Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Melasa a jej využitie

Melasa a jej využitie

Už dlhšie vám stojí doma na polici, jej chuť nie je príliš vábna a neviete čo s ňou? My Vám poradíme. Melasa je zväčša tmavá, hustá, viskózna kvapalina, ktorá sa obvykle vyrába z cukrovej trstiny. Je to vlastne vedľajší produkt pri extrakcii cukru. Na rozdiel od bieleho cukru alebo kukuričného sirupu, ktoré sú zbavené všetkých živín, melasa obsahuje významné množstvo minerálnych látok podporujúcich zdravie.

Má širokú škálu využitia
  • Ako prísada, náhrada cukru alebo minerálny doplnok.
  • Svetlou a tmavou melasou môžete osladiť šálku čaju, kávy, raňajkové cereálie, ...
  • Vynikajúco sa kombinuje so škoricou, zázvorom a muškátovým orieškom.
  • Môžete ňou nahradiť hnedý cukor, med alebo javorový sirup.

Vo všeobecnosti rozlišujeme 3 druhy melasy


Svetlá melasa - je výsledkom prvého varu trstinovej alebo repnej šťavy. Má svetlé sfarbenie, jej chuť je z pomedzi všetkých druhov najsladšia a najmiernejšia. Tento druh sa najčastejšie využíva pri pečení. Sušienky sú s jej použitím mäkšie a chlieb chrumkavejší. Možno ju tiež využiť do marinád a omáčok k mäsu.

Tmavá melasa - pochádza z druhého varu trstiny alebo repnej šťavy. Má silnejšiu a menej sladkú chuť. Možno ju využiť namiesto svetlej melasy, napríklad aj pri Vianočnom pečení. Najmä perníkom dodá výraznú farbu a zaujímavú chuť.

Blackstrap melasa (pozrite aj TU) - vyrába sa z tretieho a teda aj posledného varu trstiny alebo cukrovej repy. Považuje sa za najzdravší druh, pretože si uchováva všetky cenné vitamíny a minerály. Má takmer čierne sfarbenie, je málo sladká a má výraznú horkú chuť. Vzhľadom na to, že je horká sa neodporúča používať do receptov, ktoré si žiadajú svetlú alebo tmavú melasu. Využiť ju môžete predovšetkým do slaných jedál, ako je bravčové mäso, pečená fazuľa a iných, ktoré si žiadajú nádych sladkosti.

Blackstrap melasa ako doplnok výživy

Najjednoduchší spôsob ako využiť všetky prospešné látky z blackstrap melasy, je pripraviť si každý deň nápoj - najlepšie ráno pred jedlom. Rozpustite 1 lyžicu melasy v pohári teplej vody a so šťavou z polovice citróna. Miešajte kým sa nerozpustí. Aby ste ochránili zuby od väčšieho množstva cukru, odporúčame tento nápoj vypiť slamkou.

  • Skvelý doplnok pre zdravé vlasy - je dobrým zdrojom medi, dôležitého stopového prvku, ktorý pomáha pri obnove štruktúry vlasovej pokožky. Dlhodobá konzumácia môže viesť k zlepšeniu kvality vlasov.
  • Sladidlo pre diabetikov - na rozdiel od rafinovaného cukru má melasa priemerný GI (glykemický index) 55.
  • Okrem toho jedna porcia (cca 2 polievkové lyžice) neobsahuje žiaden tuk a minimum kalórií, takže je vhodná aj do diéty.
  • Bohatá na železo - naše telo ho potrebuje, aby mohlo prenášať kyslík do krvných buniek. To ocenia predovšetkým ľudia, ktorí trpia nedostatkom červených krviniek a ženy v období tehotenstva.
  • Vysoký obsah vápnika a horčíka - minerály, ktoré prispievajú k zdravému vývoju a rastu kostí.
  • Zdroj draslíka, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri prenose nervových a svalových kontrakcií.
  • Obsahuje aj vitamíny skupiny B, dôležité pre vegetariánov a športovcov.

Všetky vitamíny a minerály prijmete v ich prirodzene podobe. Výsledky sú skutočné, trvalé a bez vedľajších účinkov.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zasielka prisla v poriadku.Velmi pekne dakujem za jej rychle dorucenie a darcek navyse.“

Morhac