Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Lyzín: Hojivý zázrak pre srdce i svaly

Lyzín: Hojivý zázrak pre srdce i svaly

Možno o ňom už niektorí z vás počuli, pre väčšinu je však tento pojem pravdepodobne neznámy. Lyzín (ang. L-Lysine) je veľmi dôležitá esenciálna aminokyselina, ktorá slúži ako základ pre tvorbu proteínov, vrátane hormónov, enzýmov a protilátok. Hoci existuje viac ako 300 druhov aminokyselín, iba 20 z nich slúži práve na tento účel a Lyzín je považovaný za jednu z najdôležitejších.

Kde ho nájsť?

Aminokyselina Lyzín sa nachádza tak v rastlinnej ako i v živočíšnej strave. Jeho nedostatok obmedzuje schopnosť organizmu využiť a spracovať ostatné aminokyseliny. Potraviny, kde môžeme Lyzín nájsť sú:

  • Hovädzie a kuracie mäso,
  • Ryby,
  • Syry,
  • Orechy,
  • Strukoviny,
  • Vajcia.
Lyzín obsahujú aj obilniny, avšak v malom množstve.

Všestranné účinky

Keďže Lyzín je nevyhnutnou zložkou pri tvorbe bielkovín, je nevyhnutný pre správny rast a vývin organizmu. Príjem tejto aminokyseliny teda zohráva dôležitú úlohu najmä v tehotenstve a počas dospievania. Lyzín napomáha tvorbe hormónov a enzýmov a v kombinácií s vitamínom C pomáha vytvárať kolagén a tým prispieva k zdraviu spojivových tkanív (chrupavky, kosti, väzivá, šľachy). Zlepšuje vstrebávanie vápnika a tým môže zabrániť úbytku kostnej hmoty. Zároveň podporuje imunitný systém a pôsobí antibakteriálne a antivírusovo. Je teda užitočným pomocníkom v boji proti klasickému aj genitálnemu herpesu, pretože má schopnosť blokovať aminokyselinu Arginín, ktorá podporuje viacnásobné prejavy tohto vírusu. Priaznivo pôsobí napríklad aj proti prechladnutiu a zároveň podporuje činnosť imunitného a kardiovaskulárneho systému. Ochraňuje zdravie srdca a ciev a taktiež napomáha zmierniť prejavy choroby zvanej angina pectoris.

Bolo vedecky preukázané, že aminokyselina Lyzín znižuje prítomnosť lipoproteínu pri tvorbe cievnych usadenín, ktoré blokujú priechodnosť krvi (ateroskleróza). Tento úžasný medicínsky objav bol dokonca ocenený Nobelovou cenou v roku 1987.

Má hojivé účinky a podporuje tvorbu svalových proteínov. Zároveň účinne pomáha pri produkcií karnitínu, živiny zodpovednej za premenu mastných kyselín na energiu. Jeho použitie je vhodné aj pri úrazoch, po operáciách a zotavovaní sa, pretože napomáha k urýchleniu rekonvalescencie. Lyzín zároveň pomáha tíšiť silné bolesti hlavy.
Pri nedostatku Lyzínu môže človek pociťovať únavu, nevoľnosť, závraty alebo aj úzkosť. Najmä tí, ktorých strava neobsahuje žiadne živočíšne produkty potrebujú viac Lyzínu a ostatných aminokyselín.

Doplnok stravy

Lyzín je dnes možné okrem klasickej stravy prijímať aj formou výživových doplnkov, ktoré však nie sú v žiadnom prípade náhradou stravy. Slúžia ako doplnok, ktorý zvyšuje hladinu Lyzínu v tele a napomáha tým zvyšovať jeho priaznivé účinky na ľudský organizmus. Lyzín vo forme tabliet môžete nájsť napríklad TU >>
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„presne tak som si to predstavovala, ste suverejne najlepší, dakujem vám. “

maria lacikova