Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Med dokáže zlepšiť spánok i pamäť

Med dokáže zlepšiť spánok i pamäť

Už v dvadsiatom storočí povedal významný vedec Albert Einstein pravdivý výrok, že ak uhynie posledná včela, ľudstvu nezostávajú viac, než štyri roky existencie. Skromnosť včiel je naozaj obdivuhodná, pretože vykonávajú pre našu planétu prácu na plný úväzok a nechcú od nás za to nič viac, ako to, aby sme si naše životné prostredie vážili a ochraňovali ho. Kto by to bol povedal, že práve drobné včielky s ich schopnosťou opeľovať úžitkové plodiny patria medzi najužitočnejšie hospodárske zvieratá Európy. Sladíte si čaj medom? Tento produkt z dielne usilovných včiel dokáže omnoho viac, ako len spríjemniť chuť horúcemu nápoju. Poďme med spoločne spoznať trochu bližšie.

Bez záruky spotreby

Včely medonosné sú významným producentom biologických produktov s priaznivými účinkami. Produkujú propolis, vosk a samozrejme, obľúbený a najviac používaný med. Sú naozaj usilovné, čo potvrdzuje fakt, že musia opeliť dva milióny kvetov, aby vyprodukovali pol kila medu. Zaujímavosťou o mede je, že sa v kvapalnej forme nemôže pokaziť o čom svedčí i zaujímavý fakt, že v Egypte bol objavený med starý tisíce rokov a stále bol vhodný na konzumáciu. Jeho priaznivé účinky na ľudský organizmus objavili už 2500 rokov pred našim letopočtom, kedy bol využívaný na zmiernenie tráviacich ťažkostí, horúčky, či liečbu rán a elimináciu obličkových kameňov.
Prvé zmienky o mede v histórií Slovenska pochádzajú z piateho storočia nášho letopočtu, kedy už bol Slovanmi konzumovaný alkoholický nápoj označovaný „medos“, ktorý je dnes každému známy pod názvom medovina. Lesné včelárenie patrí medzi typické znaky našej krajiny, nakoľko slovenské medy získavajú množstvo významných ocenení na súťažiach medzinárodného rozmeru.

Významná superpotravina

Vedeli ste, že prírodný včelí med v nás nevyvoláva chuť na ďalšie sladké jedlo? Med sa so svojim vyváženým obsahom základných cukrov zaraďuje medzi častokrát skloňované superpotraviny, čomu sa nemožno čudovať, pretože okrem základných a zložených cukrov nevyhnutných pre život organizmu obsahuje enzýmy, vitamíny, minerály a liečivé látky so silnými antioxidačnými a antibakteriálnymi účinkami. Obsahuje značné množstvo glukózy, fruktózy, ale i malé percento sacharózy, vďaka čomu je veľmi vhodným sladidlom nahrádzajúcim cukor. V jeho obsahu sú bohato zastúpené vitamíny A, B1, B6, B12, C, D i minerály ako vápnik, sodík, horčík, železo... Jeho súčasťou je i významná včelia materská kašička a aminokyseliny.
Nemožno nespomenúť ani to, že je významným antioxidantom. Nie nadarmo sa med nazýva aj tekutým zlatom, pretože jeho priaznivé účinky majú nevyčísliteľnú hodnotu. Med účinne pôsobí aj ako prevencia rakoviny. Vďaka látkam, ktoré med obsahuje, napomáha detoxikačným procesom v organizme a je skvelým pomocníkom pri liečbe tráviacich ťažkostí spojených s hnačkami, zápchou, vredmi i zápalom žalúdka, dokonca pôsobí i pri problémoch s plynatosťou a napomáha pri obnove črevnej mikroflóry organizmu. Jeho významným účinkom na ľudské telo je podpora imunitného systému a znižovanie krvného tlaku.

S medom k lepšiemu zaspávaniu

Med má skvelé regeneračné pôsobenie na našu pokožku. Je využívaný mamičkami po pôrode, ktoré sa chcú zbaviť strií. Je využívaný i v procese hojenia rán, ktoré zároveň i dezinfikuje vďaka svojim antibakteriálnym účinkom. Má schopnosť zlepšiť a podporiť našu pamäť vďaka obsahu antioxidantov, ktoré eliminujú poškodenie mozgových buniek.
Niektorí z nás by tomu možno neverili, ale naozaj med napomáha i pri zlepšení spánku a problémoch so zaspávaním vďaka jeho sedatívnym účinkom. Dokáže eliminovať stres a upokojiť nervový systém. Šálka čaju alebo teplého mlieka s medom pred spaním je presne to, čo Vás veľmi rýchlo vezme na výlet do krajiny spánku a snov.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielka bola dnes doručená. Ďakujem za super rýchle a spoľahlivé služby.“

Adamcová