Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Mäso v jedálničku

Mäso v jedálničku

Mnohí ho milujú a nevedia si bez neho predstaviť ani jeden deň, iní ho prestali jesť z istého presvedčenia a dnes sú z nich vegetariáni alebo vegáni. Už od pradávna ľudia konzumovali mäso, ale rovnako aj obilniny a plody, ktoré našli a neskôr si vypestovali. Aj mäso je teda súčasťou nášho jedálnička, a preto by sme ho mali prijímať, samozrejme v rozumných dávkach, ktoré budú pre nás prospešné, nie naopak škodlivé. Mäso si v súčasnosti vieme dopriať v rôznych formách, varené, pečené, stredne prepečené vo forme dnes veľmi obľúbeného steaku, sušené alebo surové vo forme tataráku. Každému chutí iný druh mäsa. Niekto preferuje hydinu, niekto hovädzie alebo bravčové, dokonca existujú aj silní milovníci jahňaciny alebo králičieho mäsa, či mäsa z husí alebo kačíc. Taktiež u nás aj v iných krajinách, kde je mimoriadne veľa poľovníkov a divej zvery, divina sa u nás často konzumuje. Je veľa druhov mäsa a každý, kto mäso obľubuje si vyberie to svoje.

Mäso

Táto surovina je interpretovaná ako kostrová živočíšna svalovina, ktorá je určená na ďalšie spracovanie a spotrebu. Sú to vlastne všetky kostrové, tukové a svalové tkanivá, ku ktorým sa pridružujú aj časti orgánov, ktoré sa dajú konzumovať.

Zloženie mäsa

Mäso je z hľadiska zloženia pre náš organizmus veľmi prospešné, hoci to mnoho ľudí popiera a proti mäsu bojujú. Najdôležitejšia látka, ktorú mäso obsahuje sú plnohodnotné bielkoviny, pre ktoré je mäso toľko cenené. Obsahuje aj vitamín B, železo, fosfor a mnoho iných prospešných látok. Treba si však dávať pozor, aké tučné mäso ideme konzumovať, pretože tento fakt je veľmi dôležitý. Čím je mäso mastnejšie, tým ťažšie ho náš organizmus strávi a naopak, čím chudšie mäso, tým ľahšie sa s ním organizmus popasuje. Z hľadiska biologickej hodnoty sú na tom najlepšie vnútornosti, majú vyššiu biologickú hodnotu ako svalovina. Rozoberiem tri hlavné a najkonzumovanejšie druhy mäsa, kuracie, bravčové a hovädzie mäso.

Kuracie mäso

Kuracie mäso je svojou konzistenciou veľmi jemné a pri akomkoľvek spôsobe prípravy by sa vám nikdy nestalo, že by ste ho nedovarili ako sa to môže stať v prípade iných druhov mäsa. 100 gramov kuracieho mäsa obsahuje približne 22 gramov bielkovín, sacharidy žiadne, tukov približne 3 gramy, a dokážu nám dodať 497 kj, 119 kcal energie.

Bravčové mäso

Tento druh mäsa máva bledoružovú farbu, je jemnejšie ako hovädzie mäso, ale je viac prerastané tukom, to znamená, že v porovnaní s hovädzím je bravčové mäso tučnejšie. Bravčové stehno o hmotnosti 100 gramov obsahuje približne 20 gramov bielkovín, sacharidy žiadne, tukov 7 gramov, a energie 630 kj, teda približne 150 kcal energie. Na rozdiel od bravčového stehna, 100 gramov bravčového bôčika obsahuje 8 gramov bielkovín, sacharidy žiadne, tukov 50 gramov a energie v kj 2040, čo predstavuje približne 487 kcal. Rozdiel medzi týmito dvoma časťami je obrovský, a preto je dôležité uvažovať nad tým, aké mäso si vyberáme a vybrať treba vždy chudšie mäso, ktoré obsahuje značne menej tuku.

Hovädzie mäso

Tento druh mäsa sa vyznačuje sýtou tmavočervenou farbou, avšak zafarbenie závisí hlavne od veku zabitého zvieraťa. Mladé kusy zvierat majú mäso jemne vláknité a staršie kusy hrubo vláknité mäso. Toto mäso je zložitejšie na prípravu, pretože na poriadne zmäknutie a konzistenciu vhodnú na podávanie potrebujete značný čas varenia. Preto je vhodné tento druh mäsa pripravovať v tlakových hrncoch. 100 gramov hovädzieho stehna obsahuje 20 gramov bielkovín, žiadne sacharidy, tukov 4,5 gramu a energie 535 kj, čo znamená 128 kcal. V porovnaní s hovädzím stehnom, hovädzie zadné obsahuje 15 gramov bielkovín, žiadne sacharidy, 10 gramov tuku a 620 kj, teda 148 kcal energie.
Základom pri výbere kvalitného mäsa je overený dodávateľ a nakupovanie mäsa, ktoré obsahuje menej tuku. Záleží len na vás, aký druh si vyberiete, najlepšou voľbou je kombinácia rôznych druhov, aby naše telo dostávalo rôzne látky. Stačí len kúpiť mäso, nájsť ten správny recept a s chuťou sa pustiť do varenia.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem veľmi pekne za tovar, neprešlo ani 24 hodín a mala som ho doma. S takouto rýchlosťou vybavenia objednávky som sa ešte nestretla.“

Gabriela Baková