Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Nazbierajte novú silu s Medvedím cesnakom

Nazbierajte novú silu s Medvedím cesnakom

Jar nás začína vítať prvými teplými lúčmi slniečka, ktoré prinášajú pozitívnu energiu, ale i rastlinkami, ktoré majú pozitívne účinky na naše zdravie. S príchodom klimaticky priaznivejšieho počasia začínajú na nás v prírode žmurkať prvé bylinky Medvedieho cesnaku. Kvitnúci medvedí cesnak na prvý pohľad zaujme vďaka svojmu vzhľadu, avšak táto pôvabná rastlina skrýva v sebe omnoho viac. Rastlina patriaca do čeľade cesnakovité sa môže pýšiť svojim všestranným využitím v kuchyni, obľúbenou výraznou chuťou a predovšetkým vynikajúcimi zdravotnými benefitmi. Objavili ste už účinky Medvedieho cesnaku aj Vy?

Posol jari- Medvedí cesnak síce možno kúpiť počas sezóny i v obchodoch, ale jeho skvelou výhodou je, že si ho môžeme priniesť domov z našej jarnej prechádzky v prírode. Prečo nespojiť príjemné s užitočným a nevybrať sa do lesa za liečivým cesnakom? U nás ho predsa nájdeme. Jeho výskyt je rozšírený najmä v strednej a západnej Európe, pričom naša príroda má to šťastie a na Slovensku ho nájdeme v plnej kráse v listnatých a lúžnych lesoch, ktoré majú dostatok vlhkej a úrodnej pôdy. Medvedí cesnak svojim kvitnutím víta jar už v polovici marca a v lesoch ho nájdeme až do posledných májových dní. Rastlinka kvitne v prízemných zelených húfoch s bielymi kvetmi, ktoré jednoznačne nemožno prehliadnuť, avšak ďalším poznávacím znamením liečivej byliny je typická cesnaková vôňa, ktorou je Medvedí cesnak charakteristický- tá jeho polohu zaručene prezradí každému, kto po ňom v prírode pátra. Jeho cesnaková vôňa je pomôckou pri zbere, pretože je vzhľadom často zameniteľný s jedovatou konvalinkou. Spomedzi častí bylinky Medvedieho cesnaku sa zbierajú jej listy.

Liečivé účinky Medvedieho cesnaku sa využívajú pri rôznych detoxikačných kúrach, pretože má výraznú detoxikačnú schopnosť a obsahuje enzýmy.Jednoznačný účinok na zdravie, ktorý mu nemožno odoprieť je posilnenie imutného systému, ktorý je u mnohých práve po zimných mesiacoch oslabený a práve bohatý obsah vitamínu C v Medveďom cesnaku robí s našou imunitou zázraky. Liečivá bylina úspešne napomáha pri rôznych žalúdočných ťažkostiach, dokonca sa využíva i ako preháňadlo pri problémoch so zápchou alebo s parazitmi v tele. Medvedí cesnak reguluje hladinu cholesterolu a priaznivo účinkuje pri znižovaní krvného tlaku. Jeho konzumácia je výhodná pri liečbe ochorení srdcovo- cievneho charakteru. Bylina je silný bojovník proti migrénam i problémom s nespavosťou. Dokáže napomáhať i pri ťažkostiach s dýchacími cestami a kašľom.

Pri konzumácíi čerstvej liečivej rastliny je jej účinok oveľa intenzívnejší ako po jeho tepelnej úprave. Tepelné spracovanie Medvedieho cesnaku možno prirovnať k spracovaniu špenátu, ktoré je naozaj veľmi jednoduché a rýchle. Bylinka je vhodná i na vysušenie a zaujímavým spôsobom jeho spracovania a uskladnenia je tinktúra. Je obľúbený v gastronómíi, čo dosvedčuje nespočetné množstvo využití Medvedieho cesnaku pri príprave jedál. Medzi obľúbené recepty, ktorých súčasťou je liečivá bylina, patrí cesnakové pesto, ktoré pripravíme z jednoduchých ingrediéncíi, ako napríklad olivový olej, soľ, oriešky, ku ktorým pridáme Medvedí cesnak. Cestoviny s cesnakovým pestom sú naozajstnou pochúťkou, ktorú treba jednozačne ochutnať a zaradiť medzi používané recepty. Obľúbenými sú i jednoduché polievky alebo šaláty, ktoré okoreníme Medvedím cesnakom a získajú úplne inú, výraznú chuť a lákavú cesnakovú vôňu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem pekne dnes ráno mi došiel balíček veľká spokojnost, pekný deň vám prajem a všetko dobre kuchtova Alena ešte raz velke DAKUJEM“

Alenka