Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Nepodceňujte červenú repu

Nepodceňujte červenú repu

Názov nášho článku je veľkou výzvou, ktorú by mal každý z nás vyskúšať aspoň na chvíľku, ak patrí medzi tých, ktorý sa starajú o svoje zdravie a chcú byť zdraví ako repa. Táto koreňová zeleninka síce nie je pre všetkých najväčší obľúbenec, no pre Váš organizmus sa obľúbencom jednoznačne stane vďaka jej priaznivým účinkom. Či sa oplatí zaradiť jej konzumáciu do jedálnička, je zbytočná otázka, pretože máme na ňu jednoznačnú odpoveď, ktorá znie ÁNO- oplatí. Vedeli ste, že konzumácia červenej repy podporuje dobrú náladu?

Poznáte betaín a jeho účinky?

Červená repa patriaca do čeľade laskavcovité obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Z jej obsahu náš organizmus čerpá vodu, ktorá je pre nás veľmi dôležitá a práve pravidelnou konzumáciou zeleniny a ovocia zabezpečíme jej dostatočný denný príjem pre naše telo, ktorý je mnohokrát ťažké dodržať len priamym pitím tekutín. Sto gramov červenej repy obsahuje až 84 gramov vody. Voda však nie je to jediné, čím si nás repa získa. Červená repa je bohatá na obsahu prírodnej látky betaínu, ktorý patrí do skupiny vitamínov B, podporuje činnosť pečene, vplýva na priaznivú tvorbu jej buniek, bráni kôrnateniu tepien, čistí pečeň a celkovo ju i obličky chráni pred nahromaďovaním škodlivých látok. Betaín dokáže priaznivo vplývať i na problémy s kožnými ekzémami.

Prírodný detox organizmu vďaka červenej repe

Cvikla má schopnosť zbaviť črevá jedovatých látok, ale i odstrániť nepríjemnú zápchu a práve preto ju mnohí používajú v prípade potreby detoxikácie organizmu. Konzumácia červenej repy napomáha ku celkovému zlepšeniu metabolizmu a tráviacemu traktu napomáha k pravidelnému a správnemu vyprázdňovaniu. Vplýva na rozklad toxínov v tele a napomáha rozpúšťaniu usadenín. Červená repa je známa i pre svoje močopudné účinky, vďaka ktorým sa telo zbavuje nadbytočnej vody. Jej kalorické zloženie je častokrát skloňované v súvislostiach s redukciou váhy, pretože sto gramov červenej repy obsahuje približne 42 kalórií a toto množstvo nás dokáže zasýtiť. Priaznivo vplýva i na tvorbu žlče a činnosť žalúdka, pričom má schopnosť i vylučovať z organizmu soľ. Z dôvodu jej pomerne vysokého obsahu sacharidov však nie je jej konzumácia odporúčaná diabetikom, na množstvo sto gramov cvikle pripadá desať gramov sacharidov.

Ženy sa jej účinkom budú tešiť ešte viac

Konzumácia červenej repy je výhodná i pre budúce mamičky, pretože veľkú časť jej obsahu tvorí kyselina listová, ktorá je veľmi dôležitá práve v dôležitom období tehotenstva. Prispieva k správnemu vývoju plodu a predchádza jeho pôrodným deformáciám. Zaradiť červenú repu do svojho jedálnička sa oplatí i pre ženy, ktoré majú nepríjemnosti počas svojej menštruácie, nakoľko je cvikla bohatá na obsah železa a podporuje tvorbu červených krviniek, ktoré ženský organizmus počas menštruácie stráca v početnom množstve. Červená repa pozitívne vplýva i na stabilizáciu hormónov žien v období menopauzy.

Najzdravšia je surová

Ideálny spôsob konzumácie červenej repy je v jej surovej podobe, pretože je vtedy najbohatšia na zdraviu prospešné látky, vitamíny a minerály. Obľúbené smoothies, šaláty, boršč, šťava, príloha k obedíku, ale i pečená - červenú repu dokážete zaradiť do svojho jedálnička toľkými spôsobmi, že Vás nikdy nemôže omrzieť a vďaka jej skvelým účinkom nikdy neomrzí ani naše zdravie. Ak doteraz nemala cvikla u Vás doma svoje miesto, skúste jej dať šancu a uvidíte, aké zázraky dokáže.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem zasielka mi dosla uz dnes rano. Takrychlo som ju ani necakal. Spozdravom “

Krajnik