Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Listová zelenina v jedálničku

Listová zelenina v jedálničku

Každý človek obľubuje iný druh zeleniny alebo ovocia. V tomto článku som sa rozhodla venovať listovej zelenine. Keďže je známe, že medzi najzdravšie druhy zeleniny patrí práve tá, ktorá je zelenej farby, ja vám dnes ponúkam pár užitočných informácií o listovej zelenine. Medzi najzdravšie a najznámejšie druhy listovej zeleniny patrí šalát a špenát. Tieto dva druhy sú podobné svojím pestovaním a rastom. Môžeme ich využívať na množstvo spôsobov a hlavne zdravo. Či už v šalátoch alebo iných pokrmoch. Keďže v súčasnosti sa napríklad špenát stal veľmi obľúbeným aj v súvislosti s talianskou kuchyňou aj toto bolo jedným z dôvodov, prečo som sa z rôznych hľadísk a hlavne pestovateľských a zdravotných začala o tento druh zeleniny zaujímať. Ak ho máte radi alebo sa snažíte si ho vypestovať, čítajte ďalej a dozviete sa dôležité informácie, napríklad aj kedy je pre nás absolútne nevhodný.

Listová zelenina

Listová zelenina je z pohľadu stravovania skvelá v tom, že obsahuje obrovské množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho organizmu. Dokáže veľmi rýchlo rásť, a preto je možné ju pestovať skoro na jar, ale taktiež v neskorom jesennom období. To znamená, že čerstvú rovno zo záhradky ju môžeme mať skoro celý rok. Pestovanie týchto rastliniek je nenáročné. Tieto rastliny potrebujú miesta, kde svieti veľa slnka a pôda je kyprá. Taktiež potrebujú veľa živín v podobe humusu a taktiež dostatočný prísun vody. Je na vás, či budete tieto rastliny pestovať z priesad alebo zo semien rovno do záhradky. V každom prípade bude pestovanie úspešné. V prípade skvelých podmienok môžete prvú úrodu z týchto rastlín zbierať už osem až desať týždňov po zasadení. Jej pestovanie je omnoho rýchlejšie v prípade, že ju pestujete napríklad v skleníku alebo fóliovníku. Medzi najznámejšie druhy zaradzujeme špenát a šalát.

Obmedzenie v konzumácii

V prípade, že chcete mať istotu, že vypestované rastliny sú nezávadné a zdraviu prospešné, v prípade listovej zeleniny sa vyhýbajte dusíkatým hnojivám. Práve listová zelenina má tendenciu tieto látky ukladať v listoch, čo je pre človeka nebezpečné a zdravá potravina sa takýmto krokom mení na nebezpečenstvo. Taktiež je potrebné vedieť, že špenát v prípade, že je v kvete taktiež nekonzumujeme, pretože práve v tomto období má v listoch najviac dusíkatých látok, ktoré nám neprospievajú. Avšak, ak v kvete nie je, môžete ho veselo jesť.

Pestovanie šalátu a špenátu

V prípade šalátu a špenátu je pestovanie veľmi podobné. Šalát je potrebné vysádzať na slnečné miesta. Musíme dbať na pravidelnú závlahu. Ako som už spomínala, je na nás, či budeme pestovať z predpestovaných priesad alebo rovno siať do zeme. Priesady presádzame do záhrady v momente, ak majú štyri až päť lístkov. Samozrejme v starostlivosti o záhon je potrebné pravidelne pôdu kypriť a odstraňovať nepríjemnú burinu. Dorastenú rastlinu jednoducho odrežeme nožom a môžeme konzumovať. Špenát pestujeme rovnako. K svojej spokojnosti potrebuje humusovú pôdu a vzdialenosť medzi jednotlivými rastlinkami by mala byť dvadsať až dvadsaťpäť centimetrov. O škodlivosti dusičnanov v období rastliny v kvete som už hovorila.

Škodcovia

Tak, ako aj iné druhy zeleniny, či ovocných stromov, aj listová zelenina mnohokrát zápasí so škodcami. Môžu to byť napríklad vošky. V prípade, že ich objavíme, napadnuté listy musíme ihneď odstrániť. Okrem toho nám môže korene napádať aj chrúst a to presnejšie jeho larvy alebo pandravy. Verím, že váš prípad to nebude a ak sa odhodláte pestovať tieto rastliny, budete len a len spokojní.
Špenát a šalát sú skutočne výbornými pomocníkmi v kuchyni. Vďaka zelenine vo všeobecnosti sa budete stravovať zdravo a jednoducho budete telu dodávať potrebné látky. Je potrebné uvedomiť si hodnotu zeleniny a ovocia a zaradzovať tieto potraviny do svojho jedálnička. A práve v letnom období, kedy chce organizmus radšej ľahšie jedlá, je šalát zo zeleniny tým pravým obedom. Okrem toho môžete takúto zeleninu podávať aj k mäsu najmä v období grilovačiek a iných akcií, kde sa pečú rôzne druhy mäsa. Uvedomte si, že zelenina je tou najlepšou prílohou a stravujte sa zdravo.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dnes som prevzala na pošte váš balík s mnou objednaným tovarom.Je to moja už niekoľká objednávka vo vašom obchode.Chcem vyjadriť svoju spokojnosť, objednávka je vždy promptne vybavená a balík bezpečne zabalený.Ďakujem“

Stanislava Vašáková