstvú rovno zo záhradky ju môžeme mať skoro celý rok. Pestovanie týchto rastliniek je nenáročné. Tieto rastliny potrebujú miesta, kde svieti veľa slnka a pôda je kyprá. Taktiež potrebujú veľa živín v podobe humusu a taktiež dostatočný prísun vody. Je na vás, či budete tieto rastliny pestovať z priesad alebo zo semien rovno do záhradky. V každom prípade bude pestovanie úspešné. V prípade skvelých podmienok môžete prvú úrodu z týchto rastlín zbierať už osem až desať týždňov po zasadení. Jej pestovanie je omnoho rýchlejšie v prípade, že ju pestujete napríklad v skleníku alebo fóliovníku. Medzi najznámejšie druhy zaradzujeme špenát a šalát.
Obmedzenie v konzumáciiV prípade, že chcete mať istotu, že vypestované rastliny sú nezávadné a zdraviu prospešné, v prípade listovej zeleniny sa vyhýbajte dusíkatým hnojivám. Práve listová zelenina má tendenciu tieto látky ukladať v listoch, čo je pre človeka nebezpečné a zdravá potravina sa takýmto krokom mení na nebezpečenstvo. Taktiež je potrebné vedieť, že špenát v prípade, že je v kvete taktiež nekonzumujeme, pretože práve v tomto období má v listoch najviac dusíkatých látok, ktoré nám neprospievajú. Avšak, ak v kvete nie je, môžete ho veselo jesť.
Pestovanie šalátu a špenátuV prípade šalátu a špenátu je pestovanie veľmi podobné. Šalát je potrebné vysádzať na slnečné miesta. Musíme dbať na pravidelnú závlahu. Ako som už spomínala, je na nás, či budeme pestovať z predpestovaných priesad alebo rovno siať do zeme. Priesady presádzame do záhrady v momente, ak majú štyri až päť lístkov. Samozrejme v starostlivosti o záhon je potrebné pravidelne pôdu kypriť a odstraňovať nepríjemnú burinu. Dorastenú rastlinu jednoducho odrežeme nožom a môžeme konzumovať. Špenát pestujeme rovnako. K svojej spokojnosti potrebuje humusovú pôdu a vzdialenosť medzi jednotlivými rastlinkami by mala byť dvadsať až dvadsaťpäť centimetrov. O škodlivosti dusičnanov v období rastliny v kvete som už hovorila.
ŠkodcoviaTak, ako aj iné druhy zeleniny, či ovocných stromov, aj listová zelenina mnohokrát zápasí so škodcami. Môžu to byť napríklad vošky. V prípade, že ich objavíme, napadnuté listy musíme ihneď odstrániť. Okrem toho nám môže korene napádať aj chrúst a to presnejšie jeho larvy alebo pandravy. Verím, že váš prípad to nebude a ak sa odhodláte pestovať tieto rastliny, budete len a len spokojní.
Špenát a šalát sú skutočne výbornými pomocníkmi v kuchyni. Vďaka zelenine vo všeobecnosti sa budete stravovať zdravo a jednoducho budete telu dodávať potrebné látky. Je potrebné uvedomiť si hodnotu zeleniny a ovocia a zaradzovať tieto potraviny do svojho jedálnička. A práve v letnom období, kedy chce organizmus radšej ľahšie jedlá, je šalát zo zeleniny tým pravým obedom. Okrem toho môžete takúto zeleninu podávať aj k mäsu najmä v období grilovačiek a iných akcií, kde sa pečú rôzne druhy mäsa. Uvedomte si, že zelenina je tou najlepšou prílohou a stravujte sa zdravo.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Zásielku mi dnes ráno doručili. Ďakujem. Super služba. Máte štyroch ďalších klientov, určite sa obrátia na vás aj moje kamošky.“
Ing. Katarína Balážová
