Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

L-karnozín často nespomínaný, no o to dôležitejší

L-karnozín často nespomínaný, no o to dôležitejší

Naše telo je zložitý mechanizmus pozostávajúci z orgánov, buniek a látok, ktoré nie je vôbec jednoduché pochopiť. Aj vedcov každý rok prekvapuje, čoho je náš organizmus schopný a ako funguje. Štúdium nášho tela je teda prakticky nekonečné a stále je čo zlepšovať. Preto, ak chceme byť zdraví a vitálni, je dôležité získať čo najviac vedomostí o látkach, ktoré naše telo potrebuje. Dnes si preto povieme o zlúčenine L-karnozín, ktorá sa v našom tele nachádza, no rovnako dôležité je aj jej pravidelné dopĺňanie.

O L-karnozíne sa nehovorí tak často ako napríklad o koenzýme Q10, no napriek tomu je v našom tele prirodzenou látkou. Nachádza sa najmä v mozgu a svaloch, kde je najviac koncentrovaný. Z vedeckého hľadiska je to bielkovina tvorená z dvoch aminokyselín a to beta-alanínu a l-histidínu. Nájdeme ju v živočíšnych bunkách nie rastlinných. Karnozín má silné antioxidačné účinky a chráni tkanivá pred účinkami voľných radikálov, a to dokonca silnejšie ako vitamín C. Je mu teda vlastná výnimočná schopnosť odstraňovať ťažké kovy z nášho organizmu.

Najdôležitejším aspektom, prečo je potrebné o karnozíne hovoriť sú jeho vzácne omladzujúce účinky. Nebudete vďaka nemu večne mladý, no staré a starnúce bunky dokáže revitalizovať a vrátiť im zdravie a funkčnosť. Vďaka nemu žijú dlhšie a obnovujú svoj vzhľad a rast, a čo je najhlavnejšie aj schopnosť deliť sa. Taktiež sa preukázala jeho schopnosť predlžovať život buniek až 3,5násobne. Preto sú jeho účinky v boji proti starnutiu skutočne nepopierateľné. Keďže karnozín pôsobí vo všetkých bunkách nehovoríme tak iba o omladzovaní buniek ako takých, ale prirodzene aj pokožky. Preto je vhodné ho dopĺňať, ak nám záleží na elasticite a zdraví pokožky.

Keďže sme si povedali, že karnozín nájdeme okrem mozgu aj vo svaloch je dôležité hovoriť o jeho vplyve aj na ne. Udržuje acidobázickú rovnováhu v priebehu intenzívnej svalovej práce a chráni pred vznikom svalovej únavy. Preto je veľmi dôležitou zložkou pre športovcov. Nesmieme zabudnúť spomenúť aj to, že udržuje pH v rámci normálnych fyziologických hodnôt a podieľa sa aj na zvyšovaní enzymatickej aktivity počas dlhých vytrvalostných aktivitách či silových športoch, kedy so zvyšujúcou dobou záťaže klesá sila a vytrvalosť svalového vlákna. Karnozín tak výrazne zvyšuje odolnosť svalov voči únave, znižuje riziko vzniku športového úrazu a je dôležitým v procese regenerácie.

Vzácne účinky karnozínu sú použiteľné aj v boji proti Alzheimerovej chorobe. Jeho pôsobenie dokáže zabrániť poškodeniu bunky, ktorá je napadnutá. Vie bojovať aj proti autizmu a to tak, že napomáha zlepšovať adaptačné a sociálne dysfunkcie postihnutého.

Málo spomínaný a známy L-karnozín je tak skutočne výnimočnou a vzácnou zložkou nášho tela. Všetky jeho pozitívne účinky sme samozrejme nevymenovali, no už len zo spomenutých vyplýva, že je dôležité ho telu pravidelne dopĺňať. Urobiť tak môžeme napríklad formou výživového doplnku L-Carnosine. Stačí jedna tableta denne a vaše telo dostane potrebnú dávku, ktorá bunkám dodá potrebnú regeneráciu. A verte, že zlepšenie pocítite nie len na svojej pokožke.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem velmi pekne za vybavenú objednávku v super rýchlom konaní. Balík dnes došiel:-)“

Duchová